Αλ. Τσίπρας: Η χώρα πέρασε το δύσκολο κάβο - Free Sunday
Αλ. Τσίπρας: Η χώρα πέρασε το δύσκολο κάβο

Αλ. Τσίπρας: Η χώρα πέρασε το δύσκολο κάβο

«Περάσαμε δύσκολες στιγμές, αλλά σήμερα, μετά από τόσες μεγάλες δυσκολίες, η χώρα πέρασε αυτό το δύσκολο κάβο» είπε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην Πάτρα, στο κλειστό γυμναστήριο του Απόλλωνα, στην Περιβόλα.

«Πριν τέσσερα χρόνια παραλάβαμε μια χώρα με 4.000.000 πολίτες κάτω από τα όρια της φτώχειας, με 1.500.000 ανέργους, με άδεια ταμεία και με απώλεια 25% του ΑΕΠ της. Νοσοκομεία που μας έκλειναν τις πόρτες με εντολή Σαμαρά. Νοσοκομεία με πέντε ευρώ εισιτήριο με εντολή Γεωργιάδη» σημείωσε. «Αυτή τη χώρα άφησαν πίσω τους οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, που ναρκοθέτησαν το μονοπάτι της εξόδου, με το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης και σε κάθε στροφή της διαπραγμάτευσης, έπαιρναν προκλητικά το μέρος των πιστωτών» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Ελλάδα δεν ξαναγυρίζει στο καθεστώς της χρεοκοπίας, της κοινωνικής ισοπέδωσης, της φτώχειας, της ανθρωπιστικής κρίσης» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Είναι χαρά μου να είμαι στην Πάτρα του Νίκου Τεμπονέρα. Τους αφήνουμε να γεμίζουν τα τηλεοπτικά τους στούντιο με σκουπίδια. Εμάς μας αρκεί που γεμίζουμε γήπεδα στο Γαλάτσι, στην Καλαμάτα» δήλωσε κ. Τσίπρας.

«Έχουν το θράσος σήμερα να μιλάνε αυτοί για πολιτική αλλαγή. Μην γελιέστε όμως: Ο Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του δεν επιδιώκουν μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Αλλά μια μεγάλη αλλαγή πολιτικής» υποστήριξε.

«Θέλουν να αλλάξουν τον προορισμό, τους παραλήπτες, την κατεύθυνση, τον κοινωνικό προσανατολισμό. Θέλουν πισωγύρισμα. Θέλουν επιστροφή στο χθες» υπογράμμισε, τονίζοντας: «Ας το καταλάβει καλά, πίσω δεν γυρίζουμε, ποτέ ξανά».

«Αντιμετωπίσαμε τη γενικευμένη ανθρωπιστική κρίση. Διαθέσαμε 3 δισεκ. σε πολιτικές κοινωνικής προστασίας. Στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, στα προγράμματα για την ανθρωπιστική κρίση, την πολιτική για το παιδί και την παιδική φτώχεια, στα σχολικά γεύματα. Ανασυγκροτήσαμε το κοινωνικό κράτος από τα συντρίμμια που άφησαν πίσω τα μνημόνια» απαρίθμησε ο πρωθυπουργός.

«Ανοίξαμε ξανά τις πόρτες των νοσοκομείων σε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες, εκείνους που είχε αποκλείσει το παλιό σύστημα» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Βάλαμε τέλος στο αίσχος της εργασιακής ζούγκλας. Επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, με σκληρές προσπάθειες. Καταπολεμήσαμε την αδήλωτη εργασία, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ, καταργήσαμε τον υποκατώτατο για τους νέους, μια ρατσιστική διάκριση. Με σύγκρουση, όχι μόνο με τους δανειστές, αλλά και στο εσωτερικό με τους εργοδότες, με τον ΣΕΒ. Δημιουργώντας πάνω από 350.000 νέες θέσεις εργασίας» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε, «ο κ. Μητσοτάκης θέλει να αλλάξει τη δική μας πολιτική μεροληψίας υπέρ των πολλών, με μια πολιτική μεροληψίας υπέρ των ελίτ. Υπέρ των "αρίστων", των offshore, των κουμπάρων και των φίλων. Η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω σε αυτούς που τη λεηλάτησαν και τη χρεοκόπησαν» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τον πρωθυπουργό, «ο κ. Μητσοτάκης και η αντιπολίτευση, που μιλά σήμερα και για αλλαγή, πάλεψε σκληρά, για να μην έρθει η πραγματική αλλαγή του τέλους των μνημονίων στις 21 Αυγούστου του 2018. Πάλεψαν σκληρά για να μην έρθει η μέρα που η Ελλάδα θα βρισκόταν εκτός μνημονίων.

