Έξι μήνες αναμονή για μαγνητική τομογραφία αν έχεις πολλαπλή σκλήρυνση - Free Sunday
Έξι μήνες αναμονή για μαγνητική τομογραφία αν έχεις πολλαπλή σκλήρυνση

Έξι μήνες αναμονή για μαγνητική τομογραφία αν έχεις πολλαπλή σκλήρυνση

Χρωματίζει με μελανά χρώματα την καθημερινότητα των σκληρυντικών:  «Φτάνει τους έξι μήνες η αναμονή στα δημόσια νοσοκομεία για μαγνητική τομογραφία και για ραντεβού με νευρολόγο. Και όταν έρχεται η μέρα που πας για μαγνητική, μπορεί να έχει χαλάσει το μηχάνημα! Δυσβάσταχτη και η συμμετοχή για τα συνοδά φάρμακα, που φτάνει το 35%, ενώ αν δεν αντέχεις την αναμονή και κάνεις τις διαγνωστικές εξετάσεις σε ιδιωτικό κέντρο, πληρώνεις 15% συμμετοχή. Επιπλέον, το κράτος μάς δικαιολογεί μόνο για δύο μήνες ελάχιστες φυσικοθεραπείες, όταν χρειαζόμαστε δύο κάθε εβδομάδα για όλο τον χρόνο» λέει η κ. Μαράκα. 

Το μόνο θετικό είναι πως τα φάρμακα για τη σκλήρυνση αυτή καθαυτή αποζημιώνονται πλήρως. Τα υπόλοιπα προβλήματα όμως συσσωρεύονται: Οι ασθενείς δεν μπορούν να παρκάρουν στις θέσεις πάρκινγκ που τους παραχωρούν οι δήμοι, γιατί άλλοι, ασυνείδητοι οδηγοί τις καταλαμβάνουν, αγωνιούν γιατί βλέπουν το επίδομά τους να κόβεται και στα κέντρα πιστοποίησης αναπηρίας γίνεται προσπάθεια περικοπής του ποσοστού αναπηρίας κάτω από το 80%, ώστε να ψαλιδιστεί το επίδομα.

Περίπου 12.000 ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση στην Ελλάδα φοβούνται πρωτίστως τη σωματική αναπηρία. Επειδή το 50% των ατόμων που θα παρουσιάσουν την πιο κοινή μορφή σκλήρυνσης (διαλείπουσα) θα μεταπέσουν μετά από κάποια χρόνια στη δευτερογενώς προϊούσα μορφή, για την οποία δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία, στόχος των γιατρών και των διαθέσιμων φαρμάκων είναι να παρατείνουν αυτό το διάστημα της μετάβασης. 

Ο αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας Νίκος Γρηγοριάδης από το Κέντρο Πολλαπλής Σκλήρυνσης της Β΄ Νευρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι σήμερα έχουμε στη φαρέτρα μας 14 φάρμακα για την πολλαπλή σκλήρυνση, που όλα στοχεύουν στο να καθυστερήσει αυτή η μετάβαση, καθυστερώντας την εξέλιξη της νόσου και την εξέλιξη της εγκεφαλικής ατροφίας που στερεί από τον ασθενή τις ικανότητές του. 

Οι τελευταίες αφίξεις αφορούν ένα προηγμένο κυτταροστατικό σε χάπι, την τεριφλουνομίδη, που λαμβάνεται άπαξ ημερησίως, και ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, την αλεμτουζουμάμπη, η οποία έχει προνομιακό σχήμα χορήγησης, καθώς δίνεται για 5 συνεχόμενες ημέρες, ακολουθούν 12 μήνες χωρίς φάρμακο και μετά μια νέα συνεδρία 3 ημερών που ακολουθείται από 5 χρόνια χωρίς φάρμακο. Και τα δύο σκευάσματα έχουν κυκλοφορήσει από την Genzyme.