Διάπλους ανθρωπιάς στα ακριτικά νησιά με την Ομάδα Αιγαίου - Free Sunday
Διάπλους ανθρωπιάς στα ακριτικά νησιά με την Ομάδα Αιγαίου

Διάπλους ανθρωπιάς στα ακριτικά νησιά με την Ομάδα Αιγαίου

Στα λιμάνια της σιωπής της άγονης γραμμής ταξίδεψε για 22η χρονιά η Ομάδα Αιγαίου, με τον γαρμπή να λυσσομανά και τον μαγιάτικο ήλιο να λούζει με το φως του τα ταπεινά σπιτάκια, τα ασβεστωμένα σοκάκια και τα άνυδρα εδάφη των απομακρυσμένων νησιών. 


Foto2
Προσφορά υπολογιστών και σχολικού υλικού σε σχολείο της Νισύρου.

Τα 15 σκάφη της ομάδας των εθελοντών θαλασσόλυκων (γιατρών και ανθρώπων από κάθε επαγγελματικό μετερίζι) χάραξαν ρότα στο ταραγμένο πέλαγος από την απομονωμένη Θύμαινα μέχρι τη Χάλκη και από τη Σύμη μέχρι το Κουφονήσι, για να προσφέρουν 2.166 δωρεάν ιατρικές και αιματολογικές εξετάσεις, σχολικό εξοπλισμό (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, laptops, αθλητικά είδη και παιχνίδια) σε 34 ακριτικά σχολεία και οκτώ έργα υποδομής σε 10 ακριτικά νησιά που, πέρα από τον γεωγραφικό αποκλεισμό τους, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης.


Foto4
Ιατρικές εξετάσεις στο Αγαθονήσι.

Διανύοντας περισσότερα από 530 ναυτικά μίλια από την Ανάβυσσο μέχρι σχεδόν τα τουρκικά παράλια, άλλοτε με γεμάτο 6άρι και άλλοτε κάτω από ασταμάτητη βροχή, οι εθελοντές με τα 14 φουσκωτά σκάφη και το ναυαγοσωστικό «Μηνάς» ξεκίνησαν τον 22ο Διάπλου της Ομάδας Αιγαίου από τους μακρινούς Φούρνους, όπου δωρίστηκε σχολικός εξοπλισμός μαζί με μια μουσειοσκευή (μικρό μουσείο σε βαλίτσα) του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, ώστε τα παιδιά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν στην πρωτεύουσα να δουν από κοντά τα εκθέματα σε μινιατούρες και να μάθουν την ιστορία τους. 

Foto7
Μάθημα σωστού βουρτσίσματος δοντιών στη Σύμη.

Παράλληλα, έγινε αδελφοποίηση μεταξύ του Γυμνασίου και Λυκείου των Φούρνων-Κορσεών με το Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού, σε μια κίνηση που ελπίζει να βρει μιμητές, ώστε τα σχολεία της Στερεάς Ελλάδας να αγκαλιάσουν τους ακρίτες μαθητές, οι οποίοι στερούνται ερεθισμάτων, βιωμάτων και παραστάσεων σε σύγκριση με τα παιδιά των μεγαλουπόλεων. Για την προσφορά τους στο νησί οι εθελοντές της Ομάδας ανακηρύχθηκαν επίτιμοι δημότες Φούρνων-Κορσεών και μετέβησαν στη Θύμαινα για να κάνουν ιατρικές εξετάσεις και να καλύψουν τις σχολικές ανάγκες του νησιού.

Επόμενος σύντομος σταθμός το Αγαθονήσι, όπου πραγματοποιήθηκαν εκτάκτως αιμοληψίες, δίνοντας στους απομονωμένους κατοίκους τη δυνατότητα να υποβληθούν σε βιοχημικές εξετάσεις. Εκεί στήθηκε γιορτή για τα εγκαίνια της νέας σχολικής αίθουσας που θα χρησιμεύσει ως νηπιαγωγείο, αποσυμφορώντας τους άλλους χώρους του ακριτικού σχολείου, ώστε οι μαθητές να μη στοιβάζονται ακόμη και μέσα στην κουζίνα για να κάνουν μάθημα!

Foto10

Γεμάτοι χαρά για τα δώρα που έλαβαν οι μαθητές του Δημοτικού των Φούρνων. 

Ο κατάπλους στη Σύμη, τον επόμενο σταθμό, έγινε κάτω από βροχή, η οποία συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια των ιατρικών εξετάσεων, της παράδοσης σχολικού υλικού και των ομιλιών στα σχολεία για τη στοματική υγιεινή, που πλαισιώθηκαν από επίσκεψη της κινητής οδοντιατρικής μονάδας της ΑΙΜ στο λιμάνι για δωρεάν οδοντιατρικούς ελέγχους. Τα πιτσιρίκια δεν άφηναν τους εθελοντές της Ομάδας να φύγουν από την τάξη, κάνοντας διαρκώς ερωτήσεις για το βούρτσισμα των δοντιών, τα σφραγίσματα και τις επισκέψεις στον οδοντίατρο.

