Νίκος Μαριάνος: Όπως εξελίσσεται ο κόσμος, έτσι ανάλογα εξελίσσεται και ο χορός - Free Sunday
Νίκος Μαριάνος: Όπως εξελίσσεται ο κόσμος, έτσι ανάλογα εξελίσσεται και ο χορός

Νίκος Μαριάνος: Όπως εξελίσσεται ο κόσμος, έτσι ανάλογα εξελίσσεται και ο χορός

Το «NMDF Dance Convention», το πρώτο και μεγαλύτερο ετήσιο συνέδριο χορού στην Ελλάδα, επιστρέφει για τρίτη χρονιά στην Ελλάδα. 14 dance experts, 25 master classes θα περιμένουν χορευτές όλων των επιπέδων, αλλά και όσους αγαπούν τον χορό στο ΟΑΚΑ, στις 1, 2 και 3 Μαρτίου σε ένα «dance event» αφιερωμένο στην υψηλού επιπέδου διδασκαλία χορού από παγκοσμίως καταξιωμένους δασκάλους.

Ο Νίκος Μαριάνος εμπνευστής του φεστιβάλ, μίλησε στο freesunday.gr για το συνέδριο αλλά και για το εάν η Ελλάδα μπορεί να γίνει τόπος προορισμού για τον χορό.

Αρχικά, θα θέλαμε να μας πείτε τι είναι το «NMDF Dance Convention».

Το Nick Marianos Dance Factory Dance Convention είναι το πρώτο και μεγαλύτερο συνέδριο χορού στην Ελλάδα. Υποδεχόμαστε χορευτές όλων των επιπέδων και υποσχόμαστε ένα επικό τριήμερο γεμάτο χορό και μουσική! Όσοι συμμετέχουν θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εξειδικευμένα μαθήματα χορού από παγκοσμίως καταξιωμένους καθηγητές, παρέα με άλλους χορευτές απ’ όλο τον κόσμο. Είμαστε πολύ περήφανοι που το συνέδριο γίνεται για τρίτη συνεχή χρόνια και μάλιστα, φέτος, θα πραγματοποιηθεί στο ΟΑΚΑ, ώστε να στεγάσουμε ακόμα περισσότερους συμμετέχοντες και να οργανώσουμε ακόμα περισσότερες εκδηλώσεις.

Τι θα περιλαμβάνει το τριήμερο;

Φέτος καταφέραμε να κλείσουμε 14 dance experts και να οργανώσουμε 25 master classes, πάρτι και πολλές εκπλήξεις. Μάλιστα, το lineup συμπεριλαμβάνει χορογράφους, performers και δασκάλους που έχουν συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της διεθνούς μουσικής σκηνής. Αν λοιπόν, αγαπάς τον χορό και θέλεις να μάθεις ακόμα περισσότερα με τον πιο διασκεδαστικό και «ανεβαστικό» τρόπο, σε περιμένουμε!

Τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε για τη δημιουργία του συγκεκριμένου event;

Μετά που άνοιξα τη σχολή χορού Nick Marianos Dance Factory στη Γλυφάδα, ένιωσα την ανάγκη να κάνω κάτι με παγκόσμια απήχηση, με σκοπό να καθιερωθεί η Ελλάδα ως πρότυπος προορισμός στην εκπαίδευση χορού. Έτσι, σκέφτηκα να διοργανώσω αυτό το συνέδριο, που θα αποτελούσε πόλο έλξης χορευτών και καθηγητών απ’όλο τον κόσμο. Με τη βοήθεια της ομάδας μου, το NMDF Dance Convention έγινε πραγματικότητα και έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία.

Μπορεί η Ελλάδα να γίνει τόπος προορισμού για τον χορό;

Μα, αυτός είναι και ο απώτατος σκοπός μου. Αν δεν το πίστευα πραγματικά, δεν θα έμπαινα σε αυτήν τη διαδικασία. Μπορεί η Ελλάδα να είναι μία μικρή χώρα που περνάει τις δικές της δυσκολίες, αλλά κατά τη γνώμη μου, έχουν γίνει πολύ σοβαρές προσπάθειες και τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη εξέλιξη στον χώρο αυτό. Όλο και περισσότερος κόσμος ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με τον χορό ως τρόπο έκφρασης και γυμναστικής, εμπνέεται από τα dance videos στο YouTube και, σαν αποτέλεσμα, ο πήχης έχει ανέβει ψηλά. Όσο χτίζουμε το έδαφος, όλα είναι πιθανά!

To ελληνικό κοινό αναζητά την συγκεκριμένη τέχνη;

Αν μπορώ να βγάλω ένα ασφαλές συμπέρασμα από τη ζήτηση που έχει ο χορός από τους ανθρώπους που έρχονται στη σχολή μου, η απάντηση είναι ένα μεγάλο «Ναι!». Είναι διασκεδαστικό και απελευθερωτικό. Το έχει ανάγκη αυτό ο κόσμος.

Τι σας συναρπάζει στον χορό;

Ότι δεν βαριέμαι ποτέ. Ο χορός, ειδικά το commercial, με το οποίο ασχολούμαι εγώ κυρίως, αλλάζει συνεχώς, ανάλογα με το τι γίνεται στους δρόμους όλου του κόσμου, στη μουσική σκηνή, αλλά και στην κοινωνία γενικότερα. Όπως εξελίσσεται ο κόσμος, έτσι ανάλογα εξελίσσεται ο χορός και εσύ ο ίδιος ως χορευτής. Δεν υπάρχει κάτι πιο συναρπαστικό από αυτό!

Ο χορός μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητα του ανθρώπου;

Εννοείται! Πρώτα απ’ όλα, όπως είπα και πριν, ο χορός ως τρόπος έκφρασης σε απελευθερώνει. Επίσης, χαρίζει απίστευτη ενέργεια, αυτοπεποίθηση, σωματική υγεία, αλλά και πνευματική ευεξία. Έχει τη σούπερ δύναμη να σου ανεβάζει τη διάθεση, ό,τι και να περνάς. Όλοι το χρειαζόμαστε αυτό!

Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ: https://nmdfconvention.com/