Έναν μήνα τον χρόνο απουσιάζουν από τη δουλειά οι ασθενείς με ψωρίαση - Free Sunday
Έναν μήνα τον χρόνο απουσιάζουν από τη δουλειά οι ασθενείς με ψωρίαση

Έναν μήνα τον χρόνο απουσιάζουν από τη δουλειά οι ασθενείς με ψωρίαση

Τα εντυπωσιακά ερευνητικά στοιχεία για τον βαρύ αντίκτυπο της ψωρίασης στην υγεία, στην κοινωνική και στην επαγγελματική ζωή των πασχόντων επιβεβαιώνουν την ανάγκη ένταξής της στις δυσίατες νόσους, όπως άλλωστε ζητά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα «Επιδέρμια», μαζί με τη μείωση του ποσοστού συμμετοχής των ασθενών στο κόστος θεραπείας από 25% σε 10%. Τα δύο αυτά αιτήματα βρήκαν επιτέλους θετική ανταπόκριση από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ενώ αναμένεται και η εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και των μητρώων ασθενών αναφορικά με την ψωρίαση, όπως επισημαίνουν στην FS η παθολόγος Παναγιώτα Μήτρου, συνεργάτιδα του γ.γ. του υπουργείου Υγείας, και η πρόεδρος του Συλλόγου «Επιδέρμια» Τίνα Κουκοπούλου.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Δερματολογίας Δημήτρης Ρηγόπουλος, διοικητής του Νοσοκομείου Αφροδισίων & Δερματικών Νόσων «Ανδρέας Συγγρός» και πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, τονίζει πως η ψωρίαση εξελίσσεται σε μεγάλο εμπόδιο για την εύρεση δουλειάς, την επαγγελματική εξέλιξη και την κοινωνική ζωή. Από έρευνες προκύπτει ότι 26 ημέρες τον χρόνο απουσιάζουν οι ασθενείς με ψωρίαση από την εργασία τους. Το 25% των πασχόντων υφίσταται μείωση του εισοδήματός του, το 14% χάνει την εργασία του, το 40% ακυρώνει κοινωνικές δραστηριότητες, το 48% δεν κοιμάται καλά και το 30% έχει προβλήματα στη σεξουαλική του ζωή.

Το νόσημα παραμένει, λόγω του στιγματισμού που το συνοδεύει, από τα πιο υποδιαγνωσμένα στην Ελλάδα, με τον καθηγητή Δερματολογίας Δημήτρη Ιωαννίδη, διευθυντή της Α΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής του Νοσοκομείου Δερματικών & Αφροδισίων Νόσων Θεσσαλονίκης, να σημειώνει ότι από καταγραφή του ΕΟΠΥΥ προκύπτει ότι από τους 200.000 ασθενείς στην Ελλάδα, μόνο οι 45.000 βρίσκονται σε θεραπεία.