Δέκα τολμηρές τομές βλέπει ο Μητσοτάκης στο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις - Free Sunday
Δέκα τολμηρές τομές βλέπει ο Μητσοτάκης στο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις

Δέκα τολμηρές τομές βλέπει ο Μητσοτάκης στο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις

Αίτημα ονομαστιής ψηφορορίας έθεσε ο πρώθυπουργός Κυριάκος Μητσοτακης ολοκληρώνοντας την ομιλία του στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις. στη βουλή, την οποία ειχε αρχίσει με μια απάντηση στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, που μίλησε πριν από τον ίδιο:

«Κυρία Γεννηματά άκουσα ένα κρεσέντο μηδενισμού, με αφορισμούς, με αναμάσημα ξεπερασμένων κλισέ, όλα μαύρα στην χώρα και στο νομοσχέδιο. Είχα την εντύπωση πως άκουγα τον κ. Τσίπρα. Μεταξύ του πρωτότυπου και του αντιγράφου πάντα το πρωτότυπο θα επιλέγουν οι πολίτες. Αλλά αυτό είναι θέμα που αφορά εσάς» είπε ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας στη συνέχεια για το νομοσχέδιο, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε πως σήμερα στο εργατικό δίκαιο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τις αλλαγές που έρχονται από το αύριο «όπως η τηλεργασία, αλλά και στο σήμερα, όπως ο ρόλος των δύο γονέων στην ανατροφή των παιδιών τους». Για να αναφερθεί και στις απεργίες, λέγοντας ότι «Εργαζόμενοι και μη πάντως αναστατώνονται από απεργίες, που αν και κρίνονται παράνομες, τελικώς γίνονται από λίγους σε βάρος των πολλών. Για αυτό και ο νέος νόμος έρχεται να αλλάξει την κατάσταση μετά το 1982. Βάζει κανόνες στη ζούγκλα, όσοι τον αμφισβητούν αποδεικνύονται οπαδοί της συντήρησης και της καθήλωσης, το νέο νομοσχέδιο οικοδομεί στην πατρίδα μας ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Δρομολογούνται δέκα τολμηρές τομές που βοηθούν την ελληνική οικονομία και κοινωνία να συναντηθούν με τον ταχύ βηματισμό της υπόλοιπης Ευρώπης και την εποχή μας

«Δέκα τολμηρές τομές δρομολογούνται στο παρόν νομοσχέδιο» συνέχισε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Τομές, που βοηθούν επιτέλους την ελληνική οικονομία και κοινωνία να συναντηθούν με τον ταχύ βηματισμό της υπόλοιπης Ευρώπης και την εποχή μας» συμπλήρωσε να αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες τομές.

«Τομή πρώτη η ψηφιακή κάρτα εργασίας που θα χτυπά ο εργαζόμενος, και παράλληλα θα χτυπά την αδήλωτη εργασίας και την εισφοροδιαφυγή. Πρόκειται για πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ και όντως εφαρμόστηκε πιλοτικά από το ΠΑΣΟΚ αλλά τώρα θα εφαρμοστεί καθολικά» επισήμανε ο πρωθυπουργός και συνέχισε αναφερόμενος στο ΣΕΠΕ: «Γιατί άραγε είναι κακό η Επιθεώρηση Εργασίας να παύει να υπάγεται στον κάθε υπουργό και να γίνεται Ανεξάρτητη Αρχή; Μήπως σπάμε κάποια μαγαζάκια, για αυτό ενοχλείστε;».

«Εξίσωση των εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους ως προς την αποζημίωση για λόγους απόλυσης» συνέχισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι «Πρόκειται για διάταγμα του 1920 που προέβλεπε ότι για τους πρώτους η αποζημίωση θα αφορούσε λίγα μεροκάματα ενώ για τους δεύτερους τις ετήσιες αποδοχές τους. Έπρεπε να περάσουν 101 χρόνια για να τελειώσει αυτή η αδικία. Και όλα αυτά από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση που αποδεικνύεται πιο προοδευτική από πολλές άλλες».

Το νέο νομοσχέδιο θεσπίζει για πρώτη φορά άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές

«Το νέο νομοσχέδιο θεσπίζει για πρώτη φορά άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές» είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη συνέχεια στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για την οικογένεια. «Μεγαλύτερη ακόμη και από το 10ήμερο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας» επισήμανε για να συμπληρώσει: «Ο νέος πατέρας θα προστατεύεται από απόλυση για 6 μήνες. Απαγορεύεται η απόλυση εγκύου ή νέας μητέρας».

