Ο Οκτώβριος του «όχι» στους πρόσφυγες - Free Sunday
Ο Οκτώβριος του «όχι» στους πρόσφυγες
Στο κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά Ιωαννίνων, ήταν οι ήδη φιλοξενούμενοι που υποδέχτηκαν με πέτρες τους νέους

Ο Οκτώβριος του «όχι» στους πρόσφυγες

Δεκάδες είναι τον τελευταίο μήνα οι διαμαρτυρίες που καταγράφονται σε όλη τη χώρα από κατοίκους περιοχών οι οποίοι εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση προσφύγων που μετακινούνται από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Εκείνο το οποίο έχει προκαλέσει εντύπωση είναι το γεγονός ότι οι διαμαρτυρίες δείχνουν να είναι αυθόρμητες και δεν συνδυάζονται ούτε με κόμματα ούτε με οργανωμένες πολιτικές κινήσεις.

Αυτό είναι τουλάχιστον το αρχικό συμπέρασμα, το οποίο προέκυψε από τις περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων στις περισσότερες από τις περιπτώσεις όπου καταγράφηκαν διαμαρτυρίες.

Αυτή τη στιγμή η προσπάθεια όσων έχουν εμπλακεί στο θέμα έχει επικεντρωθεί στην περιγραφή του προφίλ αυτών που διαμαρτύρονται, αλλά και στον κοινωνικό μηχανισμό που δίνει καύσιμα στις διαμαρτυρίες.

Τα κοινά στοιχεία που έχουν οι αντιδράσεις είναι η υποκίνησή τους από ανθρώπους χωρίς πολιτικό παρελθόν, ο αυτοσχέδιος χαρακτήρας τους, η ταχύτητα ανταπόκρισης, αλλά και η κάλυψη πολλές φορές τόσο από τις τοπικές δημοτικές αρχές όσο και από βουλευτές που βρίσκουν δικαιολογημένες τις αντιδράσεις. Ας δούμε αναλυτικά τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αντιδράσεων…

 

Το μπάρμπεκιου της… οργής

Η μόνη περίπτωση εναντίωσης η οποία αποτέλεσε προϊόν οργανωμένης παρέμβασης ήταν το περίφημο μπάρμπεκιου με χοιρινό και αλκοόλ το οποίο οργάνωσε η κίνηση Ενωμένοι Μακεδόνες, η οποία κινείται στον χώρο της αντιμνημονιακής Δεξιάς και έχει έντονα λαϊκιστικά στοιχεία στη ρητορεία της.

«Δεν θα έλεγα ότι είναι τόσο εξαθλιωμένοι. Οι περισσότεροι δεν έρχονται καν από εμπόλεμες ζώνες. Είναι καλοντυμένοι με πανάκριβα ρουχαλάκια, με τα iPhone τους, με τα WiFi τους. Τους δίνουν φαγητά από το κέτερινγκ και τα πετάνε, γιατί δεν τους αρέσουν» απάντησε ο εκπρόσωπος της κίνησης, Δημήτρης Ζιαμπάζης, όταν ρωτήθηκε σχετικά στο OPEN TV.

Ο κ. Ζιαμπάζης είναι 35 χρονών, δηλώνει επαγγελματικά πωλητής και πολιτικά παιδί των συλλαλητηρίων που έχει απορρίψει τη ΝΔ. Είχε την πρόθεση να είναι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης πριν από λίγους μήνες, αλλά η υποψηφιότητα απερρίφθη από το πρωτοδικείο για τυπικούς λόγους.

Τον Ιούνιο η κίνηση είχε προαναγγείλει ότι θα διοργανώσει straight party στην πλατεία Αριστοτέλους, το οποίο τελικά ματαίωσε, καταγγέλλοντας την αστυνομία για πλημμελή προστασία τους από «αντιεξουσιαστές με στειλιάρια».

 

Βρασνά: Το πρώτο επιτυχές «όχι»

Στα Βρασνά, ένα χωριό περίπου 80 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, οι αντιδράσεις ξεκίνησαν στις 20 Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκαν οκτώ ημέρες αργότερα με τη μοναδική επιτυχία η κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση να εγκαταστήσει ομάδες προσφύγων στο χωριό.

Ήταν η πρώτη φορά που ανακλήθηκε τέτοια απόφαση και οι πρόσφυγες οδηγήθηκαν σε καταυλισμό στην Εύβοια.

Το επίσημο αιτιολογικό ήταν ότι η περιοχή ήδη φιλοξενούσε πρόσφυγες αλλά δεν είχε ληφθεί υπόψη, όμως ο δήμαρχος πρόλαβε και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την εντολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς να αλλάξει ο χώρος φιλοξενίας.

