Εκκληση Μητσοτάκη για αύξηση της προσέλευσης στους εμβολιασμούς - Free Sunday
Εκκληση Μητσοτάκη για αύξηση της προσέλευσης στους εμβολιασμούς

Εκκληση Μητσοτάκη για αύξηση της προσέλευσης στους εμβολιασμούς

Δημόσια έκκλησή του προς τους ηλικιωμένους να σπεύσουν να κλείσουν ραντεβού και να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα, επισημαίνοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα προβούν «σε μια στοιχειώδη κίνηση αυτοπροστασίας», απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με δήλωσή του προς το «ΘΕΜΑ».

Ο πρωθυπουργός ζητεί από τις πολιτικές δυνάμεις, την Εκκλησία, τους φορείς των συνταξιούχων και την κοινωνία των πολιτών να συνδράμουν στην καμπάνια υπέρ του μαζικού εμβολιασμού των Ελλήνων, που αποτελεί αφενός το βασικό εργαλείο για να σωθούν χιλιάδες ζωές συνανθρώπων μας που κινδυνεύουν και αφετέρου συνιστά τον μονόδρομο που οδηγεί στην επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.Ο κ. Μητσοτάκης επικαλείται τόσο την εμπειρία του Ισραήλ και της Μεγάλης Βρετανίας, δύο χώρες όπου τα εμβόλια άλλαξαν σημαντικά την εικόνα της πανδημίας, όσο και την κατάσταση στα ελληνικά νοσοκομεία, όπου η συντριπτική πλειονότητα όσων νοσούν βαριά και έχουν ανάγκη διασωλήνωσης προέρχονται από τις τάξεις των μη εμβολιασμένων.

Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού αποδίδεται στα ανησυχητικά στοιχείων που έφτασαν στο Μέγαρο Μαξίμου για τα χαμηλά ποσοστά προσέλευσης ηλικιωμένων στα εμβολιαστικά κέντρα.

εμβολια

Η δήλωση έχει ως εξής:

«Ολα τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο εμβολιασμός σώζει ζωές και προστατεύει από τον κορωνοϊό, ιδιαίτερα τους πιο ευπαθείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χώρα μας, από τους 200 ηλικιωμένους πολίτες που είχαν διασωληνωθεί, οι 197 δεν είχαν εμβολιαστεί. Είναι, λοιπόν, στοιχειώδης κίνηση αυτοπροστασίας, ειδικά για τους μεγαλύτερους, να εμβολιαστούν. Και υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα εμβόλια για όσους από αυτούς δεν έχουν κάνει αυτό το βήμα.

Τους ζητώ να το κάνουν το συντομότερο, ώστε το τείχος ανοσίας να ξεκινήσει από εκείνους που απειλούνται περισσότερο. Σε αυτό πρέπει και μπορούν να συμβάλουν όλοι: οι πολιτικές δυνάμεις, η Εκκλησία, οι φορείς των συνταξιούχων, η κοινωνία των πολιτών. Ο εμβολιασμός είναι ο βασικός δρόμος για να μειωθεί η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να τεθεί ξανά σε κίνηση η οικονομία.

Είναι κρίμα να χάνονται ζωές, να στερούμαστε ελευθερίες και να πληρώνει όλη η κοινωνία βαρύ κόστος, όταν κυρίως οι μεγαλύτεροι συμπολίτες μας, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στην αρχή της πανδημίας, μπορούν πλέον να προστατευθούν πλήρως. Η εμπειρία του Ισραήλ και της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και η εικόνα από τα ελληνικά νοσοκομεία πιστοποιούν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Απευθύνω, λοιπόν, και πάλι έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Το οφείλουν στον εαυτό τους, στους δικούς τους ανθρώπους, στο κοινωνικό σύνολο».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Πριν από λίγους μήνες ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος υποσχόταν 25 εκατ. εμβόλια ως το τέλος Ιουνίου. Αποδείχθηκε γρήγορα ότι επρόκειτο για εξωπραγματικά νούμερα και απλά έκανε εμπόριο ελπίδας. Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης καλεί τους πολίτες να πράξουν το αυτονόητο: να εμβολιαστούν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχολιάζοντας σημερινή δήλωση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στο "Πρώτο Θέμα", και προσθέτει: «Κι αυτό τη στιγμή που τέσσερις μήνες μετά την έναρξη του εμβολιασμού, για ένα πολύ μεγάλο αριθμό πολιτών δεν υπάρχουν καν διαθέσιμα εμβόλια».
«Ο κ. Μητσοτάκης», σημειώνει, «ενοχοποιεί για μια ακόμη φορά τους πολίτες για παραλείψεις που δεν τους ανήκουν και είναι έτοιμος να τους χρεώσει το νέο του φιάσκο. Αντί λοιπόν για εκκλήσεις καλό είναι εδώ και τώρα να λάβει τα μέτρα προστασίας που απαιτούνται για χώρους εργασίας και μέσα μεταφοράς, να προχωρήσει σε συνταγογράφηση των τεστ και επίταξη ιδιωτικών κλινικών». 
«Αντί για άβουλος παρακολουθητής της ευρωπαϊκής αποτυχίας στο ζήτημα των εμβολίων, να ενώσει τη φωνή της χώρας με τον ΠΟΥ και τις φωνές των υγειονομικών που ζητάνε άρση της πατέντας για τα εμβόλια», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η απάντηση της κυβέρνησης

«Για ακόμα μια φορά, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αυτό που ξέρει καλά. Με fake news και κορονοκαπηλεία υπονομεύει κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης και των πολιτών για έξοδο από την πρωτοφανή δοκιμασία της πανδημίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Και επισημαίνει: «Και το τέλος της δοκιμασίας είναι ο εμβολιασμός των πολιτών. Όσο περισσότεροι πολίτες και μάλιστα ευάλωτοι απέναντι στον ιό, εμβολιαστούν, τόσο πιο γρήγορα και με ασφάλεια θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω. 

«Δεν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να εμβολιαστούν οι πολίτες δια της πειθούς; Κι αν όχι, τί ακριβώς προτείνει;  Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει μια φωνή μιζέριας. Γνωρίζει καλά ότι τελειώνει ο χρόνος της επένδυσης στον φόβο της πανδημίας. Οι πολίτες βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ κι αυτό τον τρομάζει. Γιατί έτσι έχει μάθει να πολιτεύεται. Στο σκοτάδι. 
Υ.Γ. Ο μόνος στον ΣΥΡΙΖΑ που βρήκε να πει μια θετική κουβέντα για τον εμβολιασμό, είναι ο Νίκος Φίλης. Συστήνουμε στον ΣΥΡΙΖΑ να διαβάσει την ανάρτησή του για την εμπειρία από τον εμβολιασμό του», καταλήγει η δήλωση της κυρίας Πελώνη.