Δραματικές εξελίξεις στον ΔΟΛ - Free Sunday
Δραματικές εξελίξεις στον ΔΟΛ

Δραματικές εξελίξεις στον ΔΟΛ

Η ανακοίνωση

Η «επιστροφή» του κ. Μουλόπουλου στον ΔΟΛ γνωστοποιήθηκε από την ιστοσελίδα του «Βήματος», όπου αναρτήθηκε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «η Διοίκηση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη Α.Ε. εζήτησε χθες από τον κ. Βασίλη Μουλόπουλο, ο οποίος διετέλεσε επί δύο δεκαετίες διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας “Το Βήμα” (απ’ όπου αποχώρησε όταν εξελέγη βουλευτής του Συνασπισμού της Αριστεράς), πρώην Πρόεδρο της ΠΟΕΣΥ, να συμβάλει στην επίλυση των διαρθρωτικών και οικονομικών προβλημάτων του ΔΟΛ. Ο κ. Μουλόπουλος απεδέχθη προθύμως την πρόταση».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μουλόπουλος επισκέφθηκε το απόγευμα της περασμένης Τρίτης τα γραφεία του ΔΟΛ, όπου είχε συνάντηση με τον «ισχυρό άνδρα» του ομίλου, Σταύρο Ψυχάρη, στο πλαίσιο των νέων καθηκόντων που έχει αναλάβει. Ο ίδιος ο κ. Μουλόπουλος, μόλις αποκαλύφθηκε το γεγονός της επιστροφής του στον ΔΟΛ, προέβη σε δήλωση, στην οποία ανέφερε: «Η τριαντάχρονη θητεία μου στον ΔΟΛ και η φιλία μου με τους συναδέλφους με ώθησαν να αναμειχθώ στην προσπάθεια διάσωσης του Οργανισμού και των ιστορικών του εφημερίδων». Και αυτή η δήλωση αναρτήθηκε στον ιστοχώρο του «Βήματος».

Τα «βάσανα» του ΔΟΛ

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα οι ειδήσεις για τον ΔΟΛ κάθε άλλο παρά θετικές ήταν. Ο υπερχρεωμένος στις τράπεζες ιστορικός δημοσιογραφικός οργανισμός ασφυκτιούσε, οι εργαζόμενοι ήταν απλήρωτοι για πολλούς μήνες και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν από μερικές μέρες ο διευθυντής του «Βήματος» Αντώνης Καρακούσης είχε ενημερώσει τους εργαζόμενους ότι άρχισαν οι διαδικασίες πτώχευσης του ομίλου, διευκρινίζοντας πάντως ότι η ενημέρωση εκ μέρους των τραπεζών είναι προφορική και σύντομα αναμένεται η επίσημη.
Δεδομένου ότι οι νέες διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα δημιουργούσαν ένα θολό τοπίο όσον αφορά τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν εκ μέρους των τραπεζών, η συνέλευση των εργαζομένων στον ΔΟΛ αποφάσισε να συστήσει επιτροπή που θα εκπροσωπεί την εταιρεία στις τράπεζες που κινούν τις διαδικασίες αυτές και η οποία θα αποτελείται από τον διευθυντή του κάθε μέσου («Τα Νέα», «Το Βήμα», in.gr, Βήμα FM κ.λπ.) καθώς αντίστοιχα και από τους εκπροσώπους των εργαζομένων σε αυτά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σχετικά με τις νέες εξελίξεις και την έλευση του κ. Μουλόπουλου στον ΔΟΛ δεν έχει γίνει επίσημη ενημέρωση των εργαζομένων από τη διοίκηση του ομίλου, ενώ άγνωστες παραμένουν και οι αντιδράσεις των πιστωτριών τραπεζών. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναζήτηση νέου επενδυτή στον ΔΟΛ, ο οποίος θα αγοράσει το μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου και θα αναλάβει την εξυγίανσή του, ενώ πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν για τις εξελίξεις ότι «είναι επιλογή του Β. Μουλόπουλου να αποδεχτεί την πρόταση του ΔΟΛ, η οποία είναι απολύτως σεβαστή. Ο ίδιος εξάλλου ήταν επί χρόνια διευθυντικό στέλεχος του ΔΟΛ».

