Ο Τσίπρας μένει πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ - Free Sunday
Ο Τσίπρας μένει πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Τσίπρας μένει πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ

Δεκτή με ικανοποίηση από τους πολίτες έγινε, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η παρουσία του κόμματος στην παραλία της Θεσσαλονίκης, όπου, κατά το δελτίο Τύπου της τοπικής επιτροπής του κόμματος, «δεκάδες στελέχη, μέλη και φίλοι του κόμματος βρέθηκαν κοντά στον λαό της Θεσσαλονίκης, και με τη βοήθεια μικροφωνικής ενημέρωσαν τους διερχόμενους, συζήτησαν μαζί τους και μοίρασαν ενημερωτικό υλικό».

Η εκδήλωση έγινε περίπου την ίδια ώρα που ο πρόεδρος του κόμματος, μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα, κάλεσε τους βουλευτές να «οργώσουν» τις εκλογικές τους περιφέρειες μέσα στο καλοκαίρι, για να μεταφέρουν το μήνυμα του κόμματος, και η οργάνωση της Θεσσαλονίκης δείχνει να συμμερίζεται την άποψη που εξέφρασε στη συνεδρίαση της Κ.Ο., σύμφωνα με την οποία «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει στις εκλογές μόνο 32%».

«Η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία βρήκε θετική ανταπόκριση», ανέφερε η ανακοίνωση της οργάνωσης της Θεσσαλονίκης, η οποία εκδόθηκε λίγη ώρα πριν από τη δημοσκόπηση της METRON ANALYSIS στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, στην οποία, στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο κ. Τσίπρας εμφανιζόταν να υπολείπεται του κ. Μητσοτάκη 30 μονάδες.

Ο πρωθυπουργός ήταν στο 46% (έξι μονάδες πάνω από τον Μάρτιο), το καλύτερο ποσοστό το 2021, ενώ ο κ. Τσίπρας ήταν στο 16%, όσο και τον Ιανουάριο, αλλά δύο μονάδες πάνω από τον Απρίλιο, καταγραφή η οποία δεν προκαλεί ενθουσιασμό σε σειρά στελεχών του κόμματος, τα οποία την ερμηνεύουν ως αποτύπωση της αποτυχίας της πολιτικής που επέλεξε ο κ. Τσίπρας για την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, από τον Φεβρουάριο που ανέλαβε το ρίσκο της διασποράς του ιού στις διαδηλώσεις.

Εκείνο που επισημαίνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι καταγράφεται διά της σιωπής είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι 12 μονάδες πάνω από το ποσοστό της ΝΔ, ενώ ο κ. Τσίπρας είναι 4 μονάδες κάτω από το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή πείθει λιγότερους από όσους πείθει το κόμμα, το οποίο δεν βρίσκεται στις καλύτερες στιγμές του.

Μάλιστα, αξιολογούν τις παρεμβάσεις τομεαρχών σε θέματα της αρμοδιότητάς τους, όπως η κα Ξενογιανακοπούλου στις εργασιακές σχέσεις ή ο κ. Ζαχαριάδης για την ψήφο των αποδήμων, σε μία προσπάθεια να ισχυροποιήσουν τη δική τους θέση στο εσωτερικό του κόμματος.

Πάντως, σχεδόν δύο χρόνια μετά τις εκλογές, θέμα αλλαγής ηγεσίας στο κόμμα δεν έχει τεθεί από κανέναν, αλλά αυτό, σύμφωνα με εκτιμήσεις φιλικών στον κ. Τσίπρα παραγόντων, μπορεί να ερμηνευτεί απλά ως αποδοχή της επικείμενης ήττας, την οποία κανείς δεν θέλει να διακινδυνεύσει το ενδεχόμενο να μη χρεωθεί πλήρως στον πρώην πρωθυπουργό.

Στο πλαίσιο αυτό τοποθετείται η σιωπή σε ό,τι αφορά την Προκαταρκτική για τον πρώην υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, πλήρη κάλυψη στον οποίο δεν προσφέρει κανένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε καν τα μέλη της Επιτροπής, τα οποία έχουν ως στόχο την αποδόμηση της αξιοπιστίας των μαρτύρων και όχι την υπεράσπιση της ακεραιότητας του πρώην υπουργού, στην οποία από την πλευρά της η κυβέρνηση εκτιμά ότι ο κ. Τσίπρας έχει μείνει μόνος.

