Σύμμαχος της ευεξίας και της επιδερμίδας ο ύπνος - Free Sunday
Σύμμαχος της ευεξίας και της επιδερμίδας ο ύπνος

Σύμμαχος της ευεξίας και της επιδερμίδας ο ύπνος

Ο καλός ύπνος είναι επίσης απαραίτητος, καθώς ενισχύει την ευεξία των μυών τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες και συντελεί στην επιδιόρθωση βλαβών στους ιστούς, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο και στην αντιγήρανση. Επίσης, ο ύπνος ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, δηλαδή την άμυνα του οργανισμού μας σε επιβλαβείς παράγοντες, ενώ η έλλειψή του οδηγεί σε συχνές λοιμώξεις και σε κάποιες περιπτώσεις συνδέεται με μειωμένη γονιμότητα και λίμπιντο. 

Όπως επισημαίνει η πνευμονολόγος Κατερίνα Μπάου από το Κέντρο Μελέτης Ύπνου του Νοσοκομείου «O Ευαγγελισμός», απολαμβάνοντας καθημερινά ποιοτικό ύπνο, αυξάνουμε τις πιθανότητες να έχουμε μια υγιή, δραστήρια ζωή, γεμάτη ευεξία. Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να αποφεύγουμε την έντονη δραστηριότητα, τα προϊόντα καφεΐνης και το τσιγάρο λίγο πριν από την ώρα του ύπνου. Θα πρέπει επίσης να κοιμόμαστε όταν αισθανόμαστε την ανάγκη και να διατηρούμε ένα σχετικά σταθερό ωράριο ύπνου τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα. 

Για καλό ύπνο πρέπει να επιλέξουμε το κατάλληλο στρώμα και μαξιλάρι, ενώ εξίσου σημαντικό είναι το περιβάλλον του υπνοδωματίου μας. Πρέπει να έχουμε χαμηλό φωτισμό, ενώ η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι ήπια (ούτε κρύο ούτε ζέστη), για να αποβάλλουμε την κούραση της ημέρας.