Το άγχος Καλογρίτσα οδηγεί τον Τσίπρα σε θεσμικές ακρότητες - Free Sunday
Το άγχος Καλογρίτσα οδηγεί τον Τσίπρα σε θεσμικές ακρότητες

Το άγχος Καλογρίτσα οδηγεί τον Τσίπρα σε θεσμικές ακρότητες

Στην αποδόμηση της αξιοπιστίας του Χρήστου Καλογρίτσα συγκλίνουν, όπως προέκυψε μετά τον πρώτο κύκλο των τριών καταθέσεων του «κόκκινου εργολάβου», οι υπεραστικές γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ και του ελεγχόμενου από την Προκαταρκτική πρώην υπουργού Επικρατείας των κυβερνήσεων Τσίπρα, Νίκου Παππά.

Κι αυτό γιατί ούτε η κομματική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ούτε ο κ. Παππάς αισθάνονται ότι έχουν την ασφάλεια να ρισκάρουν το ενδεχόμενο ο κ. Καλογρίτσας να βάλει ξανά «τη μνήμη του να δουλέψει δυνατά», όπως έκανε όταν «από τον ΣΥΡΙΖΑ» τον «αμφισβήτησαν», όπως είπε την προηγούμενη Τετάρτη, πριν… θυμηθεί ότι υπάρχει έγγραφο για τον καθορισμό των ποσοστών ιδιοκτησίας του υπό δημιουργία ΣΥΡΙΖΑ channel.

Η στάση αυτή του κ. Καλογρίτσα έχει δημιουργήσει αμφιθυμία στον ΣΥΡΙΖΑ ως προς τη διαχείρισή του, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις θέσεις των βουλευτών του κόμματος στην προκαταρκτική επιτροπή, αλλά και τις προσεγγίσεις των φιλικών στον ΣΥΡΙΖΑ μέσων ενημέρωσης.

Για παράδειγμα, ο κ. Παύλος Πολάκης δεν έγινε γνωστό αν έδωσε συνέχεια όταν ο «κόκκινος εργολάβος» του είπε ότι είναι βουλευτής με το κόμμα που έφαγε τα λεφτά του (του κ. Καλογρίτσα), ενώ οι παρεμβάσεις του κ. Τζανακόπουλου ήταν σε πρωτόγνωρους γι’ αυτόν, χαμηλούς τόνους και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμιζαν ότι ένα μέρος της ιστορικής ηγεσίας των «γερόντων», όπως τους χαρακτήριζε ο Πάνος Καμμένος, που επηρεάζουν τις αποφάσεις του κ. Τσίπρα, ποτέ δεν είχε συμπαθήσει ιδιαίτερα τον πρώην υπουργό Επικρατείας.

Σε ό,τι αφορά τα κομματικά έντυπα, η αμηχανία, καθώς προσπαθούν να αποφεύγουν κάθε αναφορά στον κ. Παππά, είναι εμφανής.

Η «Αυγή», όταν σε μια μικρή αναφορά στο πρωτοσέλιδο της 19ης Μαΐου ανήγγειλε την πρόθεση του πρώην υπουργού να κάνει μήνυση για αλλοίωση πρακτικών στον πρόεδρο της Προκαταρκτικής, Σταύρο Κελέτση, είχε ως φωτογραφία τον κ. Κελέτση και όχι τον κ Παππά.

Την επόμενη μέρα, 20 Μαΐου, στο πρώτο της θέμα η «Εφημερίδα των Συντακτών» επιτίθετο στον κ. Καλογρίτσα, αλλά δεν έγραφε ούτε μία φορά το όνομα «Παππάς».

Το ίδιο κλίμα επικρατεί στις δημόσιες παρεμβάσεις κομματικών στελεχών αλλά και στις κομματικές ανακοινώσεις, απ’ όπου προκύπτει ότι η υπεράσπιση της εντιμότητας του πρώην υπουργού δεν είναι προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά παράπλευρη ωφέλεια, εφόσον συμβεί.

Ελεγχόμενος και πιεσμένος

Οι διακριτικές αποστάσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει από τον κ. Παππά ολοένα αυξάνονται και δεν περνούν απαρατήρητες από τον πρώην υπουργό, ο οποίος διαισθάνεται ότι οι κομματικοί σύντροφοι τον εγκαταλείπουν και κανείς δεν θα τον υπερασπιστεί, με αποτέλεσμα να θεωρεί βέβαιη την παραπομπή του, «ακόμη κι αν δεν υπάρξουν στοιχεία». Κάποιοι μάλιστα επισημαίνουν τη δυσθυμία που έδειχνε να έχει στις φωτογραφίες που δημοσίευσαν τα «Παραπολιτικά», όπου εικονιζόταν να τρώει με τον κ. Πολάκη την προηγούμενη εβδομάδα.

Τον κεντρικό συντονισμό της υπερασπιστικής του γραμμής τον έχει ο δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης, ο οποίος είναι και ο συνδετικός κρίκος με τον κ. Τσίπρα, της εμπιστοσύνης του οποίου απολαμβάνει, καθώς τον εκπροσωπεί σε άλλες εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του κ. Καλογρίτσα ο κ. Μαντζουράνης κατέστησε σαφές ότι από τον εντολέα του δεν θα γίνει κανένας σχολιασμός της κατάθεσης πριν αυτή ολοκληρωθεί.

