Νεανικός διαβήτης: Σημαντική η αύξηση των διαγνώσεων τα τελευταία χρόνια - Free Sunday
Νεανικός διαβήτης: Σημαντική η αύξηση των διαγνώσεων τα τελευταία χρόνια

Νεανικός διαβήτης: Σημαντική η αύξηση των διαγνώσεων τα τελευταία χρόνια

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι ο διαβήτης είναι μια ασθένεια η οποία εκδηλώνεται με το πέρασμα των χρόνων και αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στον ανθυγιεινό τρόπο ζωής μας. Υπάρχει όμως και ένα ποσοστό ασθενών που φέρουν από μικρή ηλικία τη νόσο, την ονομαζόμενη και «νεανικός διαβήτης». Πάσχουν δηλαδή από διαβήτη τύπου 1, ο οποίος είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα και με τον οποίο θα ζουν όλη τους της ζωή, παρά τον χαρακτηρισμό του ως «νεανικού». Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των διαγνώσεων διαβήτη σε παιδιά, ιδιαίτερα μικρής ηλικίας. Συνολικά, με βάση τα στοιχεία από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, περίπου 47.300 ασθενείς πάσχουν από διαβήτη τύπου 1.

Προκειμένου να καταγραφεί η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και ο πρόεδρός της, Βασίλης Οικονόμου, διοργάνωσαν ημερίδα με θέμα «Ο νεανικός διαβήτης» στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής. «Πρέπει να αποφορτίσουμε το σύστημα υγείας της χώρας μας, το οποίο είναι νοσοκομειοκεντρικό, και να πάμε στα χαρακώματα της πρόληψης, που είναι προτιμότερα από τα χαρακώματα της τελευταίας φάσεως. Και θα το αποφορτίσουμε εάν καταφέρουμε πολλά πράγματα που σχετίζονται με νόσους-μάστιγες, όπως είναι ο διαβήτης, συμβάλλοντας στην καταπολέμησή τους με βάση το περίφημο επίρρημα “εγκαίρως”, που αφορά και τη διάγνωση αλλά και τον τρόπο ζωής. Και ο τρόπος ζωής είναι πολύ πριν πάει κανείς στο νοσοκομείο για να αντιμετωπίσει μια νόσο» ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι η πολιτεία θα πρέπει να σκύψει με υπευθυνότητα στα προβλήματα των ασθενών και να δεσμευτεί με αποφασιστικότητα στην εξάλειψη των εμποδίων και των στρεβλώσεων που χρονίως τους ταλαιπωρούν στη διαχείριση της νόσου τους. Επισήμανε ότι 3.000 παιδιά και έφηβοί μας πάσχουν από νεανικό διαβήτη, στην πιο ευαίσθητη ηλικία του ανθρώπου, και μάλιστα πολλές φορές η νόσος τους εισβάλλει αιφνίδια και βαρέως, με τεράστια ψυχοσωματική επίπτωση στα παιδιά και στους γονείς τους.

Ιδιαίτερη σημασία είχε και η τοποθέτηση του Χρήστου Δαραμήλα, προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ). Όπως ανέφερε, η τακτική του υπουργείου Υγείας να δημιουργεί «προτεραιοποιήσεις» σε κάποιες κατηγορίες χρόνιων παθήσεων και αναπηριών είναι ακατανόητη και άδικη, όχι μόνο για τον σακχαρώδη διαβήτη αλλά για κάθε χρόνια πάθηση και αναπηρία. Όλες οι κατηγορίες χρόνιων παθήσεων και αναπηριών έπρεπε και πρέπει να είναι προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας.

Ο χώρος του σακχαρώδους διαβήτη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, σημείωσε, με σημαντικότερα εξ αυτών τα εξής:

  • Ανύπαρκτη είναι η επιτροπή διαπραγμάτευσης για την είσοδο νέων ιατροτεχνολογικών υλικών.
  • Η επιτροπή διαπραγμάτευσης φαρμάκων κωλυσιεργεί και δεν έχει ως «προτεραιότητα» την έγκριση νέων αντιδιαβητικών φαρμάκων.
  • Τρομακτική είναι η γραφειοκρατία για την εισαγωγή νέων τεχνολογιών, από το κανονιστικό πλαίσιο και τους ρυθμιστικούς φορείς της χώρας, όπως ο ΕΟΠΥΥ, καθιστώντας χρονοβόρα την εισαγωγή νέων κατηγοριών και προϊόντων.
  • Η ύπαρξη κλειστών προϋπολογισμών σε κατηγορίες όπου δεν υπάρχει προκλητή ζήτηση δημιουργεί πολλά προβλήματα και είναι ακατανόητη.
  • Σοβαρές είναι οι ελλείψεις αντιδιαβητικών δισκίων, αλλά και των σκευασμάτων ινσουλίνης, πανελλαδικά.
  • Ύπαρξη μητρώων για τον σακχαρώδη διαβήτη «παντού» και χωρίς καμία διασύνδεση μεταξύ τους (ΗΔΙΚΑ, ΕΟΠΥΥ, υπουργείο Υγείας κ.α.).
  • Μη εφαρμογή του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ.
  • Μετακύλιση κόστους στον άνθρωπο με σακχαρώδη διαβήτη, κατά παράβαση του άρθρου 61 του ΕΚΠΥ.
  • Φόβος εξαιτίας της αποχώρησης ήδη από τη χώρα μας ποιοτικών ιατροτεχνολογικών προϊόντων που αφορούν τον σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και απροσπέλαστα εμπόδια για την αντικατάσταση προϊόντων παλαιότερων τεχνολογιών.