Γιώργος Λιάρος: Πολλές φορές ο χορός αποτελεί το μέσο έκφρασης ενός έρωτα - Free Sunday
Γιώργος Λιάρος: Πολλές φορές ο χορός αποτελεί το μέσο έκφρασης ενός έρωτα

Γιώργος Λιάρος: Πολλές φορές ο χορός αποτελεί το μέσο έκφρασης ενός έρωτα

Όταν οι εκφάνσεις του λαϊκού πολιτισμού, ο χορός και το τραγούδι, συναντάνε τον έρωτα, όλα αλλάζουν.

Η Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία Έκφρασης & Πολιτισμού (Ε.Λ.ΕΤ.Ε.Π.), επιστρέφει στην κεντρική σκηνή του Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης με την παράσταση «Γκρίζος Έρωτας».

Τέσσερις παραστάσεις στις 4, 5 και 6 Μαΐου είναι ήδη sold out. Ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος της Ε.Λ.ΕΤ.Ε.Π Γιώργος Λιάρος, μίλησε για τον «Γκρίζο Έρωτα» που όλοι έχουμε βιώσει.

ELETEP Grizos Erotas1

Τι είναι ο «Γκρίζος Έρωτας» που θα παρουσιαστεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης;

Ο «Γκρίζος Έρωτας» είναι ένα σύμπλεγμα συναισθημάτων που δημιουργήθηκε από τις μαρτυρίες καθημερινών ανθρώπων απ’ όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για τα δικά τους ερωτικά βιώματα, τη δική τους αλήθεια. Όλα εκείνα που είχαν ανάγκη να ζήσουν και δεν έζησαν, που όσο και αν αποτελούν το παρελθόν τους δεν απέχουν από το σήμερα. Εξήντα χορευτές και εννέα μουσικοί δίνουν πνοή σε αυτά τα «στοιχειά» του παρελθόντος και ο καθένας από εμάς καταλήγει στο δικό του γκρι.

Πού συναντά ο χορός τον έρωτα;

Τον χορό τον συναντάμε αρχικά μέσα μας. Πρέπει να είσαι ερωτευμένος μαζί του και να αναζωπυρώνεις συνέχεια τον έρωτα. Το κοινό μπορεί να καταλάβει αν ο χορευτής ή ο μουσικός είναι ερωτευμένος με την τέχνη του ή εάν αυτή η σχέση είναι διεκπεραιωτική. Πολλές φορές όμως ο χορός αποτελεί το μέσο έκφρασης ενός έρωτα. Μπορείς να αντικατοπτρίσεις τα εσώψυχά σου απλά χορεύοντας με τον έρωτά σου ή μοναχικά, με έναν φίλο, με μια παρέα, ακόμη και μπροστά σε χιλιάδες κόσμο. Έτσι μέσα από τον χορό σου και το τραγούδι που θα επιλέξεις μπορείς να εξωτερικεύσεις όλους τους κρυφούς σου πόθους και να ταξιδέψεις την ψυχή σου στα άβατα, σκοτεινά ή και φωτεινά μονοπάτια που μόνο ο έρωτας ξέρει.

Και οι τέσσερις παραστάσεις είναι ήδη sold out. Τελικά το ελληνικό κοινό είναι εξοικειωμένο με την τέχνη του χορού;

Βιωματικά το ελληνικό κοινό είναι σίγουρα εξοικειωμένο με τον χορό, καθώς σε κάθε έκφανση της ζωής του το συντροφεύει. Τώρα δεν ξέρω εάν η τέχνη του παραδοσιακού χορού είναι αποδεκτή όπως άλλα είδη χορού. Σίγουρα για αυτό το φαινόμενο δεν φταίει το κοινό, αλλά εμείς που «υπηρετούμε» αυτό το είδος. Εμείς πρέπει να βρούμε το κλειδί, ώστε να ξεκλειδώσουμε τα «λουκέτα» που μας κρατάνε δεμένους τόσα χρόνια. Μόνο εάν απενοχοποιηθούμε από όλα αυτά με τα οποία έχουμε «μπολιαστεί» τόσα χρόνια θα μπορέσουμε να μεγαλώσουμε το εύρος της εξοικείωσης.

