Απάντηση κυβέρνησης Σοσιαλιστών-PODEMOS σε Κύρτσο: Δεν διακόπτουμε τη ναυπήγηση του τουρκικού αεροπλανοφόρου - Free Sunday
Απάντηση κυβέρνησης Σοσιαλιστών-PODEMOS σε Κύρτσο: Δεν διακόπτουμε τη ναυπήγηση του τουρκικού αεροπλανοφόρου

Απάντηση κυβέρνησης Σοσιαλιστών-PODEMOS σε Κύρτσο: Δεν διακόπτουμε τη ναυπήγηση του τουρκικού αεροπλανοφόρου

 
 Η Προεδρία της ισπανικής Κυβέρνησης με επιστολή της (18 Ιανουαρίου 2021) απάντησε αρνητικά στο αίτημα Μεϊμαράκη, Ανδρουλάκη, Χριστοφόρου, Παπαδάκη, Κύρτσου, για «πάγωμα» του προγράμματος ναυπήγησης του πρώτου τουρκικού αεροπλανοφόρου από ισπανικές εταιρείες.
 
Την απαντητική επιστολή υπογράφει εκ μέρους της ισπανικής κυβέρνησης ο επικεφαλής της Προεδρίας της κυβέρνησης και γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Ιβάν Ρεντόντο (Redondo).
 
Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής: 
 
«Αξιότιμε κύριε Κύρτσο:
 
Εξ ονόματος του Προέδρου της κυβέρνησης, απαντώ στην επιστολή την οποία του απευθύνατε, μαζί με τους υπόλοιπους υπογράφοντες, τον περασμένο Δεκέμβριο σχετικά με τη συμμετοχή ισπανικών εταιρειών στην κατασκευή ενός σκάφους τύπου LHD για τον τουρκικό στόλο.
 
Μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα στη Μεσόγειο είναι μια προτεραιότητα για την Ισπανία.
 
Σχετικά με την αναφορά στη δική μας αμυντική βιομηχανία και τη διεθνή προβολή της, η Ισπανία εφαρμόζει αυστηρά κριτήρια για να διασφαλίσει ότι η εξαγωγή εξοπλισμού ή τεχνολογίας συμμορφώνονται με τα εθνικά και διεθνή πρότυπα.
 
Εξάλλου, όπως γνωρίζετε, η Τουρκία, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, είναι μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας. Οι τρεις συμμαχικές χώρες είναι συνδεδεμένες με τις ίδιες αξίες και ανταλλάσσουν τακτικά τεχνολογία, δόγματα και πρακτικές στο πεδίο της άμυνας διαμέσου των ήδη υπαρχόντων πολλαπλών δικτύων του ΝΑΤΟ. Αυτό είναι το 
 
πολιτικό-στρατιωτικό στίγμα που διέπει το βιομηχανικό πρόγραμμα συνεργασίας της Ισπανίας με την Τουρκία.
 
Με φιλικούς χαιρετισμούς,
 
Ivan Redondo
 
Επικεφαλής της Προεδρίας της Κυβέρνησης
 
Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας»
 
 
 
Στις 9 Δεκεμβρίου 2020 Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές απέστειλαν επιστολή στον σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Ισπανίας κύριο Σάντσεθ και στον αντιπρόεδρο της ισπανικής Κυβέρνησης και αρχηγό τον PODEMOS κύριο Ιγκλέσιας, με την οποία ζητούσαν το «πάγωμα» της ναυπήγησης του πρώτου τουρκικού αεροπλανοφόρου από ισπανικές εταιρείες.
 
Τη σχετική πρωτοβουλία πήρε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κύρτσος και υποστήριξαν με την υπογραφή τους οι Ε. Μεϊμαράκης επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Ν. Ανδρουλάκης, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Λ. Χριστοφόρου, επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ευρωβουλευτών του ΔΗΣΥ και Δ. Παπαδάκης, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΔΕΚ.
 
Στην επιστολή τους προς τους κυρίους Σάντσεθ και Ιγκλέσιας οι ευρωβουλευτές τόνιζαν μεταξύ των άλλων: «Ο ελληνικός και κυπριακός λαός θα εκτιμούσαν ιδιαίτερα μια πρωτοβουλία από την πλευρά σας η οποία θα ανέβαλε την ολοκλήρωση της ναυπήγησης του πρώτου τουρκικού αεροπλανοφόρου και την επιχειρησιακή ένταξη του στο πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας.
 
Είναι φανερό ότι ένα τόσο προηγμένο οπλικό σύστημα, το οποίο ουσιαστικά είναι αντίγραφο του ισπανικού αεροπλανοφόρου ¨Χουάν Κάρλος Α¨ θα άλλαζε την ισορροπία των ναυτικών δυνάμεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας και θα έδινε στον πρόεδρο Ερντογάν ένα πρόσθετο μέσο για την άσκηση πίεσης στην Ελλάδα και την Κύπρο.
 
Εφόσον η επιβολή ενός εμπάργκο όπλων παραμένει το προνόμιο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα εκτιμούσαμε ιδιαίτερα μια απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης που θα έστελνε το σωστό πολιτικό μήνυμα στον πρόεδρο Ερντογάν και την κυβέρνηση της Τουρκίας και θα βοηθούσε στη σταθεροποίηση της κατάστασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
 
Το ¨πάγωμα¨ το οποίο προτείνουμε πρέπει κατά την άποψη μας να ισχύσει μέχρις ότου ο πρόεδρος Ερντογάν και η κυβέρνηση της Τουρκίας αποφασίσουν να δώσουν την έμφαση στη βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα και την Κύπρο στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών και κανόνων».

Δήλωση Γ. Κύρτσου

Σχολιάζοντας την απαντητική επιστολή της ισπανικής κυβέρνησης ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γ. Κύρτσος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Παρατηρώ με λύπη μου ότι ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας κος Σάντσεθ και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης των PODEMOS κος Ιγκλέσιας, είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση της ναυπήγησης του πρώτου τουρκικού αεροπλανοφόρου ¨ANADOLU¨. 
 
Θα περίμενα να στηρίξουν, στα πλαίσια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης την προσπάθεια της Ελλάδας να απαντήσει με ειρηνικό κι αποφασιστικό τρόπο στην επεκτατική νέο-οθωμανική πολιτική του Ερντογάν, η οποία δεν εκδηλώνεται μόνο σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.
 
Με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι δύο ηγέτες, ο ένας σοσιαλιστής κι ο άλλος ριζοσπάστης της Αριστεράς δεν δίνουν προτεραιότητα στις ευρωπαϊκές αρχές και τους κανόνες αλλά στις κοινές αξίες που κατά την άποψη τους ενώνουν μια ευρωπαϊκή, κεντροαριστερή-αριστερή κυβέρνηση συνασπισμού με το ισλαμο-εθνικιστικό καθεστώς του Ερντογάν. Καταγράφω την αδυναμία τους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και της κοινής ευρωπαϊκής προοπτικής μας».