Διορισμοί από το παράθυρο - Free Sunday
Διορισμοί από το παράθυρο

Διορισμοί από το παράθυρο

Πάνω από 2.000 οι μετακλητοί

Είναι γνωστό ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχεδόν από την έναρξη της διακυβέρνησης της χώρας από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ κατηγόρησαν την κυβέρνηση για προσπάθεια «άλωσης» του κράτους μέσω αθρόων προσλήψεων μετακλητών υπαλλήλων στα υπουργεία και στους άλλους φορείς του Δημοσίου. Μάλιστα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το 2016, τα οποία επικαλέστηκε σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή», ο αριθμός των μετακλητών στο Δημόσιο ξεπέρασε τους 2.000, αυξάνοντας ανάλογα και τη μισθολογική δαπάνη.
Το θέμα –σε μια πιο ευρεία βάση– αποτέλεσε πρόσφατα και αντικείμενο συζήτησης στη Βουλή, όπου η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε ότι έως και την 31η Οκτωβρίου 2016 ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων ήταν 2.099 και αφορούσε το σύνολο των μετακλητών υπαλλήλων του κράτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, από αυτούς μόνο οι 885 υπάγονται σε κυβερνητικούς και πολιτειακούς φορείς, ενώ οι υπόλοιποι 1.214 αφορούν μετακλητούς σε δήμους και περιφέρειες, καθώς και μετακλητούς υπαλλήλους σε βουλευτές και υπηρεσίες της Βουλής. Η κ. Γεροβασίλη σημείωσε, δε, ότι τον περασμένο Νοέμβριο λόγω του ανασχηματισμού ο αριθμός μειώθηκε, ενώ τον Δεκέμβριο πάλι λόγω του ανασχηματισμού αναμένεται να παρουσιάσει μικρή αύξηση.
Πάντως, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπογράμμισε ότι έως και τον Νοέμβριο του 2015 στο μητρώο μισθοδοτούμενων του ελληνικού Δημοσίου στην εργασιακή σχέση «μετακλητοί» καταγράφονταν μόνο οι απλοί μετακλητοί υπάλληλοι και όχι οι πάσης φύσεως ειδικοί σύμβουλοι, ειδικοί συνεργάτες, επιστημονικοί συνεργάτες, υπουργών, υφυπουργών, γενικών και ειδικών γραμματέων, ουσιαστικά «κρύβοντας» τον πραγματικό τους αριθμό.

Αυξάνεται ο αριθμός

Η συζήτηση στη Βουλή, όπου έγινε η αναφορά στους μετακλητούς, προκλήθηκε από βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι διαπίστωσαν αύξηση του αριθμού των υπαλλήλων που εργάζονται στο στενό αλλά και στο ευρύτερο Δημόσιο. Συγκεκριμένα, η αξιωματική αντιπολίτευση ανέφερε ότι, παρά το γεγονός ότι ισχύει ο κανόνας 1 προς 5 για τις προσλήψεις, το σύνολο των απασχολουμένων σε όλο τον δημόσιο τομέα, από 690.425 τον Οκτώβριο του 2015, ανήλθε σε 697.228 τον Οκτώβριο του 2016. Απαντώντας, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης σημείωσε ότι ο αριθμός του τακτικού προσωπικού του Δημοσίου, εκτός των ΝΠΙΔ, εμφανίζει μείωση κατά 2.195 υπαλλήλους.
Παράλληλα, τόνισε ότι οι συνολικές προσλήψεις τακτικού προσωπικού από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Οκτώβριο του 2016 ανέρχονται σε 8.215, εκ των οποίων οι 1.304 αφορούν προσλήψεις σε εφαρμογή αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων. Επιπλέον, 501 είναι προσλήψεις σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα των ΟΤΑ και, σύμφωνα με τον νόμο, οι διορισμοί σε εφαρμογή αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων και σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα δεν υπολογίζονται στον κανόνα 1 προς 5, 1 προς 4 για φέτος και 1 προς 3 για του χρόνου.
Τέλος, υποστήριξε ότι η αύξηση στο συνολικό έκτακτο προσωπικό του Δημοσίου ανέρχεται στα 5.095 άτομα. Η αύξηση του έκτακτου προσωπικού που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό είναι 2.111 άτομα, από τους οποίους οι 1.781 εντοπίζονται σε φορείς του υπουργείου Υγείας. Οι υπόλοιποι 2.954 εργαζόμενοι σχετίζονται με υπηρεσίες που εκτελούν συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τι γίνεται με συμβασιούχους-εκπαιδευτικούς

