Ο ΣΥΡΙΖΑ στο δόγμα Τόσκα «όλοι οι καλοί χωράνε», από τον Μπουτάρη ως τον Βαξεβάνη - Free Sunday
Ο ΣΥΡΙΖΑ στο δόγμα Τόσκα «όλοι οι καλοί χωράνε», από τον Μπουτάρη ως τον Βαξεβάνη

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο δόγμα Τόσκα «όλοι οι καλοί χωράνε», από τον Μπουτάρη ως τον Βαξεβάνη

Σοβαρό πλήγμα στη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία οι δημοσκοπήσεις είναι καθοδηγούμενες και το αποτέλεσμά τους αμφισβητήσιμο, επιφέρουν οι κινητοποιήσεις για τη μη εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις αρχαιότητες που βρέθηκαν στον σταθμό του μετρό της οδού Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

Οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ κινητοποιούνται και ζητούν να μην εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ, που επιτρέπει την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, επικαλούμενοι δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη Κυριακή στην εφημερίδα Μακεδονία, σύμφωνα με την οποία οι Θεσσαλονικείς, σε ποσοστό 62%, τάσσονται υπέρ της διατήρησης των αρχαιοτήτων in situ, δηλαδή όπου βρέθηκαν.

Στις κινητοποιήσεις κυριαρχούν οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συμμετέχουν και όμορες πολιτικές και πολιτιστικές δυνάμεις, όπως ο Σύλλογος Αρχαιολόγων του οποίου ηγείται η προερχόμενη πολιτικά από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Δέσποινα Κουτσούμπα, ο Σύλλογος Συντηρητών, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι τα μέλη τους δεν θα συμμετάσχουν σε καμία δραστηριότητα που να σχετίζεται με την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, αλλά και υποστηρικτές του πρώην δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος επέλεξε τον ραδιοφωνικό σταθμό Στο ΚΟΚΚΙΝΟ για να καλέσει τον πρωθυπουργό να ανακαλέσει την αποφασή του χωρίς καμία αναφορά στην απόφαση του ΣτΕ, η οποία εξεδόθη μετά από προσφυγή του Δήμου Θεσσαλονίκης επί των ημερών του.

Ο θριαμβικός τρόπος της διαχείρισης των ενστάσεων με επίκληση στη δημοσκόπηση αντιμετωπίζεται πολύ επιφυλακτικά από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία επισήμαναν ότι κανένα άλλο στοιχείο της δημοσκόπησης δεν δικαιώνει τις θέσεις τους, ενώ στελέχη της ΝΔ έλεγαν ότι στην ίδια δημοσκόπηση επτά στους δέκα Θεσσαλονικείς δηλώνουν ότι το μετρό πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν.

Η κινητοποίηση μπροστά στον σταθμό Βενιζέλου έγινε μάλιστα πρώτο θέμα στην ΑΥΓΗ της Παρασκευής, η οποία προτίμησε αυτό το θέμα από το θέμα των εμβολιασμών.

Πάντως, στην Αθήνα έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις η προβολή που τα κομματικά μέσα ενημέρωσης εξασφαλίζουν στον εκδότη του Documento, Κώστα Βαξεβάνη, και στον συνήγορο του κ. Παππά, Γιάννη Μαντζουράνη, τα άρθρα των οποίων δημοσιεύθηκαν μαζί με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας.

Κομματικά στελέχη έλεγαν ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν μπορεί να είναι επιλογή της διεύθυνσης της ΑΥΓΗΣ, αλλά προφανώς συνδέεται με κεντρικότερες επιλογές, καθώς ο κ. Βαξεβάνης φιλοξενείται πολύ συχνά και στο ΚΟΚΚΙΝΟ, όπου αναλύει τη γραμμή και τάσσεται υπέρ της σκανδαλοθηρίας για την ανατροπή του Μητσοτάκη.

Μάλιστα, κάποια στελέχη από το αριστερό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ, συμφωνούσαν με τη διαπίστωση του βουλευτή της ΝΔ Θάνου Πλεύρη στη Βουλή, ότι κάποτε έδινε ο ΣΥΡΙΖΑ γραμμή στον Βαξεβάνη, τώρα δίνει ο Βαξεβάνης γραμμή στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας μάλιστα ότι η ταύτιση με τον εκδότη του Documento γίνεται λίγο πριν τον έλεγχο που ζήτησε η Βουλή στα οικονομικά της έκδοσης, μετά τις καταγγελίες Καλογρίτσα.

«Είμαστε τόσο βέβαιοι ότι ο έλεγχος δεν θα δείξει τίποτε;», έλεγαν χαρακτηριστικά και παρέπεμπαν στις δηλώσεις του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, ο οποίος εισηγήθηκε ανεξέλεγκτη διεύρυνση προς πάσα κατεύθυνση, από αριστερούς μέχρι Χριστιανούς.

Δεν μας είπε, βέβαια, ποιος θα είναι η συγκολλητική ουσία σε όλους αυτούς, έλεγαν, και προσέθεταν: 

«Εκτός αν είναι οι αρχαιότητες στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό της Θεσσαλονίκης, διότι είναι το μόνο θέμα στο οποίο η άποψη μας είναι πλειοψηφική», επισημαίνοντας όμως ότι το θέμα είναι να διατηρηθεί η πλειοψηφία κι όταν αρχίσει η αναμενόμενη κυβερνητική επικοινωνιακή αντεπίθεση.