Προειδοποιήσεις της Ευρ. Επιτροπής για την ελληνική οικονομία το 2019 - Free Sunday
Προειδοποιήσεις της Ευρ. Επιτροπής για την ελληνική οικονομία το 2019

Προειδοποιήσεις της Ευρ. Επιτροπής για την ελληνική οικονομία το 2019

Απαραίτητη για την ανάπτυξη χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χειμερινές της εκτιμήσεις για την Ελλάδα, που δόθηκαν σήμερα Πέμπτη στη δημοσιότητα, τη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.«Η ανάκαμψη της οικονομίας παραμένει, σε μεγάλο βαθμό, εξαρτώμενη από τη συνεχιζόμενη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της έκθεσης, στην οποία η πρόβλεψη για τους ρυθμούς ανάπτυξης το 2019, αναθεωρείται κατά 0,1% προς τα κάτω σε σχέση με την πρόβλεψη που είχε κάνει κατά την έγκριση του προϋπολογισμού τον περασμένο Νοέμβριο, όταν είχε προβλέψει ανάπτυξη 2,3%. .Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η σημαντική κινητήρια δύναμη της συνολικής ζήτησης ήταν η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία υποστηρίχθηκε από την αύξηση της απασχόλησης.

Οι επενδύσεις παρέμειναν συγκρατημένες σε σύγκριση με το 2017, τουλάχιστον εν μέρει, ενώ σε ό,τι αφορά τον τομέα των ακινήτων επισημαίνεται ότι οι επενδύσεις σε κατοικίες αυξήθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Η Επιτροπή τονίζει ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών είχε σχεδόν επιστρέψει στα επίπεδα πριν από τη κρίση, περί τα τέλη του 2018 και πως η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει ο βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη το 2019 αλλά προειδοποιεί ότι η αύξηση των εξαγωγών αναμένεται να μετριαστεί, καθώς η ανάπτυξη στον τουριστικό τομέα επιβραδύνεται λόγω της επανόδου του ανταγωνισμού από την Τουρκία.

Επίσης σημειώνει ότι οι εξαγωγές αγαθών αναμένεται να αποδυναμωθούν, αλλά θα παραμείνουν σε αυξανόμενη τροχιά παρά την οικονομική επιβράδυνση στην ΕΕ.Για την αγορά εργασίας η Επιτροπή τονίζει ότι βελτιώνεται σταθερά, καθώς η ανεργία μειώθηκε στο 18,6% τον Οκτώβριο του 2018, από 21% το προηγούμενο έτος. Η ανάπτυξη της πλήρους και εξαρτώμενης απασχόλησης εξακολουθεί να αποτελεί τη βασική κινητήρια δύναμη για την αύξηση της απασχόλησης, ενώ η μερική απασχόληση και η αυτοαπασχόληση παραμένουν υποτονικές.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,5% τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους, πράγμα που δείχνει βελτιώσεις στην παραγωγικότητα της εργασίας.Τέλος, η Επιτροπή εκτιμά ότι ο πληθωρισμός έφτασε το 0,8% το 2018 και προβλέπεται να παραμείνει συγκρατημένος το 2019, λόγω των υποτονικών τιμών της ενέργειας, πριν αυξηθεί το 2020 στο 1,3%.