Υψηλοί τόνοι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο βάθος το άσυλο των 8 τούρκων στρατιωτικών - Free Sunday

Free Sunday skin left

Free Sunday skin left

Υψηλοί τόνοι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο βάθος το άσυλο των 8 τούρκων στρατιωτικών

Υψηλοί τόνοι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο βάθος το άσυλο των 8 τούρκων στρατιωτικών

Με ένταση των πιέσεων για την έκδοση των 8 στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα μετά από το 
αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου αλλά και με κλιμάκωση της πολιτικής αντιπαράθεσης για το σύνολο των ελληνοτουρκικών απάντησε η Άγκυρα στις πληροφορίες ότι δύο Τούρκοι αξιωματικοί που υπηρετούσαν στην Αθήνα, διέφυγαν στην Ιταλία μετά την διαταγή για ανάκληση τους στην Τουρκία.

Τις σχετικές πληροφορίες επιβεβαίωσε σήμερα το μεσημέρι, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μ..Τσαβούσογλου, κάνοντας τον απολογισμό των ανακλήσεων αξιωματικών από το εξωτερικό στην Τουρκία.

Οι δικαστικές αρχές της Κωνσταντινούπολης υπέβαλλαν και επισήμως το αίτημα για έκδοση των "8" ενώ το Τουρκικό 
Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε ατυχείς τις δηλώσεις του Υπ.Εξωτερικών που συσχέτισε τις εγγυήσεις για την Κυπριακή Δημοκρατία με το πραξικόπημα, τις οποίες εξέλαβαν ως παρέμβαση στα εσωτερικά τους, στην Κύπρο, προβάλλοντας με την ευκαιρία το σύνολο των τουρκικών επιχειρημάτων για την εισβολή και όσα προηγήθηκαν.
Η Αθήνα απάντησε κάνοντας λόγο για προσωπική επίθεση στον Έλληνα υπουργό, προφανώς για τον χαρακτηρισμό "ατυχείς" και επανέλαβε το ερώτημα "εάν υπάρχουν ή όχι πραξικοπηματίες στα στρατεύματα κατοχής". 

«Για άλλη μία φορά η Άγκυρα δείχνει να μη θέλει να απαντήσει στο ερώτημα εάν υπάρχουν ή όχι πραξικοπηματίες 
ανάμεσα στα στρατεύματα κατοχής. Τέλος, οι προσωπικές επιθέσεις αντί απάντησης μόνο ως ένδειξη αδιαλλαξίας 
μπορούν να θεωρηθούν και κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Των πληροφοριών για διαφυγή των 2, είχαν προηγηθεί το αίτημα ασύλου Τούρκου υποναυάρχου στις ΗΠΑ και η φήμη γα διαφυγή αξιωματικού στην πρεσβεία στη Βοσνία που διαψεύστηκε.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η απαγόρευση της λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο τον Δεκαπενταύγουστο, λόγω εργασιών αναστήλωσης, την επίσπευση των οποίων ζήτησε με δήλωση της, η συντονίστρια εξωτερικών και άμυνας της ΝΔ,  Ντόρα Μπακογιάννη.