Ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί σε σωματεία και επαγγελματικές ενώσεις - Free Sunday
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί σε σωματεία και επαγγελματικές ενώσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί σε σωματεία και επαγγελματικές ενώσεις

Μπορεί οι εκλογές για την ομοσπονδία των δημοσίων υπαλλήλων να σημαδεύτηκαν από την απόπειρα λαθροχειρίας που οδήγησε σε διαγραφές στελεχών της ΔΑΚΕ, της παράταξης που πρόσκειται στη ΝΔ, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα όχι μόνο επιβεβαίωσε την κυριαρχία του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης στον χώρο των δημοσίων υπαλλήλων αλλά έστειλε και ηχηρό μήνυμα συναγερμού στο κυβερνών κόμμα, το οποίο μοιάζει να… υποχωρεί σε ένα κρίσιμο –εκλογικά και κοινωνικά– υποσύνολο της κοινωνίας.

Τέταρτος και καταϊδρωμένος

Για την ιστορία, η ΔΑΚΕ πήρε την πρωτιά στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ με 136 ψήφους και 18 μέλη στο Γενικό Συμβούλιο. Ακολούθησαν η ΔΑΣ (ΠΑΜΕ-ΚΚΕ, 112 ψήφοι, 15 μέλη), η ΔΗΣΥ (ΠΑΣΟΚ, 107 ψήφοι, 14 μέλη), η Ενωτική Αγωνιστική Εκ-κίνηση (ΣΥΡΙΖΑ και συνεργαζόμενοι, 95 ψήφοι, 13 μέλη), οι Αγωνιστικές Συσπειρώσεις Παρεμβάσεις Κινήσεις (70 ψήφοι, 9 έδρες), η ΜΕΤΑ (ΛΑΕ, 57 ψήφοι, 8 έδρες), η Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή (40 ψήφοι, 6 έδρες) και οι ανεξάρτητοι της παράταξης 3Α (13 ψήφοι, 2 έδρες).
Η νίκη της ΔΑΚΕ, πέραν του γεγονότος ότι έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση κατηγορεί τη ΝΔ ότι σχεδιάζει χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων αν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, σηματοδοτεί για τον ΣΥΡΙΖΑ μια σημαντική ήττα σε ένα πεδίο που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν προνομιακό για το κυβερνών κόμμα, το οποίο δείχνει να χάνει τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Ομοίως και στη ΓΣΕΕ

Η ήττα στην ΑΔΕΔΥ σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει και στη δεύτερη μεγάλη συνομοσπονδία εργαζομένων, αφού, ούτως ή άλλως, η ΓΣΕΕ συνεχίζει να βρίσκεται στα χέρια των παρατάξεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΝΔ) και να ασκεί δριμεία κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης. Στο διοικητικό συμβούλιο της ΓΣΕΕ, η ΠΑΣΚΕ, η ΔΑΣ, η ΔΑΚΕ και η παράταξη της ΛΑΕ και συνεργαζόμενων εξέλεξαν 40 από τα 45 μέλη και στο Γενικό Συμβούλιο 23 από τα 25 μέλη.
Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη διάσπαση του καλοκαιριού του 2015, απώλεσε ιδιαίτερα δραστήριο και σημαντικό στελεχιακό δυναμικό, το οποίο είχε έντονη παρουσία στα συνδικαλιστικά δρώμενα της χώρας, ωστόσο η υποχώρησή του στις δύο μεγαλύτερες συνομοσπονδίες εργαζομένων της χώρας κάθε άλλο παρά θετικά μηνύματα στέλνει στην κυβέρνηση σχετικά με το «γκελ» του στην κοινωνία.

