Βραχνάς οι ελλείψεις στα φάρμακα, ζοφερά τα σενάρια για την υγεία - Free Sunday
Βραχνάς οι ελλείψεις στα φάρμακα, ζοφερά τα σενάρια για την υγεία

Βραχνάς οι ελλείψεις στα φάρμακα, ζοφερά τα σενάρια για την υγεία

Γιγαντώνεται το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων λόγω της τιμολογιακής πολιτικής που ακολουθείται στον τομέα του φαρμάκου, αλλά και των ανεξέλεγκτων παράλληλων εξαγωγών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αποθέματα του ΙΦΕΤ σε φάρμακα που δεν είναι διαθέσιμα στην αγορά (και διοχετεύονται μέσα από αυτό το κανάλι σε ασθενείς που τα έχουν ανάγκη) έχουν πέσει κάτω από το όριο ασφαλείας. Όπως επισημαίνουν οι φαρμακοποιοί, οι ελλείψεις αφορούν κυρίως παιδιατρικά εμβόλια, καθώς και φτηνά φάρμακα κάτω των 5 ευρώ, τα οποία αποσύρονται από την αγορά και αντικαθίστανται από άλλα, ακριβότερα. 

Την ίδια ώρα οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ Άκη Αποστολίδη, κάνουν λόγω για φαρμακευτική «Γκουέρνικα» και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ζοφερές εξελίξεις στον τομέα της δημόσιας υγείας, τονίζοντας παράλληλα πως με 166 αλλαγές του εγχώριου φορολογικού καθεστώτος μέσα στην τελευταία μνημονιακή πενταετία, η πατρίδα μας αναδεικνύεται παγκόσμια πρωταθλήτρια στη φορολογική και οικονομική αστάθεια και συνεπώς δεν μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις.

Κι ενώ το τοπίο παραμένει θολό και ρευστό, ο νέος κανονισμός πιστοποίησης φαρμάκων της Κομισιόν, με τον οποίο η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να εναρμονιστεί μέχρι το 2019, φέρνει ριζικές αλλαγές σε όλη την αλυσίδα διακίνησης φαρμάκων. Ακόμα και η συσκευασία τους θα αλλάξει, προκειμένου να μπορούν οι φαρμακοποιοί στα ιδιωτικά και νοσοκομειακά φαρμακεία, αλλά ακόμα και οι χονδρέμποροι στις φαρμακαποθήκες, να επαληθεύουν σε αληθινό χρόνο τη γνησιότητα όλων των συνταγογραφούμενων φαρμάκων και κάποιων μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων και συνεπώς να εντοπίζονται και να αποσύρονται άμεσα από τη φαρμακευτική αγορά τα σκευάσματα-μαϊμού, τα ληγμένα φάρμακα και όσα έχουν ανακληθεί.

Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, που φέρει τη σφραγίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πιστοποίησης Φαρμάκων (EMVO), κάθε χώρα υποχρεούται να αποκτήσει έναν Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Φαρμάκων, με τον τοπικό ΕΟΦ να κατέχει τον ρόλο του κεντρικού επόπτη των φορέων οι οποίοι συμμετέχουν στην αλυσίδα παραγωγής και διακίνησης φαρμάκων (ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, ΙΦΕΤ, ΠΦΣ, ΟΣΦΕ κ.λπ.). Ο ΕΟΦ είναι αρμόδιος να καθορίσει και σε ποια ΜΗΣΥΦΑ θα εφαρμοστούν οι αλλαγές. Όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα ΜΗΣΥΦΑ που θα συμπεριληφθούν στη σχετική λίστα θα αλλάξουν συσκευασία και θα αποκτήσουν ένα προσωπικό διαβατήριο, έναν μοναδικό σειριακό αριθμό. Στην πράξη, οι φαρμακοποιοί θα σκανάρουν το προσωπικό διαβατήριο του σκευάσματος και αν είναι φάρμακο-μαϊμού ή ληγμένο ή έχει ανακληθεί, δεν θα μπορούν να εκτελέσουν τη συνταγή. Το προηγμένο λογισμικό ασφαλείας που θα υποστηρίξει το νέο σύστημα δημιουργήθηκε από την ευρωπαϊκή εταιρεία Aegate και ήδη έχει εγκατασταθεί στο 70% των φαρμακειών της επικράτειας.