Τενοντοελυτρίτιδα De Quervain: Φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση και αποφυγή χειρουργείου - Free Sunday
Τενοντοελυτρίτιδα De Quervain: Φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση και αποφυγή χειρουργείου

Τενοντοελυτρίτιδα De Quervain: Φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση και αποφυγή χειρουργείου

Η τενοντοελυτρίτιδα De Quervain αποτελεί το συχνότερο σύνδρομο υπέρχρησης που προσβάλλει τον καρπό και συχνά παρατηρείται σε άτομα που χρησιμοποιούν τακτικά ισχυρό δραγμό σε συνδυασμό με ωλένια απόκλιση καρπού.

Όπως μας εξηγεί ο Μιχάλης Κολόμβος, Φυσικοθεραπευτής, Msc cand, η πάθηση οφείλεται στην πάχυνση του τενόντιου ελύτρου που περιβάλλει το βραχύ εκτείνοντα του αντίχειρα και το μακρό απαγωγό του αντίχειρα. Η στένωση του τενόντιου ελύτρου που περιβάλλει τους παραπάνω τένοντες έχει ως συνέπεια τη δυσχερή ολίσθηση τους και προκαλεί πόνο κατά τη κίνηση του αντίχειρα,ιδιαίτερα κατά την έκταση και απαγωγή του.

Κλινική εικόνα

Το κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος που εντοπίζεται στον καρπό, στην προέκταση του αντίχειρα. Οι ασθενείς παρουσιάζουν τυπικά ευαισθησία και οίδημα στη κερκιδική πλευρά του καρπού,ενώ συχνά αναφέρουν ιστορικό πόνου κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων,όπως το άνοιγμα ενός βάζου ή τη χρήση κατσαβιδιού.

Φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση

Τα συντηρητικά μέτρα είναι αποτελεσματικά μέχρι και στο 90% των ασθενών.

Περιλαμβάνουν:

  • Την εκπαίδευση του ασθενούς ως προς τις κινήσεις που πρέπει να αποφευχθούν και να τροποποιηθούν.Ο χώρος εργασίας και οι ελεύθερες δραστηριότητες μπορούν να μελετηθούν και να τροποποιούνται εργονομικά ώστε να αποφεύγεται η υπέρχρηση των παθόντων τενόντων.
  • Την ακινητοποίηση με νάρθηκα για ορισμένη περίοδο
  • Μέσα φυσικοθεραπείας όπως: κινητοποίηση μαλακών μορίων,οι υπέρηχοι , η ιοντοφόρεση με τοπική έγχυση κορτικοστεροειδούς και η παγοθεραπεία. 

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

8η Διημερίδα Π.Τ. Ν.Μαγνησίας

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Μιχάλης Κολόμβος Pt (@m.kolomvos) στις