Οι συντάξεις ανεπισήμως στο Eurogroup - Free Sunday
Οι συντάξεις ανεπισήμως στο Eurogroup

Οι συντάξεις ανεπισήμως στο Eurogroup

Το θέμα του ελληνικού αιτήματος για ακύρωση της μείωσης των συντάξεων εξετάζεται ανεπίσημα σήμερα στο Eurogroup, εν όωει των τελικών αποφάσεων που θα ληφθούν στη συνεδρίαση της 3ης Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, το Eurogrpoup θα εξετάσει την πορεία της αξιολόγησης των προσχεδίων προϋπολογισμού των κρατών-μελών της ευρωζώνης για το 2019»,

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, στόχος του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι:

  1. Να πείσει τους ομολόγους του στην ευρωζώνη ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα φθάσει το 3,6% του ΑΕΠ (πάνω από τον στόχο του 3,5%) χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις και με πλήρη εφαρμογή του πακέτου Τσίπρα.2. να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το θέμα στο έκτακτο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου και όχι στις 3 Δεκεμβρίου.
  2. Το ΔΝΤ πάντως έχει διαμηνύσει ότι πρέπει να ισχύουν τόσο η περικοπή των συντάξεων, όσο και η μείωση του αφορολόγητου, όπως ακριβώς έχουν συμφωνηθεί και έχουν ψηφιστεί από την ελληνική βουλή.

Το Ταμείο θεωρεί πως έτσι θα δημιουργηθεί ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος και οι πόροι να αξιοποιηθούν προς όφελος της κοινωνίας.