Κατερίνα Παπαποστόλου: Είναι ακλόνητη η πίστη μου στη δύναμη των ζωοφιλικών ενημερώσεων» - Free Sunday
Κατερίνα Παπαποστόλου: Είναι ακλόνητη η πίστη μου στη δύναμη των ζωοφιλικών ενημερώσεων»

Κατερίνα Παπαποστόλου: Είναι ακλόνητη η πίστη μου στη δύναμη των ζωοφιλικών ενημερώσεων»

«Η Μεγάλη Επιστροφή - Το Βασίλειο των Ακηδεμόνευτων Ζώων», είναι το νέο βιβλίο της Κατερίνας Παπαποστόλου, Εκπαιδευτικού με Εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή, Εκπαιδεύτριας σκύλων και Δημιουργού της ομάδας Ζω.Ε.Σ. (Ζωοφιλικές Ενημερώσεις Σχολείων).Το βιβλίο συνοδεύεται από δέκα ξεχωριστά τραγούδια και αποτελεί έναν πραγματικό οδηγό αγάπης για μικρούς και μεγάλους.

Πρόκειται για τη συνέχεια της επιτυχημένης πορείας του πρώτου βιβλίου της, «Το Δώρο» αλλά και του Δώρου της Διώνης, από τις εκδόσεις Welldone, που έγραψε η Διώνη … Ο σκύλος που το 2011 κακοποιήθηκε με τον χειρότερο τρόπο και πετάχτηκε αβοήθητος να πεθάνει, αλλά διασώθηκε με τη βοήθεια της Κατερίνας Παπαποστόλου και μας μίλησε με έναν μοναδικό τρόπο για τη ζωή ενός ακηδεμόνευτου σκύλου. Με αφορμή το βιβλίο της, η συγγραφέας μίλησε στο freesunday.gr.

H Megali Epistrofi Katerina Papapostolou vivlio

Γεμάτο ανατροπές και αντιθέσεις το νέο σας βιβλίο «Η Μεγάλη Επιστροφή – Το Βασίλειο των Ακηδεμόνευτων Ζώων». Μιλήστε μας γι’ αυτό…

Είναι ένα βιβλίο κατάθεση ψυχής, γεμάτο ανατροπές και αντιθέσεις. Δύο κόσμοι, ο παλιός και ο νέος! Δύο βασίλεια, το βασίλειο των ανθρώπων μέσα στο παλάτι και των ζώων έξω από αυτό και η προσπάθεια της πρωταγωνίστριας Διώνης να ενώσει ειρηνικά τους δύο αυτούς κόσμους. Δύο βιβλία σε ένα που θα έχει την επιλογή κανείς να διαλέξει από ποιο θα ξεκινήσει πρώτα. Μπορεί να ανοίξει τη μια πλευρά του και να βυθιστεί στην ιστορία μέσα από τις μοναδικές εικόνες της εικονογράφου Λιάνας Δενεζάκη. Μπορεί να το γυρίσει από την άλλη και να βυθιστεί στην ιστορία μέσα από τις λέξεις και όλα όσα λένε όλοι οι ήρωες του βιβλίου. Στη Μεγάλη Επιστροφή δεν μιλά μονάχα η Διώνη. Μαθαίνουμε από όλους τους ήρωες, από πού ήρθαν και πού πηγαίνουν. Χτίζουμε όλοι μαζί έναν νέο κόσμο σεβασμού και αγάπης.

Τι σας οδήγησε να συμπεριλάβετε στο βιβλίο σας μουσική και τραγούδια;

Η επιμονή μου να γεμίσουν τα όνειρα της Διώνης με χρώματα ξύπνησε μέσα μου παράλληλα και την επιθυμία να ντυθεί η επιστροφή αυτή με μουσικές. Και κάπως έτσι, τον Αύγουστο του 2018, ξεκίνησε ένα μαγικό ταξίδι δημιουργίας δέκα υπέροχων τραγουδιών που συνοδεύουν το νέο βιβλίο, με τις ξεχωριστές ερμηνείες της Ερωφίλης, του Κώστα Παρισση, της Άννης Θεοχάρη, του Αλέξανδρου Καλλιφατίδη, της Τζωρτζίνας Καραχάλιου, της Κασσάνδρας Μοδινός Δημοπουλου, της Χαριτίνης Πανοπούλου, της Πένυς Παπακωνσταντίνου, της Σοφίας Παπουλάκου, της Μαρίας Τσίλι, του Γιώργου Χατζή και του συγκροτήματος Passe Partout, ενώ εξαιρετικοί μουσικοί, στιχουργοί και συνθέτες συνόδευσαν την επιστροφή μας στο Παλάτι των Ονείρων.

