ΝΔ και ΚΙΝΑΛ προειδοποιούν την κυβέρνηση να μην επιλέξει ηγεσία στη δικαιοσύνη - Free Sunday
ΝΔ και ΚΙΝΑΛ προειδοποιούν την κυβέρνηση να μην επιλέξει ηγεσία στη δικαιοσύνη

ΝΔ και ΚΙΝΑΛ προειδοποιούν την κυβέρνηση να μην επιλέξει ηγεσία στη δικαιοσύνη

Αυστηρή προειδοποίηση να μην προχωρήσει στην κάλυψη των θέσεων στην ηγεσία της δικαιοσύνης απηύθυναν στην κυβέρνηση, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ μετά την επιβεβαίωση της απόφασης να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές για τις 7 Ιουλίου και όχι τις 30 Ιουνίου, όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί.Το πρόσχημα είναι ότι η χώρα δεν μπορεί να κάνει εκλογές λόγω τις «ουράς» των πανελλαδικών εξετάσεων, η οποία όμως αφορά 3 ειδικά μαθήματα, ελάχιστα ειδικά σχολεία και λιγότερους απο 1.000 μαθητές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «απόφαση του πρωθυπουργού είναι, πράγματι, οι εκλογές να γίνουν στις 7 Ιουλίου, για να μην διαταραχθεί η διαδικασία των (σχολικών) εξετάσεων».

Από την πλευρά της η ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση να μη λάβει οποιαδήποτε απόφαση «που θα δεσμεύσει τη χώρα για τα επόμενα χρόνια», στο διάστημα που μεσολαβεί έως τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η ΝΔ, η «υπό προθεσμία κυβέρνηση Τσίπρα» για λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης δεν μπορεί να λάβει τέτοιες αποφάσεις. Η ανακοίνωση της ΝΔ ακολουθεί: Ο κ. Τσίπρας υπό το βάρος της ήττας του, προανήγγειλε ότι αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα προκηρύξει εθνικές εκλογές. Είναι επομένως αυτονόητο ότι, η υπό προθεσμία πλέον κυβέρνησή του, για λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης δεν νοείται να λαμβάνει στο εξής καμία απόφαση που θα δεσμεύσει την χώρα για τα επόμενα χρόνια. Πολύ περισσότερο κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν την ηγεσία της Δικαιοσύνης.Για κακοποίηση του θεσμού της Δικαιοσύνης μιλά το ΚΙΝΑΛ σχολιάζοντας τις πληροφορίες για τις παρεμβάσεις που σχεδιάζει να κάνει προεκλογικά η κυβέρνηση για τον ορισμό του Προέδρου και του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.Αναλυτικά στη δήλωσή του ο υπεύθυνος του τομέα Δικαιοσύνης του Κινήματος Αλλαγής Θεόδωρος Παπαθεοδώρου σημειώνει: «Η κακοποίηση του θεσμού της Δικαιοσύνης και οι καθεστωτικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστούν όπως φαίνεται μέχρι την τελευταία στιγμή που θα μείνει στην εξουσία. Είναι απαράδεκτο, αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό να προχωρήσει η Κυβέρνηση στον ορισμό του Προέδρου και του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου διασύροντας και υπονομεύοντας τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Θα βρουν εμάς όπως και όλους τους δημοκρατικούς πολίτες απέναντι και τους προειδοποιούμε να μην τολμήσουν να το κάνουν».

Στο θέμα αναφέρθηκε με δήλωσή του την Κυριακή και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, που, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: «Στρατηγική ήττα είναι να οδηγείσαι σε διάλυση της Βουλής και εκλογές στις 30 Ιουνίου, την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενος. Παρά τις αντίθετες αλαζονικές διακηρύξεις σου. Στρατηγική ήττα είναι να χάνεις τη δυνατότητα επιλογής των προσώπων που θα καλύψουν τις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης μετά τις 30 Ιουνίου».

Ο κ. Τζανακόπουλος ενημέρωσε ότι ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τελικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στις 10 Ιουνίου κι όχι αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Όπως ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος ο πρωθυπουργός θα επικαλεστεί σοβαρό εθνικό ζήτημα που τον αναγκάζει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ο κ. Τζανακόπουλος εξήγησε ότι, βάσει συνταγματικού εθίμου, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν παραιτείται και άρα δεν θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών και ο ορισμός υπηρεσιακού πρωθυπουργού και υπουργών. Υπό αυτά τα δεδομένα, η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές με το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα, με μόνη αλλαγή την τοποθέτηση στα υπουργεία Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη προσώπων κοινής αποδοχής.


Επιπροσθέτως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε εμμέσως τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δρομολογεί διαδικασίες ορισμού νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου και των υπολοίπων δικαστικών μελών ανώτατων δικαστηρίων η θητεία των οποίων λήγει στις 30 Ιουνίου, λέγοντας ότι έχει την θεσμική δυνατότητα να το κάνει.