Τι άλλο θα (μας) συμβεί; - Free Sunday
Τι άλλο θα (μας) συμβεί;

Τι άλλο θα (μας) συμβεί;

Βλέπεις την τιμωρία των πραξικοπηματιών από τον Ερντογάν, τον φανατισμό με τον οποίο τους εξευτελίζουν οι κυβερνητικές δυνάμεις, και ξέρεις ότι αυτό το καθεστώς δεν έχει καμία σχέση με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Αναρωτιέσαι πώς είναι δυνατόν να προεξοφλείται η έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών που ήρθαν στη χώρα μας όταν είναι ανοιχτό το θέμα της θανατικής ποινής και σχεδόν βέβαιη η προοπτική βασανισμού τους. Η σχετική συζήτηση δεν έχει σχέση με το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ προκαλεί απορία η ευκολία και η αμεσότητα με την οποία η πολιτική εξουσία παρεμβαίνει στη δικαστική προαναγγέλλοντας αποφάσεις που μπορεί να προσβληθούν αργότερα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Όπως συνήθως συμβαίνει, στον ελληνικό δημόσιο διάλογο πλεονάζουν οι τουρκολόγοι και λείπει η χρήσιμη σιωπή για να γίνουν οι κατάλληλοι διπλωματικοί χειρισμοί και η συνεννόηση με τους πολυμερείς οργανισμούς στους οποίους ανήκουμε.

Ο δικός μας τρόπος

Η απουσία σοβαρότητας είναι, άλλωστε, δομικό χαρακτηριστικό του ελληνικού συστήματος. Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιου ήρθε εδώ αγχωμένος για την αναζήτηση modus operandi με το ΔΝΤ και λύσης για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Αν ήξερε, θα δυσκολευόταν να καταλάβει πώς, παρά τη συμφωνία για την αξιοποίηση του Ελληνικού, όλα εξελίσσονται πάρα πολύ αργά, τόσο, που είναι να απορεί κανείς αν θα ξεκινήσουν στο ορατό μέλλον όλα αυτά που θα φέρουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας, για τις οποίες καιγόμαστε. Και οπωσδήποτε δεν θα μπορούσε να βρει μια λογική εξήγηση για το γεγονός ότι ενώ η κυβέρνηση δείχνει να σκίζεται για την πάταξη της φοροδιαφυγής, τα αποτελέσματα των πρώτων ελέγχων που έγιναν στις τουριστικές περιοχές έδειξαν ποσοστό παραβατικότητας πάνω από 70%.

Το ελληνικό καλοκαίρι εξελίσσεται με τον γνωστό τρόπο: Δεν βρίσκεις εισιτήριο για τους δημοφιλείς προορισμούς παρά την ακρίβεια στα ακτοπλοϊκά και την ίδια ώρα δεν ακούς γύρω άλλη συζήτηση πέρα από τα παράπονα για τους φόρους που πέφτουν πάνω σε άλλους φόρους, σχηματίζοντας έναν σωρό από αφόρητες οικονομικές υποχρεώσεις. Μαθαίνεις για αδιανόητα μισθώματα κατοικιών στα πιο ελκυστικά νησιά, βλέπεις νέα σπίτια με πισίνα να χτίζονται στους λόφους, τα σκάφη και τα φουσκωτά είναι περισσότερα απ’ όσα αντέχεις να ακούς και να βλέπεις, ενώ όλοι σου οι γνωστοί και φίλοι αγωνιούν για τη θέση εργασίας τους, για το εισόδημά τους, για τη φυσική αντοχή τους στα όλο και μεγαλύτερα άγχη της καθημερινότητας.

Ο δικός μας κόσμος

Είναι τυχεροί όσοι δεν παρακολούθησαν τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής πριν από την ψηφοφορία για τον νέο εκλογικό νόμο. Γιατί όσοι άκουσαν τους πολιτικούς αρχηγούς να υπερασπίζονται το κομματικό τους συμφέρον στο όνομα του λαού, τον οποίο επικαλούνται με τον αέρα του ιδιοκτήτη, βεβαιώθηκαν ότι δεν υπάρχει ελπίδα να ξεμπλέξουμε. Το πολιτικό προσωπικό κινείται σε τόσο χαμηλό επίπεδο, που δεν υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να κάνει οτιδήποτε εθνικά επωφελές. Ακούσαμε φλογερούς υπέρμαχους της προστασίας της δημοκρατίας, ανήσυχους για τη βελτίωση της λειτουργίας των θεσμών και αγωνιώντες για την όσο το δυνατόν πληρέστερη έκφραση της λαϊκής βούλησης. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που συμβάλλουν στον διασυρμό του κοινοβουλευτισμού με καφενειακής αισθητικής καβγάδες, ευτελή πολιτική σκέψη και έλλειψη προτάσεων για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης και του κράτους.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι τα κατάφεραν, αφού οι μεθεπόμενες εκλογές θα γίνουν χωρίς μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα, ενώ από τις επόμενες οι 17άρηδες θα έχουν δικαίωμα ψήφου. Δεν πέτυχαν τα 200 «ναι», αλλά πήραν μαζί τους την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, σώθηκαν τα προσχήματα με την αποχή της Χρυσής Αυγής, ενώ έδεσαν την κατηγορία τους προς το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι ότι είναι ουρά της ΝΔ, επειδή συντάχθηκαν με την αξιωματική αντιπολίτευση στο «όχι».