Πολιτική θύελλα

Όπως ήταν φυσικό, η τοποθέτηση ενός κορυφαίου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ (ο κ. Μουλόπουλος ήταν και πρόεδρος του Δ.Σ. της «Αυγής») σε ρόλο-κλειδί στον ΔΟΛ προκάλεσε πραγματική θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, η ΝΔ περιέγραψε την κυβέρνηση ως τον «ορισμό της διαπλοκής», σημειώνοντας σε ανακοίνωσή της ότι «μετά το φιάσκο των τηλεοπτικών αδειών η Κυβέρνηση συνεχίζει απερίσπαστη το έργο της. Η στάση της προς τους εκδότες: Πρώτα τους κατήγγειλε ως διαπλεκόμενους. Στη συνέχεια συναλλάχθηκε μαζί τους. Τώρα χρησιμοποιεί δικαστικές εκκρεμότητες και εκβιάζει. Με αυτό τον τρόπο τοποθετεί ως τοποτηρητή της τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της “Αυγής” στον ιστορικό ΔΟΛ. Δεν αντέχει την κριτική και την ελεύθερη δημοσιογραφία. Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου είναι ο ορισμός της διαπλοκής, της συναλλαγής και κάθε λογής μεθοδεύσεων ελέγχου των ΜΜΕ. Ο πλουραλισμός, η πολυφωνία και η ίδια η Δημοκρατία θα αποδειχθούν πολύ ισχυρότερες από τα άθλια σχέδια της κυβέρνησης», ενώ ξεκαθάρισε ότι θα φέρει το θέμα στη Βουλή.
Σκληρά ειρωνική ήταν η αντίδραση του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Προσοχή δεν είναι πλάκα. Στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε ο ΔΟΛ – Νέα, Βήμα και ραδιόφωνο! Επόμενος στόχος Μέγκα. ΣΥΡΙΖΑ ΑΕ τώρα και στα ΜΜΕ», ενώ σφοδρή ήταν και η επίθεση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά κατά της κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε από το βήμα της Βουλής ότι «επιχειρείτε να φτιάξετε το ΣΥΡΙΖΑ news. Αφού δεν καταφέρατε να τον επιβάλετε στο ΕΣΡ, τώρα προσπαθείτε να επιβάλετε τον κ. Μουλόπουλο στον ΔΟΛ», προσθέτοντας ότι «ένα υπερχρεωμένο μέσο γίνεται υποχείριο της κυβέρνησης».

Βενιζέλος: Χυδαίος εκβιασμός

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος σε κείμενό του στο Facebook τόνισε ότι «ο χυδαίος εκβιασμός που καιρό τώρα οργανώνουν οι κυβερνώντες, η επίμονη στοχοποίηση ενός ανθρώπου σε πρόδηλη αδυναμία που βρίσκεται επιπλέον υπό την πίεση της ποινικής προδικασίας, έφερε αποτέλεσμα. Την παράδοση των ιστορικών εφημερίδων του δημοκρατικού προοδευτικού χώρου στα χέρια της ωμής εξουσίας της αδίστακτης εθνικολαϊκιστικής αριστεράς», προσθέτοντας ότι «υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας, πολυφωνίας, διαφάνειας. Μαθαίνουν τώρα όλοι τι σημαίνει πραγματικά διαπλοκή. Δεν περνούν τέτοιες ακρότητες. Ευτελίζουν όμως μια παράδοση που πρέπει να την προστατεύσουν δημοσιογράφοι και αναγνώστες», ενώ η ΔΗΜΑΡ (μέλος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης) σημείωσε ότι «τελικά ο νέος επενδυτής στον ΔΟΛ ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ! Η προσπάθεια ελέγχου του Δημοσιογραφικού Οργανισμού αποτελεί ατόπημα, καθώς δημιουργεί οξύ πρόβλημα διαφάνειας και δημοκρατίας, καλλιεργώντας συνθήκες διαπλοκής με ΜΜΕ που αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Φαίνεται ότι οι ήττες από τα παιχνίδια στο πεδίο της ενημέρωσης δεν έγιναν κατανοητές. O tempora o mores!». Από την πλευρά του, το ΚΚΕ τόνισε ότι «ορισμένοι εμφανίζονται σαν να ανακάλυψαν την Αμερική, ενώ είναι πασίγνωστο ότι όλα τα αστικά κόμματα συνδέονται και επιχειρούν να συνδεθούν με πολλούς τρόπους με τα ΜΜΕ, παρά τα όσα ισχυρίζονται δημόσια».

ΣτΕ: Παράνομα τα κανάλια, διαγωνισμός άμεσα από το ΕΣΡ

Νέα δεδομένα στο τηλεοπτικό τοπίο της χώρας προκάλεσε η δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, βάσει της οποίας ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες κρίθηκε αντισυνταγματικός.
Συγκεκριμένα, η απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας ουσιαστικά επανεπιβεβαίωσε τη νομολογία του Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η μέχρι σήμερα λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών με συνεχείς παρατάσεις της νόμιμης λειτουργίας είναι «συνταγματικώς μη ανεκτή» και παράνομη και ως εκ τούτου απαιτεί την ταχύτατη επανάληψη του διαγωνισμού.
Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική μόνο τη διάταξη περί διενέργειας του διαγωνισμού από τον υπουργό ειδικά κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου (την παρ. 2 του άρθρου 2Α του ν. 4339/15), ενώ ξεκαθαρίζει ότι οι τηλεοπτικές συχνότητες αποτελούν δημόσια αγαθά και σπάνιους πόρους του εθνικού πλούτου με μεγάλη οικονομική αξία. Και, άρα, ότι η χρήση των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων πρέπει να γίνεται με ανάλογο οικονομικό αντάλλαγμα και σε καμία περίπτωση δωρεάν.
Μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ ο πρόεδρος του ΕΣΡ Αθανάσιος Κουτρομάνος με δήλωσή του στο «Έθνος της Κυριακής» ανέφερε ότι η απόφαση θα ενταχθεί στους ισχύοντες νομοθετικούς κανόνες, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι περίοδος σκέψης και περίσκεψης. Θα μελετήσουμε και θα κατανοήσουμε το σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, για να την εντάξουμε εν συνεχεία στους ισχύοντες νομοθετικούς κανόνες».