Δεν έχει γίνει γνωστό αν ο πρωθυπουργός έδωσε τέτοια εντολή, πάντως είναι βέβαιο ότι οι κάτοικοι του χωριού θεώρησαν ότι είχε κερδίσει το δίκαιο αίτημά τους να μη φιλοξενήσουν άλλους πρόσφυγες. Ωστόσο, το πιο ενδιαφέρον είναι ότι η τακτική της δημιουργίας αντικρουόμενων συμφερόντων δεν απέδωσε, καθώς οι ξενοδόχοι, οι οποίοι θεωρητικά θα είχαν όφελος από τη φιλοξενία 380 μεταναστών, προτίμησαν να κρατήσουν τα ξενοδοχεία τους κλειστά.

 

Νάουσα: Η φήμη φτάνει

Στη Νάουσα, που ήδη φιλοξενεί πρόσφυγες, παραμένει ανεξήγητη η πηγή της πληροφόρησης ότι επίκειται άφιξη μιας νέας ομάδας προσφύγων, καθώς δεν υπήρχαν τέτοιες σκέψεις.

Η διασπορά της φήμης σε καφετέριες το βράδυ της προηγούμενης Τρίτης προκάλεσε μια αυθόρμητη πορεία στην είσοδο της πόλης για να εμποδιστεί η έλευση των λεωφορείων και όταν απεδείχθη αβάσιμη ακολούθησε πορεία με αυτοκίνητα στα ξενοδοχεία της πόλης που φιλοξενούν πρόσφυγες.

 

Καλαμαριά: Η ύποπτη περίφραξη

Σε ένα από τα κεντρικά σημεία του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς δεσπόζει το κτίριο της κλινικής Παναγία, της πρώην κλινικής Δανιηλίδη, την οποία για κάποια χρόνια διαχειριζόταν το ΙΚΑ. Όμως, επειδή η μονάδα παραμένει κλειστή εδώ και χρόνια και ενέχει κινδύνους για όποιον μπει μέσα, ζητήθηκε από την ιδιοκτήτρια εταιρεία να περιφράξει τον χώρο.

Αυτό παρέπεμψε απευθείας στις φήμες που είχαν κυκλοφορήσει πριν από δύο χρόνια για φιλοξενία προσφύγων στην κλινική Δανιηλίδη.

Αμέσως συγκεντρώθηκαν περίπου 300 άτομα, κυρίως από τη γύρω περιοχή, η οποία έχει κατοικίες υψηλής αξίας. Οι κάτοικοι εμφανίζονταν ιδιαίτερα δύσπιστοι όχι μόνο απέναντι στον δήμαρχο, ο οποίος τους μετέφερε τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει σενάριο φιλοξενίας προσφύγων, αλλά και απέναντι σε εκπροσώπους της εταιρείας που διέψευδαν ότι έχει προχωρήσει σε ενοικίαση του χώρου.

 

Γιαννιτσά: Η κλιμάκωση

Την προηγούμενη Κυριακή στα Γιαννιτσά περίπου 30 άτομα έκλεισαν τον κεντρικό δρόμο για να εμποδίσουν την είσοδο στην πόλη λεωφορείων που μετέφεραν 150 πρόσφυγες. Η κίνηση ήταν ανεπιτυχής, διότι τα λεωφορεία κατάφεραν να φτάσουν στον προορισμό τους, παρ’ ότι οι διαμαρτυρόμενοι κατέθεσαν και μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

Όμως λίγες ημέρες αργότερα, την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου, οι μαθητές δύο ΕΠΑΛ της πόλης έκαναν κατάληψη και στη συνέχεια 50 από αυτούς πορεία στο κέντρο της πόλης με συνθήματα εναντίον της φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή και τραγουδώντας «Μακεδονία Ξακουστή».

 

Κατσικάς Ιωαννίνων: Όταν πρόσφυγες δεν θέλουν πρόσφυγες

Η πρώτη αντίδραση του μήνα ήρθε την 1η Νοεμβρίου στον Κατσικά, λίγα χιλιόμετρα έξω από τα Γιάννενα. Το ενδιαφέρον στοιχείο της υπόθεσης αυτής είναι ότι οι αντιδράσεις δεν προήλθαν από κατοίκους αλλά από άλλους πρόσφυγες που διαμένουν εκεί και υποστήριζαν ότι δεν υπάρχει χώρος για περισσότερους.

Από τις 10 το πρωί πρόσφυγες είχαν κλείσει την κεντρική είσοδο της πόλης και στη συνέχεια είχαν τοποθετήσει έναν μεγάλο κορμό δέντρου, τον οποίο, όπως και τους συγκεντρωμένους, απομάκρυναν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.

Όταν αργά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας έφτασαν τρία λεωφορεία τα οποία μετέφεραν από τον Πειραιά 82 πρόσφυγες από τη Μόρια, ομάδες που διαμένουν στον καταυλισμό τούς υποδέχτηκαν με πετροπόλεμο, προσπαθώντας να εμποδίσουν την είσοδό τους σε αυτόν, με αποτέλεσμα η αστυνομία να επέμβει για δεύτερη φορά, προχωρώντας και σε αρκετές προσαγωγές.