Την επόμενη εβδομάδα θα συζητάμε για την εκλογή ΠτΔ από τον λαό, όπως προτείνει ο Αλ. Τσίπρας, και ίσως για την εξεταστική σε σχέση με όσα συνέβησαν το καλοκαίρι του 2015, αφού η ΝΔ έχει έτοιμη την πρόταση που θα καταθέσει στη Βουλή.

Κάπως έτσι ξεχνιόμαστε και ξεχνάμε τα βασικά, που έχουν να κάνουν με τη συνέχιση της ύφεσης, με τα λουκέτα, με την αύξηση της απλήρωτης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, με την κατάρρευση της δημόσιας υγείας, με την απαξίωση της δημόσιας παιδείας, με τα συμπτώματα διάλυσης της δημόσιας διοίκησης.

Απλή αναλογική, αλλά από τις μεθεπόμενες εκλογές

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου και καθιέρωση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος της χώρας, ωστόσο δεν πρόκειται να εφαρμοστεί, παρά στις μεθεπόμενες εκλογές.

Η κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει τις 200 ψήφους που θα επέτρεπαν την άμεση εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου, αφού το νομοσχέδιο υποστηρίχθηκε μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ και την Ένωση Κεντρώων, ενώ καταψηφίστηκε από τη ΝΔ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη - ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Η Χρυσή Αυγή απείχε από την ψηφοφορία, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

Kατά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών πριν από την ψηφοφορία, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για «ιστορική μέρα, γιατί η απλή αναλογική θα υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία της Βουλής των Ελλήνων και θα γίνει νόμος του ελληνικού κράτους». Ο πρωθυπουργός μίλησε για πολιτικά ώριμη πρόταση νόμου, που ανταποκρίνεται σε ένα πάγιο αίτημα των αριστερών δημοκρατικών δυνάμεων, αποτελεί σύγχρονο αίτημα της κοινωνικής πλειοψηφίας και δικαιώνει τους αγώνες για πραγματική ισοτιμία και δημοκρατία. Παράλληλα, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ για τη στάση του στη συνεδρίαση, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα θα μπει στο «χρονοντούλαπο της Ιστορίας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης μίλησε για μικροκομματικές μεθοδεύσεις, σχέδιο ακυβερνησίας και πολιτικό αμοραλισμό από πλευράς κυβέρνησης. «Οδεύετε σε μια βαριά ήττα στις επόμενες εκλογές και γι’ αυτό προσπαθείτε να στερήσετε την εξουσία από τη ΝΔ» είπε και δεσμεύτηκε ότι αν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση, θα καταργήσει τον παρόντα νόμο.

Ο γ.γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι μέσω της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο προσπαθούν να συσκοτίσουν τα μεγάλα προβλήματα και να αποπροσανατολίσουν τον λαό, ενώ η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά υποστήριξε ότι η κυβέρνηση φέρνει την απλή αναλογική «ως αριστερό φερετζέ στις δεξιές πολιτικές που εφαρμόζετε» και «δεν θα μιλούσατε για απλή αναλογική εάν οι δημοσκοπήσεις σάς έβγαζαν πρώτο κόμμα».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης προειδοποίησε ότι «αν κάποιοι σκέφτονται ότι θα μπορούσαν να γίνουν κυβερνήσεις στην Ελλάδα χωρίς το πρώτο κόμμα, να το ξεχάσουν. Θα θεωρηθεί, και θα είναι, κοινοβουλευτική ανωμαλία», ενώ ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος υποστήριξε ότι εντός της Βουλής μπορούν να υπάρξουν συνθέσεις και αυτές οι συνθέσεις μπορούν να οδηγήσουν σε σταθερότερες κυβερνήσεις, προσθέτοντας ότι «ο μόνος δρόμος είναι αυτός της απλής αναλογικής».

Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ θα τιμωρηθεί από τον ελληνικό λαό για την άρνησή του να υπερψηφίσει την απλή αναλογική. «Δεν θα έχουμε ακυβερνησία με την απλή αναλογική. Και θα μείνει ιστορικό στίγμα και για το ΠΑΣΟΚ και για το Ποτάμι αν δεν την ψηφίσει» δήλωσε χαρακτηριστικά.