Παράλληλα όμως με τη συγγραφή βιβλίων, είστε δημιουργός της ομάδας Ζω.Ε.Σ. (Ζωοφιλικές Ενημερώσεις Σχολείων), εκτελώντας ένα πολύ σημαντικό έργο…

Με στόχο τη ριζική αλλαγή της ζωοφιλικής παιδείας μας, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος, που καθημερινά πλήττεται από την ανθρώπινη αναλγησία, ίδρυσα τον Ιανουάριο του 2015 την εθελοντική ομάδα ζωοφιλικών ενημερώσεων σε σχολεία, ιδρύματα και οργανισμούς, τις «Ζω.Ε.Σ.», που βραβεύτηκαν το 2017, το 2018 και το 2019 στο Φεστιβάλ Εθελοντισμού “Voluntary Action”. Έχουμε επισκεφθεί μέχρι σήμερα πάνω από 500 σχολεία, και έχουμε μιλήσει σε χιλιάδες μαθητές, προσπαθώντας να τους εμφυσήσουμε αισθήματα ζωοφιλίας, αλλά και σεβασμού όλων των έμψυχων όντων του πλανήτη.Αυτή τη στιγμή έχουμε καταφέρει να οργανώσουμε υποομάδες σε 25 σημεία στην Ελλάδα και ένα στην Κύπρο και να ενώσουμε μαζί της προς έναν κοινό σκοπό 98 εθελοντές. Ψυχή του ομάδας μας, αλλά και του συγγραφικού μου έργου είναι η τετράποδη Διώνη, που μαχαιρώθηκε, πυροβολήθηκε, ξυλοκοπήθηκε και πετάχτηκε να πεθάνει αβοήθητη τον Σεπτέμβρη του 2011. Αναγεννήθηκε όμως μέσα από τις στάχτες της, πάλεψε με τους δαίμονές της και σήμερα έχει συναντήσει πάνω από 250.000 παιδιά. Οι άλλοι δύο σκύλοι της ομάδας, ο Άξελ και ο Πόθος με τις δικές τους τραγικές ιστορίες ο καθένας τους ακολουθούν και αυτοί την ομάδα. Είναι ακλόνητη η πίστη μου στη δύναμη των ζωοφιλικών ενημερώσεων σε όποιον χώρο δρουν παιδιά, ως το μοναδικό μέσο της αλλαγής της παιδείας και της κουλτούρας του.

Katerina Papapostolou1

Προφανώς γι’ αυτό το λόγο έχετε αναπτύξει τόσο πολύ στο βιβλίο σας την ιδέα του Νέου Σχολείου …

Στο Νέο Σχολείο διδάσκεσαι τις μεγαλύτερες αρετές της ζωής. Τον σεβασμό στον άνθρωπο και στα ζώα, τη διαφορετικότητα, τον σεβασμό στο περιβάλλον, την αλληλεγγύη, την αξιοκρατία, την ισότητα, τη δύναμη της ομάδας, τη συγχώρεση, τη συνεργασία, την ενσυναίσθηση, την υπεύθυνη κηδεμονία κατοικίδιων, τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Όπως θα έπρεπε δηλαδή να είναι το Σχολείο μας σήμερα!

Αυτό τελικά είναι και το μήνυμα του θέλετε να περάσετε;

«Η Μεγάλη Επιστροφή – Το Βασίλειο των Ακηδεμόνευτων Ζώων», έρχεται για να διδάξει την αρμονική συνύπαρξη ανάμεσα στα ζώα και στους ανθρώπους, να μιλήσει για το περιβάλλον που ξαναγεννιέται, για τα μεγάλα όνειρα που γίνονται πραγματικότητα! Και όλα αυτά μέσα από την αγάπη!!