Ενίσχυση της άμυνας και αποτελεσματική διπλωματία, προτείνει ο πρέσβης ε.τ. Αλ.Μαλλιάς - Free Sunday
Ενίσχυση της άμυνας και αποτελεσματική διπλωματία, προτείνει ο πρέσβης ε.τ. Αλ.Μαλλιάς

Ενίσχυση της άμυνας και αποτελεσματική διπλωματία, προτείνει ο πρέσβης ε.τ. Αλ.Μαλλιάς

«Χρήσιμο βοήθημα» ώστε να εκπαιδευτούμε «στον μέχρι κυνισμού ρεαλισμό» που αποτελεί «θεμελιώδες και αναπόσπαστο χαρακτηριστικό της διεθνούς πραγματικότητας» χαρακτηρίζει ο πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς το βιβλίο του με τίτλο «ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ – Αναθεωρητισμός», το οποίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρης.

Πρόκειται για το έκτο κατά σειρά βιβλίο του διπλωμάτη, που έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, πρέσβης σε Ουάσινγκτον, Σκόπια και Τίρανα, το οποίο ο ίδιος χαρακτηρίζει κείμενο προβληματισμού, ενώ είναι εξαιρετικά επίκαιρο, καθώς κυκλοφορεί τη στιγμή που:

  • συζητείται η υπό πίεση νέα αλλαγή συνόρων και ανταλλαγή πληθυσμών στα Βαλκάνια, μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου,
  • βρίσκεται σε αποφασιστική καμπή η αναθεωρητική και επεκτατική πολιτική της Τουρκίας με ταυτόχρονο στόχο τη βίαιη, με πόλεμο αν απαιτηθεί (casus belli), μεταβολή του εδαφικού καθεστώτος της Ελλάδος και των όρων της κυριαρχίας της στα νησιωτικά συμπλέγματα του Αιγαίου, όπως και τον περιορισμό και καταστρατήγηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.

Ο κ. Μαλλιάς υποστηρίζει τη θέση ότι η ειρηνική επίλυση των διαφορών με την Τουρκία είναι «μονόδρομος», όμως τονίζει ότι η καλύτερη επένδυση στην ειρήνη που καθημερινά υπονομεύεται από την επιθετική και αναθεωρητική Τουρκία είναι «η ενίσχυση της εθνικής άμυνας ταυτόχρονα με την άσκηση αποτελεσματικής διπλωματίας».

Στο βιβλίο (232 σελίδες) ο συγγραφέας πραγματεύεται τα ακόλουθα ζητήματα:

  • Ο αναθεωρητικός επεκτατισμός της Τουρκίας, η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και η προσβολή των ελληνικών συνόρων.
  • Το δόγμα εθνικής ασφάλειας απέναντι στις συμβατικές στρατιωτικές προκλήσεις και στον ασύμμετρο πόλεμο. Το μάθημα του Έβρου.
  • Ισχύει η αρχή μη αλλαγής των συνόρων; Τι ακριβώς έγινε στα Βαλκάνια; Γιατί πρέπει να ανησυχούμε από μια νέα αλλαγή συνόρων μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου; Τα συμφέροντα των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ε.Ε. Να σταθμίσουμε το εθνικό μας συμφέρον.
  • Πώς συμβιβάστηκε το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και της απόσχισης με τις αρχές της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών;
  • Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία και Βόρεια Μακεδονία. Εκτίμηση για τη στάση των γειτόνων μας σε περίπτωση σύγκρουσης με την Τουρκία. Ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής μας έναντι των Τιράνων.
  • Τουρκία και Ελλάδα: Τελικά υπερισχύει το δίκαιο του ισχυρού ή η δύναμη του Δικαίου;
  • Εκτός από την επίκληση επιβάλλεται η μετατροπή του Διεθνούς Δικαίου σε πράξη και απαιτείται η άμεση ενίσχυση των αμυντικών μας δυνατοτήτων και των διπλωματικών μας συνεργειών.

Στον πρόλογο του βιβλίου, ο καθηγητής και βουλευτής Άγγελος Συρίγος χαρακτηρίζει την ανάλυση του κ. Μαλλιά «ψυχρή και χωρίς συναισθηματικές εξάρσεις» και επισημαίνει ότι αν και το βιβλίο αφορά τα σύνορα, κυρίως τα βαλκανικά σύνορα, δεν περιορίζεται σε αυτά.

«Βλέπει τη μεγάλη ευρωπαϊκή εικόνα την τελευταία τριακονταετία και αναλύει τις σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας μετά και την προσπάθεια εισβολής δεκάδων χιλιάδων αμάχων το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας του 2020» γράφει ο κ. Συρίγος, ο οποίος κάνει λόγο για «κάτι που μας λείπει».

