Ελληνορωσικές business την εποχή των ευρωπαϊκών κυρώσεων - Free Sunday

Free Sunday skin left

Free Sunday skin left

Ελληνορωσικές business την εποχή των ευρωπαϊκών κυρώσεων

Ελληνορωσικές business την εποχή των ευρωπαϊκών κυρώσεων

Κάτω από εξαιρετικά αυστηρά μέτρα ασφαλείας ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποιεί σήμερα και αύριο την τέταρτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα από τότε που ανέλαβε καθήκοντα το 2001 αλλά την πρώτη μετά το 2007.

Όπως έχει ανακοινώσει το γραφείο του προέδρου στο Κρεμλίνο, ο κ.Πούτιν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα συζητήσουν θέματα διμερούς οικονομικής και επενδυτικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς ανάμεσα στους οποίους της ενέργειας και των μεταφορών.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας, κ.Σοκόλοφ είχε πει ότι η ρωσική πλευρά χρειάζεται κάποιες διευκρινίσεις για να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει σε διάφορες ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα, κυρίως σε ότι αφορά στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Όμως το πλαίσιο συνεργασίας δυσχεραίνουν οι κυρώσεις τις οποίες η ΕΕ έχει επιβάλλει στην Ρωσία και τα ρωσικά αντίποινα τα οποία έχουν θίξει τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. 

Τον Ρώσο πρόεδρο συνοδεύουν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Ενέργειας, Μεταφορών, Πολιτισμού, Οικονομικής Ανάπτυξης, Γεωργίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Gazprom και της Rosneft και δεκάδες επιχειρηματίες.

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ρώσο Πρόεδρο και τις συνομιλίες των δύο αντιπροσωπιών, οι δύο πλευρές αναμένεται να υπογράψουν τις εξής διακηρύξεις και συμφωνίες.

 • Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος
 • Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία)
 • Συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ Υπουργείων) 

Οι συμφωνίες αυτές αφορούν:

 • Επιστήμη και τεχνολογία
 • Τουρισμό
 • Μετεωρολογία
 • Συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ φορέων
 • Enterprise Greece – Invest in Russia
 • ΕΛΠΕ – Rosneft
 • Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων
 • Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας 

Σύμφωνα πάντοτε με το Κρεμλίνο ειδική έμφαση θα δοθεί στα θέματα ανθρωπιστικής συνεργασίας στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας -Ρωσίας.

Ακολουθεί το επίσημο πρόγραμμα του κ.Πούτιν στην Αθήνα, όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση:

15.30-15.45: Άφιξη της Α.Ε. του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Putin και της συνοδεύουσας Αντιπροσωπείας στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» (Πύλη 9, Αίθουσα Επισήμων Α΄) με ειδική πτήση.

Ανεπίσημη Τελετή Υποδοχής.

Την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας υποδέχεται εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτης Καμμένος.

16.30-16.55: Συνάντηση της Α.Ε. του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Putin με την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο

16.55 - 17.00: Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Putin και της συνοδεύουσας Αντιπροσωπείας για το Μέγαρο Μαξίμου.

Άφιξη

17.05-17.35: Κατ’ιδίαν συνάντηση της Α.Ε. του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Putin με την Α.Ε. τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αλέξη Τσίπρα.

Γεύμα Εργασίας – Διευρυμένες συνομιλίες. 

19.35: Υπογραφή Συμφωνιών.

Δηλώσεις στον Τύπο.

Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Putin και της συνοδεύουσας Aντιπροσωπείας για το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Άφιξη.

19.35-20.05: Εκδήλωση στο Βυζαντινό Μουσείο υπό την παρουσία και της Α.Ε. του Πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αλέξη Τσίπρα. 

Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας  κ. Vladimir Putin και της συνοδεύουσας Aντιπροσωπείας για το ξενοδοχείο “Divani Apollon”. 

Στο Άγιο Όρος

Στο Άγιο Όρος, τον Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος, όπως διευκρινίζεται, θα πραγματοποιήσει μία «καθαρά προσκυνηματικού χαρακτήρα» στη Μονή του Αγίου Παντελεήμονος,  θα συνοδεύουν ο κ.Παυλόπουλος και ο πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος.

Η παρουσία της πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας της Ρωσίας στο Άγιο Όρος είναι για τους εορτασμούς των 1000 χρόνων παρουσίας των Ρώσων μοναχών στην Αθωνική Πολιτεία.

Ακολουθεί το επίσημο πρόγραμμα της ρωσικής αντιπροσωπείας στο Άγιο Όρος 

 20.45: Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Putin και της συνοδεύουσας Aντιπροσωπείας για τη Θεσσαλονίκη με ειδική πτήση.

Άφιξη στον Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» (Αίθουσα VIP). 

Τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας υποδέχεται εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νικόλαος Κοτζιάς.

Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Putin και της συνοδεύουσας Αντιπροσωπείας για το Λιμάνι της Τρυπητής.

Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Putin και της συνοδεύουσας Αντιπροσωπείας με σκάφος  για Καρυές. 

Άφιξη. Επίσημη υποδοχή.

Την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας υποδέχεται η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος.  

Προσκυνηματική μετάβαση της Α.Ε. του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας  κ. Vladimir Putin στο Άγιο Όρος.

Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Putin και συνοδεύουσας Αντιπροσωπείας από Αρσανά Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος για το λιμάνι της Τρυπητής.

Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Putin και συνοδεύουσας Αντιπροσωπείας για τον Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία».

Την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Putin προπέμπει εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Αμανατίδης.

Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της συνοδεύουσας Αντιπροσωπείας με ειδική πτήση.