Grizos Erotas7

Θα μας πείτε λίγα λόγια για το έργο της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας Έκφρασης και Πολιτισμού;

Η Ε.Λ.ΕΤ.Ε.Π. ιδρύθηκε το 2009. Δέκα χρόνια τώρα, με βάση τη συλλογική δημιουργία, προσπαθεί να βάζει το δικό της λιθαράκι, έτσι όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε. Ιδιαίτερη τιμή αποτελούν για εμάς η συμμετοχή μας στην παράσταση της τελετής λήξης του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου 2017 «Εδώ είν’ αλώνι για χορό» στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στην παράσταση «ΤΑΚΙΜ-ΚΑΦΕ ΑΜΑΝ "Ελληνική Απόλαυσις"» των ΤΑΚΙΜ και του Λάμπρου Λιάβα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, καθώς και η παρουσία μας σε δύο τηλεοπτικές εκπομπές της ΕΡΤ1 «Το Αλάτι της Γης».
Επίσης, έχουμε πραγματοποιήσει παραστάσεις στη Σερβία, τη Ρωσία και την Κύπρο. Όμως έχουμε δημιουργήσει και έξι δικές μας παραστάσεις, προσπαθώντας να μεταφέρουμε στο κοινό αυτά που κρύβουμε στον δικό μας «πυρήνα». Σε έναν πυρήνα που πιστεύουμε πως κάθε φορά μας οδηγεί σε κάτι καινούργιο για τα δικά μας δεδομένα.

Ποιο είναι το στοίχημά σας γι’ αυτή την παράσταση;

Το στοίχημά μας για αυτή την παράσταση είναι πολύπλευρο. Αρχικά είναι ένα προσωπικό στοίχημα με τον ίδιο μου τον εαυτό. Όσο εγωιστικό και αν ακούγεται! Είμαι ένας άνθρωπος που μου αρέσουν τα πειράματα. Άλλοτε πετυχαίνουν και άλλοτε γελάω μαζί τους. Άλλωστε έτσι δεν είναι και η ζωή μας; Αυτή τη φορά θέλω να πετύχει. Ένα δεύτερο στοίχημα είναι με την ίδια μου την ομάδα. Κάθε στοιχείο που προσθέτω στην παράσταση πρέπει να κεντρίζει το ενδιαφέρον των «συνοδοιπόρων» μου ώστε να γίνει κτήμα τους, ένα δικό τους κομμάτι. Το τελευταίο και ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα είναι με το κοινό. Όταν τα φώτα της σκηνής κλείσουν εάν το κοινό έχει συγκινηθεί, έχει θυμηθεί κάτι από τα δικά του ξεχασμένα ή έστω έχει μια αντίρρηση για αυτό που είδε, τότε σίγουρα το στοίχημα έχει επιτύχει.

Ο έρωτας τελικά μπορεί να είναι γκρίζος;

Ο έρωτας αποτελείται από όλα τα χρώματα. Καθένας μας κρατάει ένα πινέλο και επιλέγει το χρώμα που θέλει να βάλει στο δικό του πορτρέτο. Αναπόφευκτα βέβαια τις περισσότερες φορές καταλήγει στο γκρίζο. Ακόμη και αν προσπαθούμε να αλλάξουμε το χρώμα του, η ρίζα παραμένει πάντα γκρίζα.

Giorgos Liaros ELETEP1

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιώργος Λιάρος
Μουσική προετοιμασία: Θωμάς Κωνσταντίνου – Πάνος Δημητρακόπουλος
Φωνητική προετοιμασία: Βασούλα Δελλή
Χορευτική προετοιμασία: Γιώργος Λιάρος
Τεχνική Υποστήριξη: Γιάννης Μιχαλόπουλος
Υπεύθυνοι ένδυσης: Άγγελος Θεοδοσίου – Νίκος Σωτηρίου
Επιμέλεια γραφικών:Έλενα Πετροπούλου
Επιμέλεια trailer: Γιάννης Κορολής
Παραγωγή: Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία Έκφρασης & Πολιτισμού (Ε.Λ.ΕΤ.Ε.Π.)
Σάββατο 04 / 05 | ώρα 20.00
Κυριακή 05 / 05 | ώρα 17.30 & 21.00 (διπλή παράσταση)
Δευτέρα 06 / 05 | ώρα 21.00
Διάρκεια: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)