Σε κάθε στροφή, προπαγάνδιζε την καταστροφή και την κατάρρευση. Μία ήταν ο κόφτης, μία η πιστοληπτική γραμμή, το τέταρτο μνημόνιο, μία οι περικοπές στις συντάξεις, που τις είχαν δεδομένες. Και μία ο αποκλεισμός από τις αγορές» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.

«Φαίνεται να αγχώνονται πολύ. Και όσο πλησιάζουν οι εκλογές, επιστρατεύουν κάθε μέσο. Προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια εικονική πραγματικότητα σε σχέση με τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας, που μίλησε για «στημένες ειδήσεις, στημένες δημοσκοπήσεις, στημένα πρωτοσέλιδα, στημένους δήθεν Μακεδονομάχους στη Βόρεια Ελλάδα».

«Ήθελαν να στήσουν και το κλίμα προς τις εθνικές εκλογές» συνέχισε, υποστηρίζοντας πως «δεν τους κάναμε τη χάρη κι έχουν αρχίσει να δυσανασχετούν και να αγχώνονται, γιατί βλέπουν ότι στις 26 Μάη θα πέσουν μέσα στην παγίδα που οι ίδιοι έστησαν. Γιατί ξέρουν ότι από το 2015 έχουμε μάθει να χάνουμε στις δημοσκοπήσεις και να κερδίζουμε στην κάλπη».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών «θα καταρρίψει την εικονική πραγματικότητα που έστησαν. Θα είναι κόλαφος για το επικοινωνιακό επιτελείο του κ. Μητσοτάκη και για το πλαστό του αφήγημα. Και θα είναι κόλαφος, γιατί, για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκές εκλογές, οι πολίτες δεν θα έχουν διάθεση να τιμωρήσουν την κυβέρνηση, αλλά να τιμωρήσουν την αντιπολίτευση. Να τους τιμωρήσουν για την επιμονή τους να υπερασπίζονται τη παραγραφή των μεγάλων σκανδάλων και να αρνούνται την κάθαρση και τη δικαιοσύνη» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως είπε, Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ «ζητάνε την εξουσία για να αθωώσουν όσους εμπλέκονται στο άθλιο σκάνδαλο της Νοβάρτις. Ζητάνε την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, για να αθωώσουν τους ενόχους και να δικάσουν τους καθαρούς. Γι' αυτό και ο ελληνικός λαός δεν θα τους κάνει ποτέ τη χάρη. Δεν υπάρχει ούτε συγχωροχάρτι, ούτε παραγραφή σε όσους λεηλάτησαν και χρεοκόπησαν τη χώρα και τον λαό μας» είπε, μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που εξαπέλυσε σφοδρή ονομαστική επίθεση στον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη. 

Αναφερόμενος στο διακύβευμα των ευρωεκλογών, σημείωσε πως «η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε σταυροδρόμι. Και είναι σαφές ότι ο ένας δρόμος είναι ο δρόμος της παλινόρθωσης της δεξιάς και της ακροδεξιάς, κι ο άλλος δρόμος είναι ο δρόμος της προόδου, ο προοδευτικός δρόμος».

«Οι οπαδοί της ακραίας λιτότητας πάνε πλέον χέρι-χέρι με τους μισαλλόδοξους εθνικιστές και ρατσιστές. Η περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων σφιχταγκαλιάζεται με την περιστολή ατομικών ελευθεριών» συμπλήρωσε.

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα, «η Ν.Δ. ακολουθεί τον βηματισμό του Όρμπαν, του Κουρτς, του εθνικισμού. Πάει πλέον χέρι-χέρι με την κοινωνική ισοπέδωση. Θέλει να οικοδομήσει, όχι την Ευρώπη όπως εμείς θέλουμε, αλλά την Ευρώπη των ολιγαρχών πάνω στα συντρίμμια της εργασίας» τόνισε.

