Κόψτε τον βήχα σε κρυολόγημα, γρίπη και άλλες λοιμώξεις - Free Sunday
Κόψτε τον βήχα σε κρυολόγημα, γρίπη και άλλες λοιμώξεις

Κόψτε τον βήχα σε κρυολόγημα, γρίπη και άλλες λοιμώξεις

Αυξημένη είναι τις τελευταίες ημέρες η κίνηση σε όλα τα φαρμακεία εξαιτίας των ιώσεων του ανώτερου αναπνευστικού και του γαστρεντερικού. Αντιπυρετικά χάπια, σιρόπια για τον βήχα, καραμέλες για τον λαιμό, βιταμίνες αλλά και σκευάσματα για τη διάρροια και τον εμετό γίνονται ανάρπαστα, καθώς οι ασθενείς επισκέπτονται το φαρμακείο της γειτονιάς τους αναζητώντας λύσεις για να καταπραΰνουν τα ενοχλητικά συμπτώματα. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσης Ευγενίδης, τόσο οι ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού όσο και αυτές του γαστρεντερικού «χτυπούν» κυρίως παιδιά και ηλικιωμένους, που έχουν ανίσχυρο ανοσοποιητικό σύστημα. «Τα συμπτώματα των ιώσεων του αναπνευστικού είναι βήχας, καταρροή και πυρετός, ο οποίος δεν είναι υψηλός. Για την αντιμετώπισή τους οι ασθενείς επιλέγουν αντιπυρετικά χάπια, σιρόπια, σταγόνες και σπρέι για τη μύτη και συμπληρώματα διατροφής που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε κάθε περίπτωση, εάν παρατηρήσουμε ότι ο πυρετός είναι υψηλός και επιμένει, ενώ ταυτόχρονα συνδυάζεται με κόπωση και μυαλγία, τότε πρέπει να κινητοποιηθούμε άμεσα και να ζητήσουμε τη συμβουλή γιατρού» επισημαίνει ο κ. Ευγενίδης. Σε σχέση με πέρυσι ο εμβολιασμός για την εποχική γρίπη έχει κυμανθεί σε πιο ικανοποιητικά επίπεδα, πάντα σχετικά με τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, αλλά ακόμα και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί προλαβαίνουν να κάνουν το εμβόλιο για να θωρακίσουν τον οργανισμό τους. Όσον αφορά τις ιώσεις του γαστρεντερικού, που πλήττουν κυρίως τον λιλιπούτειο πληθυσμό των σχολείων και των παιδικών σταθμών, τα κύρια συμπτώματά τους είναι διάρροια και εμετός και για την καταπολέμησή τους οι ασθενείς επιλέγουν αντιεμετικά και χάπια κατά της διάρροιας.

Συμβουλές από τους ειδικούς

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μερικές χρήσιμες συμβουλές για παιδιά και ενήλικες, ώστε να αποφύγουμε τις ιώσεις, είναι οι εξής: Πλένετε συχνά τα χέρια σας. Μπορεί να κολλήσετε εύκολα ιούς, ακόμη και όταν κάνετε χειραψία με κάποιον ασθενή ή αν ακουμπήσετε αντικείμενα που χρησιμοποίησε προηγουμένως κάποιος ασθενής. Αποφύγετε ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από κρύωμα, όταν αυτό είναι δυνατό. Εάν φτερνίζεστε ή βήχετε, χρησιμοποιήστε ένα χαρτομάντιλο και μετά πετάξτε το στα σκουπίδια, γιατί αποτελεί πηγή μικροβίων. Μην αγγίζετε τη μύτη, τα μάτια ή το στόμα σας με βρόμικα χέρια, γιατί τα μικρόβια μπορούν να εισχωρήσουν στο σώμα σας. Αν έχετε πάθει γαστρεντερίτιδα, καταναλώστε αρκετά υγρά (νερό, τσάι, κόκα κόλα), ρύζι και πατάτες και αποφύγετε τα όσπρια, τα λαχανικά, τους χυμούς φρούτων, το γάλα και το ψάρι.

Φαρμακεία - υγειονομικά κέντρα προάγουν την πρόληψη

Με το κύμα των εποχικών λοιμώξεων να έχει ήδη ξεκινήσει στην πατρίδα μας και τις δημόσιες δομές υγείας να μην είναι πλήρως επανδρωμένες για να αντιμετωπίσουν τους ασθενείς, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος επισημαίνει πως τα φαρμακεία της επικράτειας μπορούν να αποτελέσουν 11.000 υγειονομικά κέντρα με ουσιαστικό κοινωνικό έργο. Ειδικά σε αυτές τις δύσκολες εποχές που η δημόσια υγεία νοσεί από υποστελέχωση και εντείνονται οι ανισότητες μεταξύ των πολιτών σε ό,τι αφορά την πρόσβασή τους στην περίθαλψη. Αρκεί επιτέλους η πολιτεία να σταματήσει να τα αντιμετωπίζει σαν εμπορικά καταστήματα και να πειραματίζεται σε βάρος της βιωσιμότητάς τους.