Με ένα, δύο φάρμακα, δεν ρυθμίζονται οι ασθενείς με διαβήτη - Free Sunday
Με ένα, δύο φάρμακα, δεν ρυθμίζονται οι ασθενείς με διαβήτη
«Το 58% των Ελλήνων διαβητικών δεν μπορούν να πετύχουν τον γλυκαιμικό τους στόχο και μένουν αρρύθμιστοι για χρόνια». Βασίλης Τσιμιχόδημος, επίκουρος καθηγητής Παθολογίας

Με ένα, δύο φάρμακα, δεν ρυθμίζονται οι ασθενείς με διαβήτη

Με το ευρέως γνωστό διαβητολογικό φάρμακο, τη μετφορμίνη, που δίνεται συχνά σαν μονοθεραπεία στους νεοδιαγνωσμένους διαβητικούς ασθενείς ή σαν προσθήκη στη θεραπεία με σουλφονυλουρία, μόνο ένας στους τρεις μπορεί να ρυθμιστεί.

Οι υπόλοιποι μένουν αρρύθμιστοι τουλάχιστον για δύο χρόνια, με συνέπεια να επιτείνεται η έλευση των σοβαρών επιπλοκών της νόσου και να κινδυνεύει η υγεία τους, πρωτίστως από τα καρδιαγγειακά, όπως εξηγεί ο Βασίλης Τσιμιχόδημος, επίκουρος καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Αν σε αυτό το εύρημα συνυπολογίσουμε το γεγονός πως ο διαβήτης, από τη στιγμή που ξεκινά, εξελίσσεται –ακόμα κι αν ρυθμιστεί–με τα κύτταρα του παγκρέατος να εξασθενούν χρόνο με τον χρόνο, αναδεικνύεται η επείγουσα ανάγκη να εξατομικευτεί η θεραπεία, με την προσθήκη κι άλλων φαρμάκων, ώστε να επιτευχθεί το ζητούμενο, η διατήρηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης κάτω από 6,5 για κάθε διαβητικό ασθενή, όπως προσθέτει ο καθηγητής Παθολογίας του ΕΚΠΑ Νίκος Τεντολούρης.

Τρεις νέες μελέτες που εκπονήθηκαν από την MSD αναδεικνύουν νέα δεδομένα, από την καθημερινή κλινική πράξη, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαχείριση των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη. Σημαντικό είναι επίσης το εύρημα ότι η υπογλυκαιμία παραμένει η μεγαλύτερη παγίδα για την προσήλωση στη θεραπεία, με μόλις 15% των ασθενών που υπέστησαν σοβαρή υπογλυκαιμία να παίρνουν τα φάρμακά τους.