«Ψήφος στη Ν.Δ. σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης στον Βέμπερ, για να αναλάβει πρόεδρος στη θέση του Γιούνκερ. Και ψήφος στον Βέμπερ σημαίνει ψήφος στη μετάλλαξη της δημοκρατικής Ευρώπης σε μια Ευρώπη αυταρχική, σε μια Ευρώπη ρατσιστική» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν είναι πατριωτισμός να κρατάς την ελληνική σημαία με τη σβάστικα στο χέρι του Χρυσαυγίτη» είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «σαν αύριο, πριν 52 χρόνια κάποιοι άλλοι "πατριώτες" έβαλαν τη χώρα στον γύψο, με αποτέλεσμα να χαθεί η μισή Κύπρος. Δεν θα μας κάνουν αυτοί λοιπόν μαθήματα πατριωτισμού» είπε.

«Αυτή είναι η Ελλάδα του αύριο και εκεί θέλουμε να πάμε. Και τα διλήμματα της κάλπης σε Ελλάδα και Ευρώπη έχουν τεθεί. Κι έχουν τεθεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο» ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν:

«Το ένα πρόγραμμα είναι η πλέον ξεκάθαρη αποτύπωση του πιο σκληρού και πιο εκδικητικού νεοφιλελευθερισμού. Και οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν» υπογράμμισε και διερωτήθηκε: «Ο ελληνικός λαός θα έχει να επιλέξει ένα ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ, που οι ίδιοι το ονόμασαν έτσι ή ένα δίκαιο και βιώσιμο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα; Την κατάρρευση των μισθών και την εργασιακή απορρύθμιση ή την αύξηση των μισθών και την προστασία της εργασίας;

Με δυο λόγια, θα κληθούν να διαλέξουν την Ελλάδα των ελίτ ή την Ελλάδα των πολλών. Αυτό είναι το ερώτημα στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές, και στις εθνικές εκλογές, που θα έρθουν το φθινόπωρο» τόνισε.

«Επειδή υπάρχουν και νεώτεροι εδώ μέσα, να πούμε το σύνθημα "ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Βενιζέλος-Σαμαράς"» είπε ο πρωθυπουργός, απαντώντας στα συνθήματα της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Όπλο μας σε αυτές τις εκλογικές μάχες που έχουμε μπροστά μας είναι το δείγμα γραφής και τα πεπραγμένα μας. Και εσείς, οι πολίτες της Πάτρας, ξέρετε ότι βάλαμε φρένο σε όσους σχεδίαζαν την παραχώρηση του θαλάσσιου μετώπου σε ιδιωτικά συμφέροντα και ολοκληρώσαμε την παραχώρηση στον δήμο» σημείωσε, συμπληρώνοντας πως «το ενδιαφέρον μας για τη Δυτική Ελλάδα, την Αχαΐα, την Πάτρα, αποδείχτηκε σε κάθε πτυχή του κυβερνητικού έργου. Γιατί εμείς διπλασιάσαμε το ΕΣΠΑ για τον Νομό Αχαΐας».

«Την Τετάρτη έγινε το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο του τρένου από Κιάτο μέχρι Αίγιο. Είναι σε εξέλιξη οι εργασίες για να φτάσει το τρένο στην Πάτρα, υπογειοποιημένο σε ολόκληρο τον αστικό ιστό της πόλης. Η υπογειοποίηση θα συνεχιστεί και στο ιστορικό κέντρο της πόλης, απελευθερώνοντας την επαφή με το θαλάσσιο μέτωπο.

«Ιδρύουμε την τέταρτη Νομική Σχολή της Χώρας εδώ στην Πάτρα, αλλά και το πανεπιστημιακό ερευνητικό κέντρο. Για να γίνει η Πάτρα ακόμη μεγαλύτερο κέντρο γνώσης, επιστήμης και καινοτομίας» είπε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, που έκλεισε την ομιλία του στην Πάτρα μιλώντας για τους νέους που θα ψηφίσουν πρώτη φορά:

«Ξέρουμε ότι με τη συμμετοχή τους θα δώσουν μήνυμα αντίστασης στο πισωγύρισμα, μήνυμα δημοκρατίας και προόδου. Θα φωνάξουν με όλους τους δημοκρατικούς πολίτες της Ελλάδας πώς δεν γυρίζουμε πίσω, έχουμε τη δύναμη της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης. Με αυτή τη δύναμη, τη δική τους δύναμη, τη δική σας δύναμη, είμαστε ανίκητοι. Θα νικήσουμε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.