Μύκητες επί ποδός και κεφαλής - Free Sunday
Μύκητες επί ποδός και κεφαλής

Μύκητες επί ποδός και κεφαλής

Το πιο συχνό βάσανο του καλοκαιριού είναι οι μυκητιάσεις, από μύκητες και παράσιτα που κρύβονται στην άμμο, στις ξαπλώστρες, στα βρεγμένα δάπεδα, στις πισίνες, στα αποδυτήρια και στα νοτισμένα παπούτσια.

Οι περισσότερες μυκητιάσεις του καλοκαιριού οφείλονται σε δερματόφυτα, όπως εξηγεί ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Μάρκος Μιχελάκης, τα οποία προσβάλλουν τα νύχια, τις πτυχές ανάμεσα στα δάχτυλα, ολόκληρες περιοχές του δέρματος, ακόμα και το τριχωτό της κεφαλής.

Στην περίπτωση του κεφαλιού τα δερματόφυτα εισδύουν βαθιά στον θύλακο της τρίχας, προκαλώντας αλλοιώσεις, όπως η χαρακτηριστική αλωπεκία (δημιουργούνται κυκλικές περιοχές χωρίς τρίχες) που μεγαλώνει με τον καιρό.

Η δερματοφυτία του τριχωτού προκαλεί επίσης δερματικό εξάνθημα και έντονο κνησμό, ενώ είναι πιο συνηθισμένη στα παιδιά. Αντιμετωπίζεται με ειδική θεραπεία από το στόμα, η οποία κατά κανόνα αποκαθιστά και την τριχοφυΐα.

Γενικά, οι μυκητιάσεις στο δέρμα και στα νύχια αντιμετωπίζονται με τοπικές αλοιφές ή με χάπια αν επιμείνουν, ενώ ειδικά στο κεφάλι το καθημερινό λούσιμο μετά τη θάλασσα και το ανεπαρκές ξέβγαλμα με νερό μπορεί να προκαλέσουν ξηροδερμία και να επιδεινώσουν τη φαγούρα και τη δημιουργία φολίδων που συγχέονται με τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα (από υπερανάπτυξη του μύκητα «M. furfur») ή με την πιτυρίδα.

Για να αποφύγουμε αυτές τις καταστάσεις, ο ειδικός συμβουλεύει να ξεβγάζουμε τα μαλλιά μας μόνο με νερό και να μη λουζόμαστε κάθε μέρα, να βγάζουμε το βρεγμένο μαγιό μετά τη θάλασσα, να περπατάμε σε αποδυτήρια και γύρω από πισίνες με σαγιονάρες, να μη φοράμε κάθε μέρα τα ίδια παπούτσια (ώστε να στεγνώνουν) και να βάζουμε πάντα καθαρή πετσέτα στην άμμο και στην ξαπλώστρα.