Αυριανοί καρκινοπαθείς τα παχύσαρκα ελληνόπουλα - Free Sunday
Αυριανοί καρκινοπαθείς τα παχύσαρκα ελληνόπουλα

Αυριανοί καρκινοπαθείς τα παχύσαρκα ελληνόπουλα

Σοκάρουν τα ευρήματα των νέων ερευνών για την τρομακτική διάδοση της παιδικής παχυσαρκίας στην πατρίδα μας και για τις σοβαρότατες επιπτώσεις της στην υγεία. 

Οι ειδικοί της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Παχυσαρκίας, Μεταβολισμού και Διαταραχών Διατροφής (ΕΠΑΜΕΔΙ) εκτιμούν ότι 480.000 ελληνόπουλα θα έχουν πλεονάζον βάρος το 2025, με τα 131.000 παιδιά να είναι παχύσαρκα, αν δεν γίνει αμέσως μια δραστική παρέμβαση στον τρόπο ζωής και διατροφής του λαού μας. Παράλληλα, όπως προειδοποιεί ο ειδικός παθολόγος - διατροφολόγος και αντιπρόεδρος της ΕΠΑΜΕΔΙ Γιώργος Πανοτόπουλος, η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία αυξάνει πολύ τον κίνδυνο καρκίνου στην ενήλικη ζωή. 

Επιπλέον, αποτελεί παγίδα για τη γονιμότητα και την τεκνοποίηση, προκαλεί αποβολές στην εγκυμοσύνη, σοβαρές γενετικές ανωμαλίες στα έμβρυα που θα γεννηθούν και αυξημένο κίνδυνο για επιλόχειο κατάθλιψη στις μητέρες. Από την πλευρά του, ο ειδικός παιδογυναικολόγος Ευθύμιος Δεληγεώρογλου, διευθυντής της Β΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο Αρεταίειο, τονίζει πως απώλεια του 3% του βάρους –ακόμη και απώλεια μόλις πέντε κιλών– βελτιώνει τη γονιμότητα και το λιπιδαιμικό προφίλ του ασθενή. 

Στη σημερινή Ελλάδα ένα στα τέσσερα παιδιά έχει πλεονάζον βάρος και για να αδυνατίσει δεν χρειάζεται μαγικές δίαιτες. Τα παιδιά πρέπει να μυηθούν στον υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής χωρίς μύθους και απαγορεύσεις, ενώ οι γονείς δεν πρέπει να τα αντιμετωπίζουν σαν «ενήλικες σε μικρογραφία». Για τη φαρμακευτική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας κυκλοφορούν στην Αμερική πέντε σκευάσματα, εκ των οποίων μόνο τα δύο έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας στην Ευρώπη.