Εκτός επαγγελματικών σωματείων - ΟΤΑ

Παρόμοια εικόνα διαμορφώνεται και στα μεγάλα επαγγελματικά σωματεία και φορείς της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΣΑ, ο μεγαλύτερος δικηγορικός σύλλογος της χώρας, πρωτοστάτησε στις αντιδράσεις κατά του ασφαλιστικού που προώθησε η κυβέρνηση, επί υπουργίας Γιώργου Κατρούγκαλου στο υπουργείο Εργασίας, αντιδράσεις που έλαβαν την επωνυμία «οι διαδηλώσεις της γραβάτας», καθώς σε αυτές συμμετείχαν επαγγελματίες προερχόμενοι από τα λεγόμενα «ευγενή» επαγγέλματα. Επίσης, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) φροντίζει να ασκεί σκληρή αντιπολίτευση στην πολιτική υγείας της κυβέρνησης, ενώ ο πρόεδρός του, ο Γιώργος Πατούλης, ως επικεφαλής και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), κάθε τόσο εξαπολύει μύδρους κατά της κυβέρνησης για την πολιτική της σε επίπεδο ΟΤΑ. Ταυτόχρονα, το ΤΕΕ και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας συχνά ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους. Και, αφού έγινε αναφορά στους δήμους της χώρας, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), όπου πρόεδρος είναι ο προερχόμενος από τη ΝΔ περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ενώ το υπόλοιπο προεδρείο απαρτίζεται από στελέχη προερχόμενα από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Κυριαρχία ΔΑΠ σε πανεπιστήμια-ΤΕΙ

Ακόμα και στον χώρο των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι ισχνή, καθώς, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα που έδωσε για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα καθεμία από τις φοιτητικές παρατάξεις (αφού, βεβαίως, ακόμα έχει σταθεί αδύνατο να υπάρξει συμφωνία για κοινά αποτελέσματα από την ΕΦΕΕ), πρώτη δύναμη παραμένει η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, που πρόσκειται στη ΝΔ, παρά το γεγονός ότι διασπάστηκε, ενώ ακολούθησαν οι ΠΚΣ (ΚΚΕ), η ΠΑΣΠ (ΠΑΣΟΚ) και διάφορα σχήματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Παρόμοια εικόνα καταγράφηκε και στις εκλογές στα ΤΕΙ, ενώ αυτό που προκαλεί ενδιαφέρον είναι ότι σχεδόν ποτέ τα σχήματα που υποστηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν κατορθώσει να έχουν ισχυρή ή, έστω, αξιοσημείωτη παρουσία στα Δ.Σ. των φοιτητών και σπουδαστών στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, παρά κάποιες κατά καιρούς προσπάθειες για ενίσχυση των δράσεών τους.

Οι λόγοι

Σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με τα οποία επικοινώνησε η FS, το πρόβλημα της υποχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ στα συνδικαλιστικά σωματεία, τις επαγγελματικές ενώσεις και άλλους χώρους και φορείς της κοινωνίας είναι πολυπαραγοντικό: όπως προαναφέρθηκε, η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και η δημιουργία της ΛΑΕ προκάλεσε σημαντική «αιμορραγία» δυναμικών στελεχών από το κυβερνών κόμμα, τα οποία ακόμα δεν έχουν αντικατασταθεί.
Σε δεύτερο, αλλά εξίσου βαρύνον επίπεδο, η κυβερνητική πολιτική μετά τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015 και την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου είναι προφανές ότι προκαλεί αυξανόμενη δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στη χαμηλή αποδοχή των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ στις διάφορες ενώσεις και σωματεία.
Πάντως, τα ίδια στελέχη επισήμαναν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η κυριαρχία των εκπροσώπων των «παλαιών μεγάλων κομμάτων» (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) οφείλεται περισσότερο σε… κεκτημένη ταχύτητα και λιγότερο σε πραγματική πίστη των εργαζομένων/επαγγελματιών στις παρατάξεις αυτές, ενώ τόνισαν ότι η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ βελτιώνεται χρόνο με τον χρόνο, παρά το γεγονός της φθοράς λόγω της διακυβέρνησης της χώρας.