Εκτός ομιλίας Παυλόπουλου μπροστά στον Γερμανό πρόεδρο οι αποζημιώσεις - Free Sunday
Εκτός ομιλίας Παυλόπουλου μπροστά στον Γερμανό πρόεδρο οι αποζημιώσεις

Εκτός ομιλίας Παυλόπουλου μπροστά στον Γερμανό πρόεδρο οι αποζημιώσεις

Τα συλληπητήριά του για τα θύματα των πυρκαγιών του φετινού καλοκαιριού εξέφρασε ο πρόεδρος της Γερμανίας Φράνκ Στάινμαϊερ κατά την ομιλία του στο Προεδρικό μέγαρο, όπου έγινε επίσημα δεκτός στην Ελλάδα.

Ο κ.Σταϊνμάιερ επισήμανε ότι η τριετία 2010-2012 ήταν δύσκολη για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας προσθέτοντας ότι «εμείς ήμασταν της άποψης να χρησιμοποιήσουμε το δυναμικό που έχουμε ως χώρα για να ξεπεράσουμε τις αγκυλώσεις».

«Εμείς οι Γερμανοί με μεγάλο σεβασμό κοιτούμε τη βαριά καΙ δύσκολη πορεία που ακολούθησε η Ελλάδα. Δεν ήταν καθόλου εύκολες αυτές οι χρονιές και οι Έλληνες ήταν εκείνοι στα χρόνια που ήταν ζητούμενο η οικονομική σταθερότητα έδωσαν τη δική τους μάχη» πρόσθεσε ο Γερμανός πρόεδρος ενώ εξέφρασε τη χαρά του «γιατί η πορεία προς την οικονομιή σταθεροποίηση έχει κάνει σημαντικά βήματα».

Σε ότι αφορά στις ροές των προσφύγων, ο κ. Στάινμαϊερ είπε ότι «οι ροές αυξάνονται και ενδιαφερόμαστε και εμείς στη Γερμανία για την εξέλιξη αυτή» επισημαίνοντας την ανάγκη αλληλεγγύης «που αποτέλεσε τη βάση για να λύσουμε δύσκολα προβλήματα».

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα σημαντικό θέμα είναι η δημιουργία τέτοιων συνθηκών στις χώρες προέλευσης προκειμένου αυτοί οι άνθρωποι να μένουν εκεί» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Γερμανίας ο οποίος προσέθεσε ότι «στο πρόσωπο της Ελλάδας διακρίνουμε έναν στενό εταίρο, γνωρίζουμε ότι έχουμε έναν εταίρο που δεσμεύεται απέναντι στο ελεύθερο παγκόσμιο εμπόριο, αν και πριν από μερικούς μήνες δεν θα το τόνιζα αλλά η πολυμερής συνεργασία δεν είναι αυτονόητη».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ότι η πΓΔΜ  δεν πρόκειται να πάρει πράσινο φως για ένταξη στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, αν δεν προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση και λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

«Επιδιώκουμε την πορεία των Σκοπίων προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με βασική προϋπόθεση την επίλυση του ονόματος. Ξεκινήσαμε την προσπάθεια, μόνο αν ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Συντάγματος μπορεί να προχωρήσει η Συμφωνία», είπε ο κ. Παυλόπουλος. 

«Εμείς είμαστε ανοιχτοί να τους δεχτούμε, αρκεί να κάνουν κι εκείνοι γρήγορα βήματα», είπε ενώ αναφέρθηκε στους πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πρέπει να τονωθούν:

  1. Εξωτερική πολιτική 
  2. Θωράκιση του κοινού νομίσματος και μέσα για την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα
  3. κοινωνικό κράτος

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε: «Θέλουμε φιλία και καλή γειτονία με την Τουρκία. Ωστόσο η Τουρκία πρέπει να θυμάται ότι πρέπει να σέβεται τη συνθήκη  του Montego Bay».