Το στοίχημα Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη - Free Sunday
Το στοίχημα Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη

Το στοίχημα Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη

Στην Κατερίνα Νοτοπούλου έχουν εναποτεθεί, απ’ ό,τι φαίνεται, οι ελπίδες του ΣΥΡΙΖΑ να έχει έναν υποψήφιο στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στους μεγάλους δήμους.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στη μεν Αθήνα ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος μάλλον χάνει από τον Παύλο Γερουλάνο, ενώ στον Πειραιά ο Νίκος Μπελαβίλας απέχει από τη δεύτερη θέση.

Στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ταχιάος, ο υποψήφιος που έχει ανακοινώσει ότι στηρίζει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνει ότι έχει εξασφαλίσει με άνεση την πρώτη θέση, ενώ η κυρία Νοτοπούλου διεκδικεί με αξιώσεις να περάσει ως δεύτερη στον δεύτερο γύρο των εκλογών, ξεπερνώντας τον δεύτερο υποψήφιο από τον χώρο της κεντροδεξιάς, τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων Καραμανλή, Γιώργο Ορφανό, αν και σύμφωνα με κάποιες δημοσκοπήσεις η κυρία Νοτοπούλου υστερεί και έναντι του κ. Κωνσταντίνου Ζέρβα, πρώην αντιδημάρχου του Γιάννη Μπουτάρη και υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ τον Σεπτέμβριο του 2015.

Το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν οι δημοσκόποι είναι ότι το ποσοστό της κυρίας Νοτοπούλου είναι σε αναντιστοιχία με το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου. Η διαφορά είναι αρκετές μονάδες, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αποτιμηθεί τι ακριβώς ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές όσοι δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, αλλά όχι Νοτοπούλου στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Κι αυτό γιατί καμία εταιρεία δεν έχει κάνει ταυτόχρονη έρευνα και για τα δύο θέματα. Μετρούν είτε τις ευρωεκλογές είτε τις δημοτικές, σε σύγκριση πάντοτε με τα αποτελέσματα του Σεπτεμβρίου 2015.

Μια ερμηνεία που δίνεται για τη διαφοροποίηση ΣΥΡΙΖΑ - Νοτοπούλου είναι ότι στις μετρήσεις υποεκτιμάται το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η ψήφος των ηλικιών 17-21 που ψηφίζουν για πρώτη φορά και στις οποίες και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νοτοπούλου έχουν προβάδισμα, αλλά δύσκολα εντοπίζονται στα σταθερά τηλέφωνα. Χαρακτηριστικό είναι ότι εταιρεία που έκανε γκάλοπ σε περιφερειακό δήμο προειδοποίησε τους εντολείς της ότι είχε εντοπίσει πολλούς συνταξιούχους.

Σε κάθε περίπτωση, είναι γεγονός ότι η 31χρονη πρώην υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης ανέλαβε καθήκοντα βαρύτερα από την υποψηφιότητα στον Δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς πλέον είναι βέβαιο ότι με την εξαίρεση της περίπτωσης μιας παταγώδους αποτυχίας, που δεν προοιωνίζεται από πουθενά, θα είναι το πρόσωπο της κεντροαριστεράς στη Θεσσαλονίκη τις επόμενες δεκαετίες.

Η παρουσία της στην προεκλογική περίοδο δεν ήταν κακή και ενίσχυσε το πολιτικό της προφίλ, παρά το γεγονός ότι είχε πολύ περιορισμένες δυνατότητες ελιγμών και σε πολλά θέματα έπρεπε να πηγαίνει «by the SYRIZA book», για να μην έχει εσωτερικά προβλήματα, καθώς πολλοί στο κόμμα της δεν κατανοούν τη μετεωρική της εκτίναξη. Απλώς πλέον είναι αργά για να κάνουν οτιδήποτε γι’ αυτό.

Πάντως, και ο κ. Ταχιάος δεν εξέφρασε αρνητική άποψη για την κυρία Νοτοπούλου: «Είναι εξελίξιμη. Είναι άνθρωπος που μαθαίνει από τα λάθη του. Μιλάει όμως σαν να μην είναι μια γυναίκα 30 ετών. Μιλάει σαν μεγαλύτερη. Δεν την υποτιμώ, τη θεωρώ σοβαρή αντίπαλο κι ας λέει ό,τι θέλει για το σκότος, για το φως» είπε χθες, Πέμπτη.

 

Οι αστικοί μύθοι της υποψηφιότητας Ταχιάου

Από την άλλη, o κ. Ταχιάος είναι ο διαχειριστής διαφόρων στοιχημάτων, τα οποία δεν είναι μόνο δικά του. Ανάμεσα σε αυτά το μικρότερο είναι το προσωπικό του στοίχημα να είναι αυτός που θα επαναφέρει τον Δήμο Θεσσαλονίκης σε νεοδημοκρατική διοίκηση μετά την οκταετή παρένθεση Μπουτάρη.

