Ολική καταστροφή στη Μόρια από τη φωτιά- Στο δρόμο 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες - Free Sunday
Ολική καταστροφή στη Μόρια από τη φωτιά- Στο δρόμο 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες

Ολική καταστροφή στη Μόρια από τη φωτιά- Στο δρόμο 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες

Mεγάλο μέρος του εντός του καταυλισμού φιλοξενίας προσφύγων συνεχίζει να καίγεται στη Μόρια, όπου ξέσπασε φωτιά γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Σύμφωνα με την πρυσοβεστική "για διάσπαρτες εστίες #πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε χορτολιβαδική έκταση, αλλά και εντός του ΚΥΤ Μόριας Λέσβου, επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα, με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ.. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης απωθήθηκαν οι #πυροσβεστικές δυνάμεις". 

Το σύνολο του εκτός του ΚΥΤ μέρους έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, από τη φωτιά, που όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής, προκλήθηκε όταν κάποιοι από τους 13.000 κατοίους του καταυλισμού αντέδρασαν στο άκουσμα της είδησης ότι 35 εξ αυτών έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό και θα έπρεπε να απομονωθούν μαζί με συγγενείς τους.


«Το ΚΥΤ έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Όλα ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα. Έβαζαν φωτιές περιμετρικά του κλειστού ΚΥΤ στη Μόρια. Φαινόταν ότι ήταν κάτι οργανωμένο όπως μας λένε κάτοικοι που μένουν δίπλα στο ΚΥΤ» δηλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμο ΘΕΜΑ 104,6 ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου Άρης Χατζηκομνηνός.

Ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του υπουργείου Μετανάστευσης Μάνος Λογοθέτης ο οποίος μεταβαίνει στο νησί με εντολή του υπουργού Μετανάστευσης είπε ότι η καταστροφή στο ΚΥΤ της Μόριας «είναι μάλλον ολική». 

«Πάμε να εκτιμήσουμε την κατάσταση. Πρέπει να δούμε σε συνεργασία με όλους τους φορείς τι λύσεις μπορούμε να δώσουμε για την προσωρινή και μακροχρόνια φιλοξενία των διαμενόντων εκεί. Για όλους είναι πρώτη προτεραιότητα» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Λογοθέτης

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν κάηκαν οι υποδομές διοίκησης και ταυτοποίησης, κάηκε όμως ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της ενώ ζημιές υπήρξαν στον χώρο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και στον κλιματισμό της υγειονομικής μονάδας που φτιάχτηκε με δωρεά της ολλανδικής Κυβέρνησης.Οι περίπου 12.000 μετανάστες που ζούσαν στη Μόρια είτε να βρίσκονται στον δρόμο προς την Παναγιούδα - με αστυνομικές δυνάμεις να τους εμποδίζουν να πάνε προς Μυτιλήνη - είτε διάσπαρτοι σε όποιο κομμάτι του ελαιώνα δεν έχει καεί.

Γύρω στις 2.30 μετά τα μεσάνυχτα, μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών εμφανίστηκε να κινείται προς την πόλη περνώντας μέσα από το χωριό της Μόριας, ενώ διμοιρίες ΜΑΤ με κλούβες είχαν δημιουργήσει φραγμό στο ύψος του Καρά Τεπέ αποτρέποντας τους από το να μπουν στην πόλη. Αγνωστο είναι για την ώρα το πού βρίσκονται οι 35 θετικοί στον κορωνοϊό αλλά και οι στενές επαφές τους που θα έπρεπε να έχουν απομονωθεί με εκπροσώπους των αρχών να μιλούν για μια εν δυνάμει υγειονομική βόμβα. Σύμφωνα με το ΑΠΕ οι 35 θετικοί στον κορωνοϊό και οι συγγενείς τους θα έμπαιναν σε απομόνωση σε χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ στο δρόμο προς την Παναγιούδα.Κάποιοι από αυτούς αντέδρασαν στην προοπτική της απομόνωσης τους και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό. Κάποιοι άλλοι αργά το βράδυ προσπάθησαν να βγουν έξω από τον καταυλισμό κινούμενοι προς τα βουνά και θεωρώντας ότι έτσι θα διαφύγουν από τον κίνδυνο του κορωνοϊού που θα προκαλούσε η επαφή με όσους δεν δεχόταν να απομακρυνθούν.

Οι συγκρούσεις μεταξύ τους οδήγησαν σύντομα σε φωτιές αρχικά περιμετρικά του καταυλισμού που κατέκαψαν όλες τις σκηνές έξω και γύρω από το ΚΥΤ και κοντέινερ μέσα σε αυτό.