Οι θεσμοί υποχρεώνουν τον Τσίπρα να σταματήσει τη διγλωσσία - Free Sunday
Οι θεσμοί υποχρεώνουν τον Τσίπρα να σταματήσει τη διγλωσσία

Οι θεσμοί υποχρεώνουν τον Τσίπρα να σταματήσει τη διγλωσσία

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο στο οποίο συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές, δημοσίευσε χθες το βράδυ στην ιστοσελίδα της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από το κείμενο προκύπτει, ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει δεσμεύσεις έναντι των δανειστών που ξεπερνούν για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα τη λήξη του δανειακής σύμβασης τον Αύγουστο, ενώ υποχρεώνεται να επιβεβαιώσει πριν από τη λήξη, για ολα τα μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν μετά, ανάμεσα στα οποία και η ακριβής μείωση των συντάξεων για την οποία πρέπει να ενημερωθούν οι συνταξιούχοι απο τώρα.

Αναμεσα στα άλλα, αναφέρεται, η ελληνική πλευρά δεσμεύεται για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μεσοπρόθεσμα, για πρόσθετες προσπάθειες ώστε να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια, για σειρά μεταρρυθμίσεων στις αγορές, για την υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και για την εφαρμογή παρεμβάσεων ώστε να αυξηθεί η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα και για να ενισχυθεί η ανεξαρτησία των αρχών.

Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπεται:

  • δέσμευση της Ελλάδας για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως και το τέλος του 2022
  • τη δέσμευση για διαρκή εφαρμογή των συμφωνηθέντων για μεταρρυθμίσεις που όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά θα διαρκέσουν πολλά χρόνια (over many years) με τη συνδρομή τεχνικής βοήθειας από τους Θεσμούς
  • τη διατήρηση της ρήτρας που δίνει το δικαίωμα στο ΔΝΤ να φέρει ένα χρόνο νωρίτερα τη μείωση του αφορολογήτου, ως μέτρο φιλικό για την ανάπτυξη.
  • Το πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% το 2017 είναι πολύ υψηλότερο του στόχου αναφέρεται στο SMOU και επισημαίνεται ότι θα διατηρηθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022..
  • Για τη μείωση των συντάξεων, καταγράφεται η δέσμευση για εφαρμογή της το 2019, όπως και η μείωση του αφορολόγητου αλλά και η εφαρμογή των αντίμετρων.
  • Σε ότι έχει να κάνει με το αφορολόγητο δεν γίνεται καμία αναφορά στον χρόνο εφαρμογής του. 

Η ανάρτηση του κειμένου έχει ως εξής:  

https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/economy-finance/draft_smou_4th_review_23_05_2018.pdf