Το νομοσχέδιο στον πυρήνα του είναι φιλεργατικό και βαθιά αναπτυξιακό

«Τα μπλόκα στους καταπέλτες των πλοίων μετατρέπονται σε καταπέλτη της κοινωνίας έναντι των εχθρών τους» συνέχισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει: «Συμπέρασμα: συζητούμε για ένα νομοσχέδιο πραγματικά εκσυγχρονστικό. Το νομοσχέδιο στον πυρήνα του είναι φιλεργατικό και βαθιά αναπτυξιακό».

«Οι συνδικαλιστές πρέπει να αγωνίζονται για τους ανασφαλείς και τους επισφαλείς και όχι για να είναι οι ίδιοι ασφαλείς» επεσήμανε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας: «Κάποιος μπορεί να μας κατηγορήσει ότι αργήσαμε να προχωρήσουμε στη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση. Ωστόσο, έπρεπε να μελετηθεί καλά και να εκδηλωθεί στο σωστό χρόνο. Ήταν άλλωστε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Για να θυμηθώ και μία ρήση του Τζον Κένεντυ: τη στέγη για την βροχή την φτιάχνεις όταν έχει λιακάδα».

Το δημόσιο συμφέρον είναι το συμφέρον όλων

Αναφερόμενος στη συνέχεια στις ρυθμίσεις που φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι: «Όταν υπάρξει τηλεργασία θα συνοδεύεται από το δικαίωμα της αποσύνδεσης. Ο εργοδότης δεν θα μπορεί να απασχολεί τον εργαζόμενο μετά το πέρας του ωραρίου. Υπάρχουν και οι τεχνικές λεπτομέρειες, που θα το κάνουν πραγματικότητα. Στο εξής θα λειτουργούν Κυριακή και στην Ελλάδα όσες επιχειρήσεις λειτουργούν και στην υπόλοιπη Ευρώπη και δη στις Μεσογειακές χώρες. Η αμοιβή τους θα προσαυξάνεται κατά 75% και θα υπάρχει έξτρα ημέρα ξεκούρασης την επόμενη εβδομάδα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για τις απεργίες: «Το δημόσιο συμφέρον είναι το συμφέρον όλων. Με το νέο πλαίσιο όταν μία απεργία απορρίπτεται από το δικαστήριο δεν θα μπορεί να επιστρέφει από το παράθυρο με άλλη απόφαση δευτεροβάθμιου σωματείου. Με λίγα λόγια, η απεργία διαχωρίζεται από την παρανομία. Και ναι, σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας», συμπλήρωσε.

Μύθος ότι καταργείται το 8ώρο, όποιος το υποστηρίζει καταργεί την ελληνική γλώσσα και την κοινωνική και πολιτική λογική

Ο πρωθυπουργός απάντησε στη συνέχεια στα όσα ακούγονται για το νομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για fake news: «Επειδή λοιπόν πολλοί μύθοι διακινήθηκαν και πολλή δημαγωγία, απαντώ με λίγα λόγια στα fake news, που ακούστηκαν: Μύθος πρώτος: καταργείται το 8ώρο. Όποιος το υποστηρίζει καταργεί την ελληνική γλώσσα και την κοινωνική και πολιτική λογική, καθώς η προστασία του αναφέρεται ρητά στο άρθρο 55 και μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνον εάν ένα κράτος φύγει από την Ευρώπη» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με το νομοσχέδιο αναμετρώνται οι δυνάμεις της πραγματικά προοδευτικής σκέψης με τις δυνάμεις της συντήρησης

«Τα νέα προβλήματα δε λύνονται με γέρικα επιχειρήματα» συνέχισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός «Με το νομοσχέδιο αναμετρώνται οι δυνάμεις της πραγματικά προοδευτικής σκέψης με τις δυνάμεις της συντήρησης» τόνισε και επισήμανε ότι «Κάθε πρόοδος προϋποθέτει τολμηρές αλλαγές και είναι γνωστό πως πάντα οι αλλαγές θα έχουν πολλούς εχθρούς».

Η προστασία του εργαζομένου είναι βασική μας μέριμνα

«Η αντίληψη, που διαπερνά το παρόν νομοσχέδιο βασίζεται στο τρίπτυχο, ευελιξία επιχειρηματικότητας, προστασία και κινητροδοσία εργαζομένου και εγγύηση της Πολιτείας» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε πως «η προστασία του εργαζομένου είναι βασική μας μέριμνα για αυτό και προσθέτουμε 6 ακόμη λόγους απαγόρευσης της απόλυσης».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στον συνδικαλισμό, ο πρωθυπουργός είπε ότι «εμείς θέλουμε συνδικαλισμό πυλώνα δημοκρατικό ενώ κάποιοι άλλοι φέουδο κομματικό. Στο εξής οι συνδικαλιστές θα έχουν τις απαιτούμενες διευκολύνσεις, όχι όμως ασυλία. Να συμφωνήσουμε στα βασικά, οι συνδικαλιστές υπάρχουν για τους εργαζομένους και όχι οι εργαζόμενοι για τους συνδικαλιστές» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.