Vive la France!- «Δύο Έλληνες στο Παρίσι του 19ου αιώνα»: Ρεσιτάλ πιάνου της Ντιάνας Βρανούση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Free Sunday
Vive la France!- «Δύο Έλληνες στο Παρίσι του 19ου αιώνα»: Ρεσιτάλ πιάνου της Ντιάνας Βρανούση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Vive la France!- «Δύο Έλληνες στο Παρίσι του 19ου αιώνα»: Ρεσιτάλ πιάνου της Ντιάνας Βρανούση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

 

Η Ντιάνα Βρανούση, μια πιανίστα με βαθιά αγάπη για το γαλλικό ρεπερτόριο, συστήνει στο κοινό δύο άγνωστους έλληνες συνθέτες. Πρόκειται για τον λιγότερο άγνωστο, και πρεσβύτερο των δύο, Camille-Marie Stamaty (Κάμιλλος Σταμάτης, 1811-1870) και την πλέον άγνωστη, και νεότερη, Mario Foscarina Damaschinó (Μαριώ Φωσκαρίνα Δαμασκηνού, 1850-1921).

Το ρεσιτάλ πιάνου της Ντιάνας Βρανούση εστιάζει στους δυο συνθέτες, οι οποίοι έζησαν και δημιούργησαν στο Παρίσι την εποχή που κυριαρχούσε στην τέχνη ο Ρομαντισμός.

Σύμφωνα με τον κριτικό και ιστορικό μουσικής, Γιώργο Β. Μονεμβασίτη ο οποίος θα προλογίσει και το ρεσιτάλ, «η γνωστή ελληνίδα σολίστ ήταν εκείνη που πραγματοποίησε την πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα ηχογράφηση έργου του Κ. Σταμάτη (1991), γι’ αυτό και κάνει τη διαφορά σε αυτό το ρεσιτάλ της στο Μέγαρο, προτείνοντας στο κοινό μια βραδιά με ρομαντικές δημιουργίες που σπάνια ακούγονται στις αίθουσες συναυλιών.

Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στα έργα του Καμίλλου Σταμάτη, διάσημου πιανίστα στον καιρό του (δάσκαλος του Σαιν-Σανς, μεταξύ πολλών άλλων) και της ταλαντούχας και άδικα παραγνωρισμένης συνθέτριας Μαριώς Φωσκαρίνας Δαμασκηνού, ενώ συμπληρώνεται με παρτιτούρες άλλων συνθετών (Φωρέ, Σαιν-Σανς, Σαμπριέ, Σούμαν), με τους οποίους συναναστράφηκαν στη διάρκεια της ζωής τους».

vranousi 2

Όπως μας πληροφορεί ο κ. Μονεμβασίτης, ο Καμίλλος Σταμάτης και η Μαριώ Φωσκαρίνα Δαμασκηνού, ήταν «δύο έλληνες συνθέτες που έζησαν και σταδιοδρόμησαν στο Παρίσι του 19ου αιώνα, στο κέντρο της ευρωπαϊκής μουσικής σκηνής: ο Καμίλλος Σταμάτης υπήρξε εξέχουσα μουσική προσωπικότητα της εποχής του. […] Διέπρεψε και ως πιανίστας και ως παιδαγωγός πιάνου. Στους πολυάριθμους μαθητές του συγκαταλέγονται ο επιφανής Γάλλος Camille Saint-Saëns [Καμίγ Σαιν-Σανς](1835-1921) και ο λιγότερο γνωστός, αλλά εξίσου σπουδαίος, Αμερικανός Louis Moreau Gottschalk [Λούι Μορώ Γκότσαλκ] (1829-1869), αναζητείστε τη γοητευτική και δημοφιλή Λιτανεία των Αγίων (Litanie des Saints) [θυμηθείτε την παλιά ωραία διαφήμιση της μπύρας Kaiser] του εκ Νέας Ορλεάνης Δόκτορα Τζων (Dr. John), για να διαπιστώσετε την πηγή της έμπνευσής του.

Η Μαριώ Φωσκαρίνα Δαμασκηνού, γόνος μεγαλοαστικής οικογένειας, δεν ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη μουσική, μολονότι είχε πραγματοποιήσει επαρκείς σπουδές στο ξακουστό Ωδείο του Παρισιού, αλλά συνέθετε ερασιτεχνικά για τη δική της ευχαρίστηση και για να ψυχαγωγεί τους ανθρώπους του περιβάλλοντός της, στους οποίους αφιέρωνε, ως επί το πλείστον, τα συνθέματά της. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι και τους δύο απασχόλησαν κυρίως οι μικρές μουσικές φόρμες με έμφαση στο πιάνο. Η μουσική τους δημιουργία υπηρετεί χωρίς εκτροπές τον αμιγή Ρομαντισμό και χαρακτηρίζεται άλλοτε από διδακτικό, άλλοτε από ψυχαγωγικό μουσικό ήθος.

Το πρόγραμμα του ρεσιτάλ έχει εμπλουτιστεί με έργα συνθετών εκείνης της εποχής, Γάλλων κυρίως, όπως ο Καμίγ Σαιν-Σανς, ο Εμμανυέλ Σαμπριέ, ο Γκαμπριέλ Φωρέ, αλλά και ο Ρόμπερτ Σούμαν, που χαρακτηρίζονται από συγγενική αισθητική. Ο τελευταίος μάλιστα είχε εκφραστεί εξαιρετικά εγκωμιαστικά για τον Καμίλλο Σταμάτη».