Στόχος του είναι «να στηρίξει τον φίλο και στενό του συνεργάτη, κ. Παππά», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος σχολιάζοντας εμμέσως πλην σαφώς τη διαπίστωση του κ. Τσίπρα, για «δίψα του κόσμου για να επιστρέψει η Δικαιοσύνη στη χώρα, για μια δίκαιη κοινωνία στην οποία ο καθένας μπορεί να έχει όνειρα, φιλοδοξίες και στόχους».

H διαπίστωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ανακεφαλαίωνε τη ρητορεία του στην περιοδεία στην Ηλεία, στην οποία είχε πει ότι ο νομός έχει εγκαταλειφθεί και είχε ταχθεί υπέρ της λειτουργίας των σχολών μουσειολογίας στον Πύργο και γεωπονίας στην Αμαλιάδα.

Ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι τέτοια θέματα συγκινούν τα ακροατήρια στα οποία απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως είπε στην περιοδεία του, «αν δεν δώσουμε προοπτική στη νέα γενιά, στους νέους ανθρώπους, δεν θα μπορέσουμε να σηκώσουμε κεφάλι». Ωστόσο στις μετρήσεις η κοινή γνώμη τάσσεται κατά της λειτουργίας πανεπιστημιακών σχολών στις οποίες οι φοιτητές θα μπαίνουν με κάτω βαθμούς κάτω από 10.

Στις συγκεκριμένες σχολές της Ηλείας, η βάση ήταν στο 5 στη μία και στο 1,7 στην άλλη.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι ο κ. Τσίπρας εμμένει πεισματικά σε κλισέ και ξεπερασμένα συνθήματα, αρνείται να δει την πραγματικότητα και επιμένει να προβλέπει μια καταστροφή που δεν έρχεται.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το τελευταίο, πρόκειται για διαπίστωση, την οποία κάποιοι τουλάχιστον στο περιβάλλον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ συμμερίζονται.

Μάλιστα, είχαν διαρρεύσει φήμες ότι η στροφή του κ. Τσίπρα θα ξεκινούσε από την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά επανήλθε σε ρητορείες πολέμου καθώς, όπως είπε, «o κόσμος αυτός δεν πρόκειται να υπογράψει καμιά ανακωχή με το χθες».

Κάποιοι επισήμαναν ότι, από τον κόσμο των καταληψιών, ο κ. Τσίπρας διολίσθησε στην εκπροσώπηση του κόσμου της εργασίας, αλλά αυτό δυσκολεύει όταν γίνεται με την επίκληση των στίχων του καινούργιου τραγουδιού του Μιθριδάτη, του ράπερ που έγινε γνωστός από το συγκρότημα Ημισκούμπρια, και που στο τελευταίο του τραγούδι μιλά για «υπερωρίες απλήρωτέ».

Ο κ Τσίπρας επισήμανε τη διείσδυση του τραγουδιού, οι στίχοι του οποίου παραπέμπουν στη ρητορεία των «αντιμνημονιακών αγώνων» του 2013.

Τουλάχιστον, σχολίαζε στο Τwitter φαν της ραπ, απέχει από το περιεχόμενο των στίχων του Ισπανού ράπερ Πάμπλο Χασέλ, ο οποίος είχε καταδικαστεί για εξύβριση της μοναρχίας και της αστυνομίας.

Μετά την καταδίκη, ο Χασέλ, μαζί με κάποιους υποστηρικτές του, είχε καταφύγει στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, αλλά εκεί συνελήφθη μετά από αστυνομική επιχείρηση, που οργανώθηκε νωρίς το πρωί.

Κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται ότι η αποστασιοποίηση από τους διάφορους καταληψίες των πανεπιστημίων θα μπορούσε να αποτελέσει για τον κ. Τσίπρα ένα αξιόπιστο εχέγγυο για την προσέγγιση της μεσαίας τάξης, που έδειξε να ενοχλήθηκε πολύ από τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια. Και συγχρόνως θα διευκόλυνε τον κ. Μητσοτάκη να αποσύρει την Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, για την οποία δέχεται σχετικές εισηγήσεις.