Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να είναι γνήσια μεταρρυθμιστική. Ο τόπος δεν θα έχει άλλη ευκαιρία - Free Sunday
Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να είναι γνήσια μεταρρυθμιστική. Ο τόπος δεν θα έχει άλλη ευκαιρία

Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να είναι γνήσια μεταρρυθμιστική. Ο τόπος δεν θα έχει άλλη ευκαιρία

Οι αποφάσεις στην πολιτική έχουν σημασία όταν βρίσκονται σε συγχρονισμό με την πραγματικότητα και τις ανάγκες του τόπου και ταυτόχρονα στηρίζονται στον ορθό λόγο.

Η Δράση, που είναι μικρό κόμμα, που έλεγε και λέει πάντοτε με συνέπεια την αλήθεια της τόσο για τις αιτίες της εγχώριας κρίσης όσο και για τις λύσεις που επιβάλλονται, συνειδητοποίησε από μιας αρχής ότι για να γίνουν καλά πράγματα στον τόπο δεν αρκεί κανείς, όσο ικανός κι αν είναι, όση γνώση κι αν διαθέτει, αν είναι μόνος του.

Έτσι, από μιας αρχής, συστατική της αποστολή υπήρξε η επίτευξη ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού φιλοευρωπαϊκού μετώπου, το οποίο στον πυρήνα του προγράμματός του θα συμπεριλάμβανε τη μείωση των κρατικών δαπανών και τη διατήρηση της φορολογίας σε χαμηλά επίπεδα, ώστε να μη στραγγαλιστούν η επιχειρηματικότητα και η προσέλκυση επενδύσεων. Και τούτο, όχι από ιδεοληψία αλλά επειδή μόνο έτσι μπορεί να παραχθεί πλούτος, μέρος του οποίου θα επιστρέψει στην κοινωνία μέσω της φορολογίας, αλλά και επειδή, κυρίως, αν δεν παραχθεί πλούτος, ο τόπος είναι καταδικασμένος σε οριστικό μαρασμό και η κοινωνική συνοχή σε οριστική διάρρηξη.

Η σημερινή κυβέρνηση, η χειρότερη κυβέρνηση μετά τη Μεταπολίτευση, καταδικάζει τη χώρα αργά και βασανιστικά στη φτώχεια και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τόσο τη διεθνή της θέση όσο και την ίδια τη δημοκρατία στο εσωτερικό της. Είναι κυβέρνηση επικίνδυνη, που πρέπει να φύγει από την εξουσία πριν προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά. Δεν ξέρει τι πρέπει να κάνει, δεν θέλει να μάθει τι πρέπει να κάνει και δεν διστάζει μπροστά στο στενό πολιτικό της συμφέρον να διχάζει την κοινωνία και να παραχωρεί έδαφος σε διάφορα εθνικολαϊκιστικά μορφώματα να αναπτύσσονται και να δηλητηριάζουν την κοινωνία και την πολιτική διαδικασία με τις τοξικές παραδοξολογίες τους.

Η πορεία αυτή, λοιπόν, πορεία προς τη βαθιά παρακμή, πρέπει να ανακοπεί. Δεν υπάρχει περιθώριο για μικρομεγαλισμούς, κομματικούς εγωισμούς και εκλεκτισμούς. Προέχει η συστράτευση όλων των δυνάμεων που συμπίπτουν στις βασικές κοινές παραδοχές για το τι έφταιξε και τι πρέπει να γίνει, σε μια δύσκολη και ενδεχομένως μακράς διάρκειας προσπάθεια, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό που εκπροσωπεί ως αυθεντικός εκφραστής των ελαττωμάτων της φυλής να ηττηθεί όχι μόνο εκλογικά αλλά και στρατηγικά. Γι’ αυτό η μάχη που θα δοθεί είναι μάχη ιδεών και πολιτικών προταγμάτων. Όσο περισσότεροι σε αυτό, τόσο καλύτερα.

Η Δράση μας, λοιπόν, πιστή στην πολιτική απόφαση του συνεδρίου της, σύμφωνα με την οποία η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να είναι μεταρρυθμιστική με πυλώνα τη ΝΔ και επικεφαλής τον Κ. Μητσοτάκη, αποφάσισε να θέσει στη διάθεση της ΝΔ και του προέδρου της όλες της τις δυνάμεις, τη σκέψη της, τις ιδέες της και το στελεχιακό της δυναμικό. Ελπίδα μας, ότι η κίνησή μας αυτή, η οποία συνεπάγεται, σε έγκαιρο προ των εκλογών χρόνο, και την αναστολή της κομματικής δραστηριότητας της Δράσης, είναι κίνηση ύψιστης πολιτικής ανιδιοτέλειας και ευθύνης.

Ταυτόχρονα, ελπίζουμε η απόφασή μας αυτή να σημάνει την αφετηρία εξελίξεων στον χώρο του μεταρρυθμιστικού κέντρου, ώστε η προσπάθεια του Κ. Μητσοτάκη να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο εύρος, που θα μεταφραστεί σε αντίστοιχο εύρος κοινοβουλευτικής και πολιτικής βάσης της διακυβέρνησής του.

*Ο Γιάννης Ανδρουλάκης (πρώτος δεξιά στη φωτογραφία) είναι δικηγόρος και γραμματέας της ΚΕ της Δράσης.