Με βελτιωμένο καιρό τα σκάφη αναχώρησαν για τη Χάλκη, τον κρυμμένο παράδεισο του Ανατολικού Αιγαίου. Εκεί, ο Γκίδα Ρεμζή, ο οραματιστής διευθυντής του δημοτικού σχολείου από τα Πομακοχώρια της Ξάνθης που κυνήγησε το όνειρό του να γίνει δάσκαλος ξεκινώντας από τα χωράφια της πατρίδας του, οργάνωσε μια γιορτή-έκπληξη για τους θαλασσόλυκους.
Από την ειδυλλιακή Χάλκη η Ομάδα ταξίδεψε για τη Νίσυρο, όπου δωρίστηκε ιατρικός εξοπλισμός στο ιατρείο, laptops στα σχολεία μαζί με πρόσθετο εκπαιδευτικό εξοπλισμό και εγκαινιάστηκε παιδική χαρά στο νηπιαγωγείο, με τα πιτσιρίκια να κάνουν έφοδο στο κουκλόσπιτο. Το «παρών» στο ηφαιστειογενές νησί έδωσε και το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, παραδίδοντας στο σχολείο στο Μανδράκι εκπαιδευτικό υλικό για τη δράση «Το αρχείο μας», ωθώντας τους μαθητές να μετατραπούν σε λιλιπούτειους ιστορικούς και αρχειονόμους.


Foto11
Παιδιατρική εξέταση στους Φούρνους.

Με τον καιρό να φορτώνει και το μπουγάζι στο Καρπάθιο να φτάνει τα έξι μποφόρ, τα σκάφη της Ομάδας απέπλευσαν για Αστυπαλιά, όπου έφτασαν με τα πληρώματα μούσκεμα από τα υδάτινα βουνά που έσκαγαν πάνω τους. Στο γραφικό νησί της Δωδεκανήσου οι ιατρικές εξετάσεις συνοδεύτηκαν από τα εγκαίνια γηπέδου μπάσκετ, μιας πολύτιμης αθλητικής εγκατάστασης για τη νεολαία, και τη δωρεά σχολικού εξοπλισμού.

Στη συνέχεια η Ομάδα έπιασε λιμάνι στην Ίο, όπου δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο στα ιατρεία, αφού οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων είναι κάτι περισσότερο από… δυσεύρετοι στα μικρά νησιά. Τα σκάφη με τα ακούραστα πληρώματα συνέχισαν για Ηρακλειά, προκειμένου να δωρίσουν εξοπλισμό στο αγροτικό ιατρείο και να κάνουν μικροβιολογικές και ιατρικές εξετάσεις. Στο Κουφονήσι η Ομάδα ολοκλήρωσε τη δύσκολη αποστολή εγκαινιάζοντας ένα γήπεδο μπάσκετ, μία σχολική αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και δωρίζοντας εξοπλισμό στο πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο, μαζί με ένα κλειστό βαν για τη μεταφορά ασθενών, τραυματιών και υπερηλίκων, που τόσο έχει ανάγκη η κοινότητα, καθώς δεν υπήρχε τέτοιου είδους όχημα στο νησί.

Foto15 Εν πλω στη ρότα για το επόμενο νησί.

Ο 22ος Διάπλους, ο πιο απαιτητικός που έχει γίνει, συνοδεύτηκε από τη διεξαγωγή περισσότερων από 1.400 ιατρικών εξετάσεων και 500 αιμοληψιών και έβαλε ψηλά την πήχη της προσφοράς στην ξεχασμένη νησιωτική Ελλάδα, με την υποστήριξη των ομίλων ΟΤΕ-COSMOTE και Πειραιώς, των εταιρειών Bayer, Menarini, Elpen, Unilever, Tsimis, Glassart και Pavlis Constructions, των ιδρυμάτων Λάσκαρη και Αγγελικούση και άλλων χορηγών. 

Οι εταιρείες και οι οργανισμοί που στήριξαν τα έργα του Διάπλου έβαλαν το λιθαράκι τους ώστε τα παιδιά των ακριτικών νησιών που προσμένουν την «ομάδα της καρδιάς τους» στα «λιμάνια της σιωπής» να αισθανθούν επιτέλους ισότιμοι πολίτες της Ελλάδας και να ατενίσουν με αισιοδοξία το αύριο, σε πείσμα των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας. Τον επίλογο στη θαλασσινή αποστολή ανθρωπιάς έγραψαν λακωνικά με τα συγκινητικά τους λόγια οι Φουρνιώτες στην επιστολή τους προς τους εθελοντές θαλασσόλυκους: «Σας ευχαριστούμε από καρδιάς, ομάδα της καρδιάς μας».

Τα έργα και οι ημέρες του 22ου Διάπλου

Κατά τη διάρκεια του Διάπλου έγιναν 2.166 δωρεάν εξετάσεις (1.595 ιατρικές εξετάσεις από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και 571 αιμοληψίες), 8 έργα υποδομής (σχολική αίθουσα στο Αγαθονήσι, παιδική χαρά στη Νίσυρο, εξοπλισμός ιατρείου στη Νίσυρο, γήπεδο μπάσκετ στην Αστυπάλαια, εξοπλισμός ιατρείου στην Ηρακλειά, γήπεδο μπάσκετ στο Κουφονήσι, εξοπλισμός ιατρείου στο Κουφονήσι, όχημα μεταφοράς ασθενών-ηλικιωμένων στο Κουφονήσι) και προσφέρθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εκπαιδευτικό υλικό και αναλώσιμα σε 34 σχολεία.


Οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί με την υποστήριξη της εταιρείας Δ. & Ι. Δαμκαλίδης ΑΕ.