Παράλληλα, διαχειρίζεται και το στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, του οποίου υπήρξε προσωπική επιλογή, παρά το γεγονός ότι γνώριζε πως σε ένα κομμάτι της κομματικής βάσης της ΝΔ η επιλογή δεν προκάλεσε ενθουσιασμό.

Η αντίθεση στην υποψηφιότητα Ταχιάου στηρίχτηκε σε δύο αστικούς μύθους, οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιωθεί: Ο πρώτος ήταν ότι η κομματική βάση της ΝΔ θα τον απέρριπτε εξαιτίας της κριτικής που ασκούσε στη ΝΔ το 2012, όταν είχε ενταχθεί στη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη. Μάλιστα, ο κ. Ευάγγελος Αντώναρος είχε επικαλεστεί δημοσκόπηση που τον έβγαζε πέμπτο αλλά δεν δημοσιεύτηκε ποτέ. Στις μετρήσεις μετά την υποψηφιότητά του ξεκίνησε πρώτος και εξακολουθεί να είναι, κινούμενος περίπου στο ποσοστό της ΝΔ το 2015 και του Στ. Καλαφάτη ως υποψήφιου δημάρχου το 2014.

Τα ποσοστά της τάξης του 20% που καταγράφει ο κ. Ταχιάος, αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, είναι εντυπωσιακά για την πολιτική περίοδο που διανύουμε, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι έχει γίνει «πολιτικό σάντουιτς» ανάμεσα στον κ. Ορφανό, που εκφράζει την παραδοσιακή δεξιά πτέρυγα της ΝΔ, και τον κ. Ζέρβα, ο οποίος εκφράζει πιο κεντρώες και φιλελεύθερες απόψεις. Με βάση τις μετρήσεις που έχουν γίνει, ο κ. Ορφανός κινείται γύρω στο 12% και ο κ. Ζέρβας από 6% έως 12%.

Ουσιαστικά, δηλαδή, η κεντροδεξιά επιλογή, με όλες τις υποψηφιότητες που την εκφράζουν στον Δήμο Θεσσαλονίκης, αγγίζει στο σύνολό της ένα ποσοστό που ξεπερνά το 40% και υπερβαίνει και τις προβλέψεις για το αποτέλεσμα της ΝΔ στις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, ο κ. Ταχιάος δεν θα μπορέσει να εκφράσει στον δεύτερο γύρο το σύνολο της επιλογής αυτής. Σύμφωνα, όμως, με το σύνολο των μετρήσεων πλην μίας, ο κ. Ταχιάος κερδίζει σε όλα τα δίπολα στον δεύτερο γύρο, ενώ σε μία μόνο μέτρηση τον κερδίζει ο κ. Ορφανός.

Ο δεύτερος μύθος είναι ότι δήμαρχο στη Θεσσαλονίκη βγάζει ο ΠΑΟΚ, φίλοι του οποίου δηλώνουν οι κ.κ. Ορφανός και Ζέρβας. Η διασύνδεση της οπαδικής προτίμησης με την ανάδειξη στη δημαρχία ήταν ένα νέο στοιχείο αυτής της εκλογικής περιόδου, καθώς οι τρεις πρώτοι εκλεγμένοι δήμαρχοι της Μεταπολίτευσης, ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο Σωτήρης Κούβελας και ο Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, δήλωναν οπαδοί του Ηρακλή, ο οποίος μάλλον δεν έχει την αριθμητική οπαδική ισχύ να επιβάλει δήμαρχο.

Στην τρέχουσα εκλογική αναμέτρηση αναδείχθηκε το θέμα ότι ο ΠΑΟΚ –για την ακρίβεια, ο ιδιοκτήτης του, Ιβάν Σαββίδης– δεν καλοβλέπει την εκλογή του κ. Ταχιάου. Η συγκεκριμένη προσέγγιση δεν διαψεύστηκε, με αποτέλεσμα να ερμηνευτεί όχι ως αντίθεση απλώς στον κ. Ταχιάο αλλά ως υπαινιγμός συνολικής επιλογής του κ. Σαββίδη για ρήξη με τη ΝΔ.

Όπως όμως παρατηρούν παλαιοί πολιτικοί αναλυτές που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης επιχειρηματιών τύπου Σαββίδη στη Σοβιετική Ένωση, οι ολιγάρχες δεν παρεμβαίνουν στην πολιτική εξουσία, αλλά συνηθίζουν να διευκολύνουν τις κυβερνήσεις.

Πρώτος στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι η μη εκλογή Ταχιάου. Το ποιος θα βγει δεν είναι υποχρεωτικά σημαντικό στα σενάρια του Μαξίμου κι αυτό κάνει το στοίχημα Μητσοτάκη στο πρόσωπο του Ταχιάου τόσο σημαντικό, που ενδέχεται να υπερβαίνει τις ίδιες τις δημοτικές εκλογές.

Απλώς, ενώ ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να πει «ψηφίστε Ταχιάο για να διώξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ», οι αντίπαλοί του δεν μπορούν να πουν «μην ψηφίζετε Ταχιάο για να διώξουμε τον Μητσοτάκη».