Θωρακίζουμε τον οργανισμό μας ενόψει της επέλασης της γρίπης - Free Sunday
Θωρακίζουμε τον οργανισμό μας ενόψει της επέλασης της γρίπης

Θωρακίζουμε τον οργανισμό μας ενόψει της επέλασης της γρίπης

Βρισκόμαστε λίγο πριν από την έναρξη της περιόδου που είθισται να κάνει την επέλασή του ο ιός της γρίπης. Σύμφωνα με τα στατιστικά, τόσο για την Ελλάδα όσο και για το εξωτερικό, από γρίπη θα νοσήσουν αρκετές χιλιάδες άνθρωποι και πολλοί θα χρειαστεί να παραμείνουν κάποιες μέρες στο κρεβάτι. Αυτοί οι οποίοι ανήκουν στις πλέον ευπαθείς κατηγορίες, όπως οι ηλικιωμένοι, οι πάσχοντες από χρόνιο νόσημα αλλά και τα παιδιά, ίσως κινδυνέψουν περισσότερο λόγω των επιπλοκών της ασθένειας. Για τον λόγο αυτόν οι γιατροί συστήνουν τον εμβολιασμό κατά του ιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εμβόλιο κατά της γρίπης δεν μπορεί να εγγυηθεί την απόλυτη κάλυψη του οργανισμού από το να μη νοσήσει, καθώς πέρυσι στη χώρα μας η κάλυψη που διαπιστώθηκε έφτασε στο 42%. Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Φραγκούλη, γενικό οικογενειακό γιατρό, αναπληρωτή αρχίατρο ΕΔΟΕΑΠ, αντιπρόεδρο Β΄ της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής, είναι ιδιαίτερα πιθανό να αρρωστήσει κάποιος ακόμη κι αν εμβολιαστεί, όμως το εμβόλιο αποτελεί τον αποτελεσματικότερο τρόπο για να αντιμετωπίσει κανείς τη γρίπη.

Όπως αναφέρει, το εμβόλιο προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού, από τις σοβαρές επιπλοκές, μειώνει τον κίνδυνο θανάτου, τα πολλά κρούσματα, την αύξηση των επισκέψεων σε γιατρούς, τις απουσίες από την εργασία και το σχολείο κ.λπ. Έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι το εμβόλιο, ακόμη κι αν κάποιος αρρωστήσει, μειώνει τη σοβαρότητα της νόσου και κυρίως τις πιθανές επιπλοκές.

Στις ΗΠΑ το αντιγριπικό εμβόλιο συστήνεται για όλο τον πληθυσμό, από τη βρεφική ηλικία, 6 μηνών, και άνω. Το ίδιο περιγράφεται και στην Ελλάδα, όπου το εμβόλιο συστήνεται για όλους με βάση το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Βέβαια η διαθεσιμότητα σε εμβόλια εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση της κάθε χώρας. «Καλός» μέσος όρος για μια αναπτυγμένη κοινωνία θεωρείται η αναλογία 250 εμβόλια ανά 1.000 κατοίκους. Την αναλογία αυτή τηρεί και η Ελλάδα, η οποία θα διαθέσει συνολικά μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου 2,6 εκατομμύρια εμβόλια.

Προλαβαίνω να εμβολιαστώ;

Με δεδομένο το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια η έξαρση της γρίπης καταγράφηκε από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Μάρτιο, θεωρείται ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για να πετύχουμε τη θωράκιση του οργανισμού μας. Χρειάζονται δύο εβδομάδες από την ημέρα του εμβολιασμού ώστε το ανοσοποιητικό μας να ισχυροποιηθεί ενάντια στον ιό της γρίπης. Όπως αναφέραμε, όμως, η ανταπόκριση του οργανισμού δεν είναι απόλυτη. Μάλιστα, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό ανταποκρίνονται λιγότερο.

Επίσης, είναι σημαντικό το εμβόλιο να «αντιστοιχεί» στους ιούς που κυκλοφορούν, καθώς ο ιός της γρίπης δεν είναι ένας, αφού έχει την ικανότητα να μεταλλάσσεται. Για τον λόγο αυτόν κάθε χρόνο το εμβόλιο δεν είναι το ίδιο, αλλά σε διεθνές επίπεδο υπάρχουν επιστημονικές επιτροπές οι οποίες αποφασίζουν ποιοι θα είναι οι ιοί της γρίπης που θα συμπεριληφθούν στο εμβόλιο. Όπως αναφέραμε εξάλλου, τα στατιστικά δείχνουν σημαντική διακύμανση στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου και μάλιστα στις ΗΠΑ κινείται μεταξύ 19% και 60%, ενώ στην Ελλάδα πέρυσι υπολογίστηκε στο 42%.

Συστήνεται δε η ετήσια επανάληψη του εμβολιασμού, καθώς με την πάροδο των μηνών τα προστατευτικά αντισώματα εξασθενούν, ενώ, όπως αναφέραμε, και οι ιοί της γρίπης αλλάζουν γενετικά διαρκώς.

Και κάτι ακόμη: Ακόμη και αν δεν ανήκουμε στις περιπτώσεις του πληθυσμού που χαρακτηρίζονται ως υψηλού κινδύνου, το εμβόλιο θα πρέπει να γίνεται απ’ όσους πρόκειται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Είναι ιδιαίτερα πιθανό εκεί να έρθουν σε επαφή με μορφή του ιού στην οποία μπορεί να έχουν μεγαλύτερη ευαλωτότητα.

Οδηγίες υπουργείου Υγείας

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά σε άτομα που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου:

1) Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι)

2) Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

3) Παιδιά (6 μηνών και άνω)

4) Ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

• Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

• Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή

• Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)

• Μεταμόσχευση οργάνων

• Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

• Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

• Χρόνια νεφροπάθεια

• Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα

5) Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες

6) Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτης Μάζας Σώματος >40 Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ

7) Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

8) Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

9) Οι κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων και τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).

10) Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.