Η συγκεκριμένη επιλογή οδηγεί έμπειρους νομικούς στο συμπέρασμα ότι οι νομικοί παραστάτες του κ. Παππά έχουν επιλέξει να κινηθούν με νομικά χαρακτηριστικά, δηλαδή έχουν προεξοφλήσει ότι ο πελάτης τους θα οδηγηθεί στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, και θεωρούν ότι πρέπει να επικεντρώσουν στα στοιχεία τα οποία θα τους είναι χρήσιμα στη δίκη.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμούν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η αποδόμηση Καλογρίτσα, τόσο καλύτερη θα είναι η θέση του εντολέα τους, ενώ πολιτικοί και προσωπικοί φίλοι του πρώην υπουργού προβλέπουν δημόσια περιορισμό του κατηγορητηρίου σε δευτερεύουσες κατηγορίες, όπως η παράβαση καθήκοντος, που θα επιφέρει μικρές καταδίκες, όπως, υπενθυμίζουν, η ποινή του ενός έτους με αναστολή που είχε επιβληθεί στον υπουργό των κυβερνήσεων Παπανδρέου Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Ο φόβος της καραμπόλας

Όμως κάποιοι στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι οι ισχυρισμοί Καλογρίτσα στην Προκαταρκτική δημιουργούν πολιτικό πρόβλημα στο κόμμα, καθώς, άσχετα με την ποινική εξέλιξη της Προκαταρκτικής, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει έμμεση εμπλοκή του κόμματος και των κυβερνητικών στελεχών του στις καταγγελίες, έστω από καραμπόλα.

Αυτή η ανησυχία φέρεται να έχει οδηγήσει τον πρώην πρωθυπουργό και αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ σε μία τακτική δύο σκελών. Από τη μια στην προληπτική αποδόμηση του «κόκκινου εργολάβου», όσο κι αν ο κ. Καλογρίτσας μέχρι στιγμής χειρίζεται με πολλή διακριτικότητα τις σχέσεις του μαζί του, κι από την άλλη σε μια κινητικότητα που μπορεί να αλλάξει την πολιτική ατζέντα.

Πρώτιστος στόχος του επικοινωνιακού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ είναι να δημιουργήσει για τον κ. Μητσοτάκη μια εικόνα εσωκομματικών προβλημάτων, ανάλογα με αυτά της αντιπολίτευσης.

Έτσι, στη Βουλή ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προσπαθεί να κρατήσει τη Βουλή κλειστή γιατί, όπως διαρρέουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι αντιμέτωπος με διαρκείς διαφοροποιήσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται η διαφωνία Γιαννάκου-Κεφαλογιάννη για τη συνεπιμέλεια, αλλά και η πρόθεση που, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει ο κ. Αντώνης Σαμαράς να μην υπερψηφίσει τα εφαρμοστικά μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Συγχρόνως ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι νομοθετεί τις νέες ρυθμίσεις στο οικογενειακό δίκαιο για να διευκολύνει οικονομικά συμφέροντα και λίγο αργότερα ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για δύο παραγράφους του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια, από τις οποίες ψηφοφορίες όμως το κόμμα του απείχε.

«Προσπάθησαν να αλλάξουν πάση θυσία την ατζέντα, ακόμη κι αν αυτό σήμαινε ότι θα χλευάζονταν για την πολιτική τους επιλογή να μην ψηφίσουν στην ονομαστική ψηφοφορία που οι ίδιοι ζήτησαν» σχολίαζε γνωστός δημοσιογράφος, ο οποίος υποστήριζε ότι βασικός στόχος των θεσμικών ακροτήτων του κ. Τσίπρα ήταν να αλλάξει η συζήτηση από αυτά που έλεγε ο κ. Καλογρίτσας.

«Το θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να έχει πρόβλημα η ΝΔ, όποιο κι αν είναι αυτό» προσέθετε, επισημαίνοντας όμως ότι τουλάχιστον στο θέμα της συνεπιμέλειας η τακτική δεν απέδωσε και προβλέποντας ότι ούτε ο υγειονομικός ακτιβισμός με την προαναγγελία της παρουσίας όλων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή θα έχει κάποιο αποτέλεσμα.

Όμως, όπως έλεγε δημοσκόπος, το ενδεχόμενο αλλαγής της ατζέντας, ακόμη κι αν καταστεί εφικτό, δεν θα διαρκέσει πάνω από μία-δύο ημέρες, ενώ το βασικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις, είναι ότι υφίσταται μια σαφή υποχώρηση στα ποσοστά αποδοχής του, τόσο του κόμματος όσο και του αρχηγού του.

«Και σε αυτό η απάντηση πρέπει να είναι πολιτική» σχολίαζε παλαιό στέλεχος της Αριστεράς, το οποίο αναρωτιόταν γιατί άρχισαν ξανά οι συζητήσεις για εκλογές, τη στιγμή που η κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ απλώς εξασφαλίζει στην κυβέρνηση ένα άνετο πολιτικό τοπίο.