Ο καθηγητής Συρίγος υπενθυμίζει τη ρήση του Βρετανού πολιτικού Πάλμερστον από το 1848, σύμφωνα με την οποία «δεν έχουμε αιώνιους συμμάχους και δεν έχουμε διαρκείς εχθρούς. Αιώνια και διαρκή είναι τα συμφέροντά μας, και αυτά είναι καθήκον μας να υπηρετούμε», για να τονίσει ότι «απέχουμε, όμως, πολύ από την πρακτική εφαρμογή αυτής της ρήσεως».

Τον επίλογο του βιβλίου γράφει ο καθηγητής Γεώργιος Πρεβελάκης, ο οποίος υπογραμμίζει: «Η ελληνική εξωτερική πολιτική αντιμετωπίζει, επομένως, ένα κατ’ εξοχήν διανοητικό διακύβευμα. Δεν μπορεί πλέον να θεωρεί τίποτε ως δεδομένο. Επιπλέον, ουδείς ξένος παράγων θα σκεφτεί αντ’ αυτής. Ούτε η αμερικανική κηδεμονία ούτε η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη διαθέτουν πλέον απαντήσεις. Η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει ένα δικό της πρωτότυπο και συνεχώς εξελισσόμενο δόγμα. Οφείλει να αναζητήσει δυναμικούς τρόπους για να προασπίσει τα συμφέροντα της χώρας από τα φαινόμενα οπισθοφυλακής κατά την περασμένη περίοδο, όπως, επί παραδείγματι, ο τουρκικός εδαφικός και θαλάσσιος αναθεωρητισμός. Ταυτοχρόνως, πρέπει να λειτουργήσει πρωτοποριακά, ώστε να εγκαθιδρυθεί ένας περισσότερο σταθερός, αλλά όχι ανελεύθερος κόσμος. Θα πρέπει να διδαχθεί από την κινητική διπλωματική παράδοση του Ελευθερίου Βενιζέλου».

Ο κ. Μαλλιάς, ο οποίος, όπως αναφέρει στο βιογραφικό του, «ως διπλωμάτης υπηρέτησε υπό 11 κυβερνήσεις και 15 υπουργούς Εξωτερικών», έγραψε το πρώτο του βιβλίο, «Η άλλη κρίση – Η μαρτυρία ενός πρέσβη» (Ινφογνώμων), το 2013, ενώ το 2016 έγραψε το δεύτερο βιβλίο του, «Οράματα και Χίμαιρες – Διαδρομές ενός Διπλωμάτη» (Ι. Σιδέρης).

Λίγο μετά την εκλογή Τραμπ, τον Αύγουστο του 2017, κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Στον αστερισμό του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ – Η Νέα Τουρκία και Εμείς» (Ι. Σιδέρης), ενώ ακολούθησαν δύο βιβλία που έχουν να κάνουν με τις σχέσεις της Ελλάδας με δύο χώρες στις οποίες υπηρέτησε ως πρέσβης, την Αλβανία (1999-2000) και τη Βόρεια Μακεδονία, όπου μεταξύ 1995 και 1999 ήταν ο πρώτος επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην τότε πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Το 2017 κυκλοφόρησε σε δική του επιμέλεια ο συλλογικός τόμος «Ελλάδα και Αλβανία – Φυγή στο Μέλλον ή Επιστροφή στο Παρελθόν;» (Ι. Σιδέρης), ενώ τον Σεπτέμβριο του 2018, μόλις τρεις μήνες μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία – Η Αυτοψία της Δύσκολης Συμφωνίας των Πρεσπών» (Ι. Σιδέρης), στο οποίο αναλύεται η συμφωνία και οι επιπτώσεις της.

Άλλωστε γνωρίζει πολύ καλά τα βαλκανικά ζητήματα, καθώς υπηρέτησε στην Ευρωπαϊκή Αποστολή Παρατηρητών (1994) στην Κροατία, στη Βουλγαρία και στην ΠΓΔΜ και την πενταετία 2000-2005 ήταν διευθυντής Βαλκανικών Υποθέσεων, ενώ τον Ιανουάριο του 2007 βραβεύτηκε στην Ουάσινγκτον, όπου ήταν πρέσβης της Ελλάδας την περίοδο 2005-2009, με το Διεθνές Βραβείο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ για το έργο του στα Βαλκάνια.

Ο πρέσβης ε.τ., ο οποίος είναι πτυχιούχος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών με πιστοποιητικό σπουδών από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία και μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, έχει υπηρετήσει επίσης στο Συμβούλιο της Ευρώπης, επιτετραμμένος στη Λιβύη, στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη και στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στον ΟΗΕ.

 

FS549 ΜΑΛΛΙΑΣ1