Ακριβότερη ασθένεια η ΧΑΠ, με 400.000 Έλληνες ασθενείς στο σκοτάδι - Free Sunday
Ακριβότερη ασθένεια η ΧΑΠ, με 400.000 Έλληνες ασθενείς στο σκοτάδι

Ακριβότερη ασθένεια η ΧΑΠ, με 400.000 Έλληνες ασθενείς στο σκοτάδι

Μοναδική εξαίρεση σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο αποτελεί η Ελλάδα με τον αντικαπνιστικό νόμο να μην εφαρμόζεται –και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Πολάκη να δίνει το κακό παράδειγμα καπνίζοντας αρειμανίως–, παρ’ ότι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) απειλεί να σκοτώσει 700.000 Έλληνες και να τινάξει την… μπάνκα του προϋπολογισμού υγείας στον αέρα. 

Όπως εξηγεί ο Γεώργιος Χειλάς, ταμίας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και συντονιστής της ομάδας εργασίας ΧΑΠ, 400.000 ασθενείς παραμένουν μη διαγνωσμένοι, θεωρώντας τον τσιγαρόβηχα, το πρώτο σινιάλο της νόσου, φυσιολογική απόρροια του καπνίσματος, με το κόστος κάθε ασθενή να ανέρχεται σε 5.500 ευρώ ετησίως. Από αυτά, τα 2.800 ευρώ συνιστούν το άμεσο ιατρικό κόστος και τα υπόλοιπα 2.700 ευρώ τα έμμεσα κόστη. 

Δραματική είναι η κατάσταση στην περιφέρεια, με τον αγροτικό πληθυσμό να καπνίζει σε διπλάσιο ποσοστό από τον αστικό. Όπως εξηγούν οι ειδικοί της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, οι ασθενείς δεν υποτιμούν μόνο τον τσιγαρόβηχα αλλά και την ίδια την ασθένεια, καθώς συνεχίζουν να καπνίζουν, παρ’ ότι αν πάθουν παρόξυνση και εισαχθούν στο νοσοκομείο για νοσηλεία έχουν τριπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν σε σύγκριση με τους εμφραγματίες. 

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό των καπνιστών είναι κάτω του 20%, εδώ παραμένει πάνω από 37%. Για την πρόληψη των αναπνευστικών νοσημάτων και ειδικότερα του άσθματος και της ΧΑΠ η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία υλοποιεί την εκστρατεία ενημέρωσης «Πρόσεξε τα πνευμόνια σου… σαν τα μάτια σου» καταλήγει ο Μιχάλης Τουμπής, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, συντονιστής διευθυντής της 6ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Η Σωτηρία».