Ήπια κριτική αναμένει στο Eurogroup o Τσακαλώτος - Free Sunday
Ήπια κριτική αναμένει στο Eurogroup o Τσακαλώτος

Ήπια κριτική αναμένει στο Eurogroup o Τσακαλώτος

Ήπιες συστάσεις για την επιτάχυνση των εκκρεμών μεταμνημονιακών δράσεων, από τις οποίες εξαρτάται η απόδοση περίπου 600 εκατ. ευρώ στη χώρα μας τον Φεβρουάριο, αναμένει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup

Το ποσό αυτό αποτελεί μέρος των κερδών που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα.

Το Eurogroup θα αποφασίσει την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων και για την εφαρμογή των θετικών μέτρων, ύψους 910 εκατ. ευρώ και θα συζητήσει την πρώτη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας η οποία διαπιστώνει ότι καμία από τις 16 δεσμεύσεις που πρέπει να εφαρμοστούν έως το τέλος του έτους δεν είχε ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Στέλεχος της ευρωζώνης είχε προαναγγείλει ότι, «για όσες χώρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει εκφράσει επιφυλάξεις, όπως για την Ελλάδα, οι προϋπολογισμοί του 2019 θα εγκριθούν χωρίς ιδιαίτερη συζήτηση».

Η συζήτηση για τα ελληνικά θέματα, θα περάσει σε δεύτερη μοίρα μετά τη διένεξη μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών για τον ιταλικό προϋπολογισμό του 2019 και η προώθηση της περαιτέρω εμβάθυνσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης στις 14 Δεκεμβρίου.