Την ίδια ώρα «κινητικότητα» φαίνεται ότι επικρατεί στους χώρους των συμβασιούχων του Δημοσίου και των εκπαιδευτικών, για τους οποίους η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει προαναγγείλει νέους διορισμούς, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό τον τρόπο που θα γίνουν αυτοί, καθώς μιλά για «διάλογο» και όχι για διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης μιλώντας στο site aftodioikisi.gr έκανε λόγο για μονιμοποίηση, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, περίπου 10.000 συμβασιούχων στην τοπική αυτοδιοίκηση, οι οποίοι είναι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, σε παιδικούς σταθμούς και κοινωνικές δομές σίτισης, φύλαξης και οι οποίοι, σύμφωνα με τον κ. Βερναρδάκη, θα προσληφθούν μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, με μόνιμη σχέση εργασίας.
Στην ουσία η κυβέρνηση επιχειρεί να ξεπεράσει το εμπόδιο που έθεσε το Ελεγκτικό Συνέδριο σε σχετικό νόμο, ο οποίος έδινε δικαίωμα παράτασης των συμβάσεων αυτών μέχρι το 2017. Το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν ενέκρινε εντάλματα πληρωμής που εστάλησαν από οργανισμούς για έγκριση, υποστηρίζοντας ότι η σχετική διάταξη είναι αντισυνταγματική, και τώρα η κυβέρνηση αναζητά λύση.
Πάντως, από την πλευρά της, η κ. Γεροβασίλη στη συνάντησή της με την ΑΔΕΔΥ αναφέρθηκε στο ζήτημα, λέγοντας ότι «θα καταθέσουμε τροπολογία που θα εξασφαλίζει το ζήτημα της πληρωμής των συμβασιούχων. Με το θέμα των συμβασιούχων αντιμετωπίζουμε νομικά προβλήματα, ίσως και ανυπέρβλητα. Μονιμοποίηση συμβασιούχων δεν μπορεί να γίνει. Η μόνη παράταση της εργασίας που μπορούν να πάρουν είναι μέχρι το τέλος του 2017. Μετά δεν μπορώ να πω τίποτα», φράση που θεωρήθηκε προαναγγελία απολύσεων.
Επιχειρώντας να απαλύνει τις εντυπώσεις, η κ. Γεροβασίλη σημείωσε από το βήμα της Βουλής ότι «δεν θέλουμε κατακερματισμό των εργασιακών σχέσεων. Δεν θέλουμε εργασιακή ομηρία. Θέλουμε σταθερές εργασιακές σχέσεις όχι μόνο στον δημόσιο τομέα αλλά γενικότερα. Θέλουμε διαφάνεια προσλήψεων και ένα ορθολογικό σύστημα, που εσείς (σ.σ.: η αντιπολίτευση) ούτε κατά διάνοια σκεφτήκατε να διαμορφώσετε. Η κυβέρνηση, με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα και στη σχετική ενωσιακή νομοθεσία, επεξεργάζεται συνολική, δίκαιη και οριστική λύση στο πρόβλημα της κατάχρησης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Αυτές που όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις δημιούργησαν, κρατώντας σε ομηρία επί σειρά ετών εργαζόμενους σε ευαίσθητους τομείς κοινωνικών υπηρεσιών. Όσοι δημιούργησαν το τεράστιο αυτό πρόβλημα δεν μπορούν να εμφανίζονται σήμερα ως υπέρμαχοι δήθεν της νομιμότητας και της αξιοκρατίας».