Ανατροπή στη θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης! - Free Sunday
Ανατροπή στη θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης!

Ανατροπή στη θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης!

Δεκαετίες μετά από σκληρή μάχη με την πολλαπλή σκλήρυνση, η επιστήμη γυρίζει σελίδα στην αντιμετώπισή της, επιτυγχάνοντας την ανατροπή: αντί για το «πάγωμα» της εξέλιξης της νόσου, γιατροί και ασθενείς τολμούν πλέον να ελπίζουν στην επιδιόρθωση της βλάβης και στη βελτίωση της αναπηρίας για ένα σημαντικό ποσοστό, που αγγίζει το 41% των ασθενών. Οι καταιγιστικές επιστημονικές εξελίξεις, που παρουσιάστηκαν στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας στη Θεσσαλονίκη, γεννούν αισιοδοξία και επιβεβαιώνουν, όπως σημείωσε ο αν. καθηγητής Νευρολογίας από το Πανεπιστήμιο της Πάδοβας Paolo Gallo, πως η πολλαπλή σκλήρυνση δεν θα είναι πια ανίατη. Ο κ. Gallo είπε χαρακτηριστικά: « Για να αλλάξουμε την παθοφυσιολογία της νόσου πρέπει να δράσουμε έγκαιρα, σταματώντας τη φλεγμονή, η οποία εκδηλώνεται στον εγκεφαλικό ιστό και στη σπονδυλική στήλη και οφείλεται στη δραστηριότητα των Τ λεμφοκυττάρων και των Β λεμφοκυττάρων, που στρέφονται ενάντια στον οργανισμό του πάσχοντος. Όσο νωρίτερα προλαμβάνουμε τη φλεγμονή, τόσο περισσότερο προστατεύουμε την εγκεφαλική λειτουργία και αποφεύγουμε την αναπηρία».

Δύο νέα πανίσχυρα «όπλα» στο φαρμακευτικό οπλοστάσιο που επιτυγχάνουν θεαματικά αποτελέσματα είναι η από του στόματος χορηγούμενη τεριφλουνομίδη και το ενέσιμο μονοκλωνικό αντίσωμα alemtuzumab, τα οποία στοχεύουν στα Β και στα Τ λεμφοκύτταρα, προσφέροντας τη δυνατότητα της διατήρησης και επιδιόρθωσης των εγκεφαλικών νευρώνων, κάτι που μέχρι πρόσφατα δεν ήταν εφικτό. Πρόκειται για δύο καινοτόμα φάρμακα της Sanofi Genzyme που μπορούν να επιστρέψουν τον ασθενή σε πιο πρώιμο στάδιο, με λιγότερες υφιστάμενες βλάβες.

Ο αν. καθηγητής Νευρολογίας του ΑΠΘ Νίκος Γρηγοριάδης, διευθυντής της Β΄ Νευρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, πρόσθεσε ότι στη φαρέτρα για την καταπολέμηση της πολλαπλής σκλήρυνσης έχουμε 14 φάρμακα, κι έρχονται άλλα έξι, ενώ στη διαδικασία επιλογής του κατάλληλου συμμετέχει και ο ασθενής.

Για τους έως 12.000 ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση στην Ελλάδα, η χώρα μας διαθέτει μονάχα δύο εξειδικευμένα κέντρα σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία, ένα στο αθηναϊκό Αιγινήτειο και ένα στο ΑΧΕΠΑ της συμπρωτεύουσας. «Επίσης, έχουμε πανελλαδικά μόνο δύο εξειδικευμένες και πιστοποιημένες νοσηλεύτριες, ενώ δεν υπάρχουν προγράμματα κατ’ οίκον νοσηλείας, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν πολύ τους πάσχοντες» υπογράμμισε η εξειδικευμένη για την πολλαπλή σκλήρυνση νοσηλεύτρια του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεανώ Τάτση.

Η θεραπεία πρέπει να ξεκινά εγκαίρως, ώστε οι ασθενείς στην κλίμακα εξέλιξης της αναπηρίας να διατηρούν σκορ τρία στα δέκα και να μην υφίστανται κινητικούς περιορισμούς, όπως εξήγησε ο καθηγητής Νευρολογίας από το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης Ι. Ηλιόπουλος. Η πολλαπλή σκλήρυνση έχει βαρύ ψυχολογικό και κοινωνικό φορτίο, με το 50% των ασθενών να πάσχει από κατάθλιψη και να αντιμετωπίζει υψηλά ποσοστά ανεργίας. Για τα δικαιώματα των ασθενών αγωνίζεται καθημερινά η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑΜΣΚ) Βάσω Μαράκα, που βραβεύτηκε από την Ελληνική Ακαδημία Νευροανοσολογίας για τη συνεισφορά της στην προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πασχόντων.