Οι καρδιολογικοί ασθενείς κόβουν τα φάρμακα λόγω της κρίσης - Free Sunday
 Οι καρδιολογικοί ασθενείς κόβουν τα φάρμακα λόγω της κρίσης

Οι καρδιολογικοί ασθενείς κόβουν τα φάρμακα λόγω της κρίσης

Οι δυσμενείς επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία των πολιτών αποτυπώνονται ξεκάθαρα στο πρόγραμμα «Μήνας Ελέγχου Χοληστερόλης – Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου» που υλοποιείται με συνέπεια για 10 συνεχή έτη από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ). 

Όπως επισημαίνει ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», Γιώργος Ανδρικόπουλος, από τα ευρήματα προκύπτει ότι στα έξι χρόνια του μνημονίου διαρκώς αυξάνεται το ποσοστό των ασθενών με δυσλιπιδαιμία που αδυνατούν να πάρουν τα φάρμακά τους λόγω της φτωχοποίησης που έχουν υποστεί από τα δυσβάσταχτα οικονομικά και φορολογικά μέτρα. Έτσι, το 17,4% των ερωτηθέντων απάντησε ότι διέκοψε τη φαρμακευτική αγωγή του λόγω κόστους. Επιπλέον, ένα 11,8% θεωρεί το κόστος της φαρμακευτικής αγωγής δυσβάσταχτο, δηλαδή συνολικά τρεις στους δέκα συμπολίτες μας με καρδιολογικό πρόβλημα κόβουν ή σκέφτονται να κόψουν τα φάρμακά τους.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι και το εύρημα πως οι μισοί ερωτηθέντες (ποσοστό 55,8%) πιστεύουν ότι το άγχος που τους δημιουργεί η κρίση τούς σκοτώνει, καθώς το αξιολογούν ως βασικό παράγοντα για στεφανιαία νόσο και άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης, το ΕΛΙΚΑΡ διαπίστωσε πως μόνο 26% από αυτούς που λαμβάνουν υπολιπιδαιμική αγωγή έχουν πετύχει τον στόχο της θεραπευτικής αγωγής και πως 58% των ασθενών με δυσλιπιδαιμία δεν λαμβάνουν καμία οδηγία από τους γιατρούς τους για τη διατροφή που θα έπρεπε να ακολουθούν. 

Συμπερασματικά, η υπερχοληστερολαιμία παραμένει άλυτο πρόβλημα για τον ελληνικό πληθυσμό και το ζήτημα της μειωμένης συμμόρφωσης στη δέουσα μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή έχει επιταθεί από το υψηλό κόστος της θεραπείας. Η οικονομική κρίση και η υποχρηματοδότηση της υγείας, λοιπόν, θα οδηγήσουν σε μερικά χρόνια σε αύξηση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας στη χώρα μας. Σε έξαρση βρίσκεται και η κολπική μαρμαρυγή, η συχνότερη διαταραχή του καρδιακού ρυθμού και η κυριότερη αιτία αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, καθώς τα περιστατικά αυξάνονται συνεχώς στον ελληνικό πληθυσμό. 

Τα δεδομένα του ΕΛΙΚΑΡ δείχνουν ότι η συχνότητα της κολπικής μαρμαρυγής έχει ξεπεράσει το 11%, ενώ για την αντιμετώπισή της το πρώτο νεότερο αντιπηκτικό είναι ήδη διαθέσιμο στη χώρα μας.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Τούσουλης, διευθυντής της Α΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, επισημαίνει πως τα αποτελέσματα νέων μελετών δείχνουν ότι στο μέλλον θα έρθουν πολυφάρμακα που θα συνδυάζουν αντιυπερτασική και υπολιπιδαιμική δράση και θα δίνονται σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού με ενδιάμεσο καρδιαγγειακό κίνδυνο. 

Όπως σχολιάζει ο διευθυντής της Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής της Ευρωκλινικής Αθηνών Δημήτρης Ρίχτερ, οι PCSK9 αναστολείς από φάρμακα του μέλλοντος έγιναν φάρμακα του παρόντος και κυκλοφορούν ήδη στην Ευρώπη, ενώ σύντομα τους αναμένουμε και στην Ελλάδα. Οι αναστολείς PCSK9 με μία υποδόρια ένεση τον μήνα επιτυγχάνουν περαιτέρω μείωση της κακής LDL χοληστερόλης κατά 50%, επιπλέον της μείωσης που προκαλεί η στατίνη με την εζετιμίμπη, και θα αποτελέσουν τη μοναδική εναλλακτική για ασθενείς που υποβάλλονται σε LDL-αφαίρεση, καθώς και γι’ αυτούς που αδυνατούν να ρυθμίσουν την LDL τους με την υπάρχουσα φαρμακευτική αγωγή. 

Επίσης, η εμπαγλιφλοζίνη, ένα νεότερο αντιδιαβητικό φάρμακο που σύντομα θα αρχίσει πέρα από το να κυκλοφορεί και να παράγεται στην Ελλάδα, αποτελεί το μόνο αντιδιαβητικό φάρμακο ιστορικά το οποίο μέσα σε μόλις τρία χρόνια μείωσε τον κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου σε ασθενείς με ιστορικό εμφράγματος κατά 14%, τον κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου σε καρδιολογικούς ασθενείς κατά 38% και τη θνησιμότητα οποιασδήποτε αιτιολογίας κατά 32%.