Int. P : «Τα σώματα άλλοτε δημιουργούν σχέσεις μεταξύ τους και άλλοτε αφήνονται στην μοναδικότητά τους» - Free Sunday
Int. P : «Τα σώματα άλλοτε δημιουργούν σχέσεις μεταξύ τους και άλλοτε αφήνονται στην μοναδικότητά τους»

Int. P : «Τα σώματα άλλοτε δημιουργούν σχέσεις μεταξύ τους και άλλοτε αφήνονται στην μοναδικότητά τους»

Την παράσταση με τίτλο puzzle (D) θα παρουσιάσει στις 13 και 14 Οκτωβρίου η ομάδα χορού Int. P. Η Μαρία Παπακωνσταντίνου, η Μαριάννα Καραβίδα και ο Νικόλας Χατζηβασιλειάδης, τα μέλη της ομάδας,επιστρέφουν στον «Κινητήρα» λίγο καιρό μετά την νίκη τους στο «In Progress Feedback Festival 2018».

Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, πριν την παράσταση, η Μαρία Παπακωνσταντίνου και η Μαριάννα Καραβίδα θα δώσουν ένα Masterclass σύγχρονου χορού, αυτοσχεδιασμού και partnering. Με αφορμή αυτές τις παραστάσεις, η ομάδα Int. P, μίλησε στο Freesunday.gr.

puzzle D IR 7803

Αρχικά, θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για την ομάδα Int.P.

Η ομάδα Int.P δημιουργήθηκε από τις Μαρία Παπακωνσταντίνου και Μαριάννα Καραβίδα με αφορμή την συμμετοχή μας στο IPFF18. Ακολούθησε η συμμετοχή μας στο φεστιβάλ νέων καλλιτεχνών «Τα 12 Κουπέ» στην αμαξοστοιχία το Τρένο στο Ρούφ. Στην ομάδα προστέθηκε ο Νικόλας Χατζηβασιλειάδης με τον οποίο συνεργαζόμαστε για το πρώτο ολοκληρωμένο έργο της ομάδας σε συμπαραγωγή με τον Κινητήρα με τίτλο puzzle(D).

Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ομάδας;

Πρόκειται για μια ομάδα σύγχρονου χορού ανοικτή σε νέες συνεργασίες και συνεργάτες. Στόχος μας είναι να δημιουργούμε έργα που να απευθύνονται σ’ ένα ευρύ κοινό και μέσα από τις διαφορετικές συνεργασίες και τα φεστιβάλ που συμμετέχουμε να υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση όπου και οι δύο πλευρές να μαθαίνουν και να εξελίσσονται.

Τι ακριβώς είναι η παράσταση puzzle(D);

Είναι μια παράσταση σύγχρονου χορού που έρχεται σαν συνέχεια του work in progress με τίτλο «De Pueritia» που παρουσιάστηκε το 2018 στον «Κινητήρα». Κρατώντας την θεματική της αναγέννησης, εστιάσαμε στις έννοιες της αρχής και του τέλους, στην επανάληψη κινητικών μοτίβων και πώς αυτά καθορίζουν το χώρο και το χρόνο των σωμάτων. Τα σώματα άλλοτε δημιουργούν σχέσεις μεταξύ τους και άλλοτε αφήνονται στην μοναδικότητά τους.

Πρν την παράσταση της Κυριακής θα δώσετε ένα Masterclass σύγχρονου χορού, αυτοσχεδιασμού και partnering. Σε ποιους απευθύνεται;

Πρόκειται για ένα μάθημα σύγχρονου χορού, βασικά στοιχεία του οποίου είναι η δύναμη, η αντοχή, η μουσικότητα και η δυναμική παρουσία του χορευτή/ χορεύτριας που επιτυγχάνεται με συνδυασμούς εντός και εκτός πατώματος. Ο αυτοσχεδιασμός αποτελεί κομμάτι του μαθήματος ως μέσο της προσωπικής ανάπτυξης του χορευτή. Κατά τη διάρκεια του partnering θα ασχοληθούμε με την εξερεύνηση των δυνατοτήτων του σώματός μας σε σχέση με άλλα σώματα, ενώ θα διδαχθούν έτοιμα μέρη από το τελευταίο έργο της ομάδας. Οι κυριότεροι στόχοι του μαθήματος είναι να αναπτύξουν οι συμμετέχοντες ένα δημιουργικό μυαλό, αντοχή, μουσικότητα αλλά και να αποκτήσουν εφόδια που θα είναι χρήσιμα για την προσωπική τους εξέλιξη. Το μάθημα απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν σχέση με τον χορό σε ερασιτεχνικό ή επαγγελματικό επίπεδο.

Πώς κρίνετε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο σύγχρονος χορός σήμερα στην Ελλάδα;

Ο σύγχρονος χορός και γενικότερα οι τέχνες στην Ελλάδα βρίσκονται σε κατάσταση αναγέννησης. Με τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια σαφώς υπήρξε μια στασιμότητα. Ωστόσο, στις τέχνες και συγκεκριμένα στον σύγχρονο χορό γίνονται βήματα προόδου τόσο στο κομμάτι της εκπαίδευσης με τη δημιουργία σχολών χορού, όπου νέοι άνθρωποι αναλαμβάνουν τη διδασκαλία φέρνοντας νέα πνοή και ιδέες, όσο και με την ύπαρξη φεστιβάλ που δίνουν την δυνατότητα σε νέα παιδιά να παρουσιάσουν την δουλειά τους και να δουλέψουν σε πραγματικές συνθήκες παράστασης.

Θα μας μιλήσετε για τα επόμενα σχέδιά σας;

Μετά την ολοκλήρωση των παραστάσεων στον Κινητήρα θέλουμε να συνεχίσουμε την έρευνά μας πάνω στο puzzle(D), να το εξελίξουμε και να ταξιδέψει σε Ελλάδα και εξωτερικό σε διάφορα φεστιβάλ.

«Κάθε αρχή έχει ένα τέλειο τέλος»;

Όταν κάτι αρχίζει, κάτι άλλο τελειώνει και, όταν κάτι τελειώνει, κάτι άλλο αρχίζει. Η έννοια της αρχής και του τέλους μπερδεύονται μέσα στην κυκλικότητα της καθημερινότητας. Κάθε αρχή δεν ξέρουμε αν έχει ένα τέλειο τέλος ούτε αν ένα τέλος έχει μια τέλεια αρχή. Όλα αυτά εναλλάσσονται ανάλογα με το περιβάλλον και την στιγμή, το χρόνο και το χώρο. Το σίγουρο είναι ότι πάντα το παρόν εμπεριέχει ένα κομμάτι από το παρελθόν μας.

puzzle D IR 7759

Χορογραφία-Ερμηνεία: Int.P (Μαρία Παπακωνσταντίνου, Μαριάννα Καραβίδα, Νικόλας Χατζηβασιλειάδης)
Μουσική: Θοδωρής Ρέγκλης
Φωτογραφίες: Γιώργος Μυριαγκός

13-14/10/2018
Σάββατο 21.30, Κυριακή 21.00
Είσοδος: 10 €, 8 € (φοιτητές, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+)
Κρατήσεις θέσεων: 210-9248328 ή στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.