H Γαλλίδα Υπ. Άμυνας διαψεύδει τη συμφωνία με την Ελλάδα για τις φρεγάτες - Free Sunday
H Γαλλίδα Υπ. Άμυνας διαψεύδει τη συμφωνία με την Ελλάδα για τις φρεγάτες
Η κυρία Παρλί σε ναλλικό πολεμικό πλοίο

H Γαλλίδα Υπ. Άμυνας διαψεύδει τη συμφωνία με την Ελλάδα για τις φρεγάτες

Σε παρεξήγηση κατά την τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν -Τσίπρα, αποδίδει η γαλλική εφημερίδα La Tribune, την εντύπωση που δημιουργήθηκε ότι η Γαλλία θα διαθέσει στην Ελλάδα με την μέθοδο της χρονομίσθωσης.

Επικαλείται μάλιστα δήλωση της υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί η οποία εκφράζει μεν την διαθεσιμότητα της Γαλλίας να βοηθήσει την Ελλάδα, διαψεύδει όμως ότι η Γαλλία έχει συμφωνήσει να μισθώσει το καλοκαίρι δύο φρεγάτες τύπου FREMM στην Ελλάδα.

Η La Τribune στο δημοσίευμα της αποδίδει την ανακοίνωση σε παρανόηση στις συνεννοήσεις μεταξύ Παρισιού και Αθήνας: «Στηρίζεται σε τηλεφωνική συνδιάλεξη μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν. Από την πλευρά της η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας δηλώνει ότι "δεν υπάρχει είδηση αν και φυσικά είμαστε διαθέσιμοι στους Έλληνες φίλους μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακόμα πιο στενά". Διευκρινίζεται ότι η Γαλλία δεν έχει αναλάβει δέσμευση χρηματοδοτικής μίσθωσης. Ειδικά επειδή το Πολεμικό Ναυτικό δεν φαίνεται να έχει την ικανότητα να δανείσει δύο φρεγάτες στην Ελλάδα».

Την τελευταία εκδοχή επιβεβαιώνει και η ιστοσελίδα Mer et Marin, που ειδικεύεται σε θέματα Ναυτικού και αναφέρει ότι η Γαλλίδα υπουργός έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο παραχώρησης των δύο φρεγατών - αν και μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση από το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας- καθώς εκτιμάται ότι με την παραχώρηση των φρεγατών θα αποδυναμωνόταν η επιχειρησιακή επάρκεια του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.