Η πιανίστα Ντιάνα Βρανούση

vranousi 3

Η Ντιάνα Βρανούση, γεννήθηκε στο Παρίσι. Σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Ωδείο Αθηνών, με υποτροφία. Αποφοίτησε δεκαεννέα ετών με δίπλωμα πιάνου (τάξη Μαρίας Χαιρογιώργου - Α Βραβείο παμψηφεί), πτυχίο αρμονίας (τάξη Μενέλαου Παλλάντιου - άριστα και τιμητική διάκριση) και πτυχίο αντίστιξης και φούγκας (άριστα παμψηφεί).

Μετά από διαγωνισμό κέρδισε υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών (Κληροδότημα Βασιλείου Κουρεμένου) για έξι χρόνια σπουδών πιάνου στο Παρίσι. Εκεί σπούδασε στην Ecole Normale de Musique, απ’ όπου αποφοίτησε με Licence de Concert (δίπλωμα σολίστ). Στο Παρίσι μελέτησε επίσης για τρία χρόνια με τον Pierre Sancan. Μελέτησε επίσης με την Yvonne Loriod έργα του σύγχρονου πιανιστικού ρεπερτορίου και κυρίως έργα του Olivier Messiaen.

Εμπλούτισε τις μουσικές της γνώσεις συμμετέχοντας στα σεμινάρια του Γιάκοβ Ζακ και της Μπέλα Νταβίντοβιτς στη Μουσική Ακαδημία της Βαϊμάρης. Διεύρυνε έτσι σημαντικά τους μουσικούς της ορίζοντες αλλά και τις ερμηνευτικές της προσδοκίες, αναπτύσσοντας ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου, το οποίο εκτείνεται από την προκλασική μουσική μέχρι τις σύγχρονες αναζητήσεις.

Έδωσε πολυάριθμα ρεσιτάλ και συμμετείχε σε συναυλίες μουσικής δωματίου στην Αθήνα (στο Μέγαρο Μουσικής, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Ίδρυμα Θεοχαράκη, Ίδρυμα Κακογιάννη και σε άλλους συναυλιακούς χώρους), σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού (Παρίσι, Ρώμη, Φλωρεντία, Λονδίνο, Μασσαλία κ.α.). Εμφανίστηκε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, όπως τα «Παγκόσμιες Μουσικές Μέρες», «Δημήτρια», «Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής της Νάπολης», «Διεθνείς Εβδομάδες Μουσικής της Ορλεάνης», «MIDEM – Classique» στις Κάνες, «Ελληνικό Φεστιβάλ του Λονδίνου», «Φεστιβάλ Παλέρμο».

Ως σολίστ έχει συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ (Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση). Ερμήνευσε σε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα τα κοντσέρτα για πιάνο των Francis Poulenc και Igor Stravinsky, καθώς και έργα για πιάνο των Darius Milhaud και Olivier Messiaen.

Το 2002 εγκαινίασε με ρεσιτάλ το ανακαινισμένο Βουλευτικό (Πρώτη Βουλή των Ελλήνων) στο Ναύπλιο, ενώ τον Απρίλιο του 2016 συμμετείχε ως σολίστ στην εκδήλωση των εγκαινίων του ανακαινισμένου σπιτιού στην Ξάνθη, στο οποίο γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις.

Συνεργάστηκε επανειλημμένα με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και έχει στο ενεργητικό της πολλές πρώτες ερμηνείες έργων για πιάνο σημαντικών Ελλήνων συνθετών. Συμμετείχε συχνά στις εκδηλώσεις της Ορχήστρας των Χρωμάτων. Έχει συνεργαστεί με πολλούς αξιόλογους Έλληνες μουσικούς, όπως ο Αντώνης Κοντογεωργίου, η Στέλλα Γαδέδη, ο Σπύρος Μουρίκης, η Μαριλένα Δωρή, ο Δημήτρης Τηλιακός, η Ειρήνη Καράγιαννη, η Χαρά Κεφαλά κ.α.

Έχει πραγματοποιήσει πολλές ηχογραφήσεις για το ραδιόφωνο και έχει μαγνητοσκοπήσει μουσικά προγράμματα για την τηλεόραση. Ηχογράφησε επίσης για τη Γαλλική και τη Γερμανική Ραδιοφωνία. Συνεργάστηκε με το Τρίτο Πρόγραμμα της Ε.ΡΑ., όταν διευθυντής του ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις ως σολίστ πιάνου, ενώ παράλληλα πραγματοποίησε σειρά ραδιοφωνικών εκπομπών.

Συμμετείχε στην ηχογράφηση πέντε δίσκων με έργα Ελλήνων συνθετών (Σκαλκώτας, Γ.Α. Παπαϊωάννου, Τραυλός κ.α.). Από τη δισκογραφική εταιρεία MUSICA VIVA εκδόθηκε προσωπικό ηχογράφημά της (LP, CD) με έργα για σόλο πιάνο. Δίδαξε πιάνο για πολλά χρόνια στο Ωδείο Αθηνών.

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018, 20:30
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Θα προηγηθεί σύντομη ομιλία του Γιώργου Β. Μονεμβασίτη

Tιμές εισιτηρίων:
10 € (Ζώνη Β) ● 15 € (Ζώνη Α)
Ειδικές τιμές: 7 € (φοιτητές, νέοι)

Eισιτήρια: 210 7282333, megaron.gr και σε όλα τα καταστήματα Public

Πληροφορίες
210 72.82.333
www.megaron.gr
https://www.facebook.com/megaron.gr
http://www.pinterest.com/megaronathens/
https://twitter.com/MegaronAthens