Η πολλαπλή σκλήρυνση δεν είναι ίωση για να περάσει - Free Sunday
Η πολλαπλή σκλήρυνση δεν είναι ίωση για να περάσει

Η πολλαπλή σκλήρυνση δεν είναι ίωση για να περάσει

 

Διανύουμε τη σεζόν των ιώσεων, αλλά κάποιες ασθένειες δεν είναι συνάχι, ούτε γρίπη. Όσοι πάσχουν από χρόνια, δυσίατα και μη αναστρέψιμα νοσήματα το γνωρίζουν πως κάθε μέρα της ζωής τους είναι μια μάχη. Ανάμεσά τους και 12.000 ασθενείς οι οποίοι υποφέρουν από πολλαπλή σκλήρυνση. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ) ξέρει πόσο σκληρός είναι ο αντίκτυπος της πολλαπλής σκλήρυνσης στη ζωή των ασθενών, ξέρει πως μαζί με την υγεία τους οι πάσχοντες κινδυνεύουν να χάσουν και τη δουλειά τους.

Γιατί είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσεις τη θέση σου όταν –στα πιο παραγωγικά σου χρόνια, τότε που «χτυπά» η πολλαπλή σκλήρυνση– ξαφνικά αρχίζεις να βλέπεις θολά, να μουδιάζεις, να μην μπορείς να κάνεις επαγωγικές σκέψεις. Πώς θα δουλέψει ένας δάσκαλος αν δεν μπορεί να λύσει ένα πρόβλημα ή να πιάσει την κιμωλία; Πώς θα φτιάξει σχέδια ένας αρχιτέκτονας όταν δεν μπορεί να πιάσει το μολύβι και το ποντίκι του υπολογιστή; Πώς θα κάνει διαδρομές ένας ταξιτζής όταν δεν βλέπει καθαρά; Πώς θα πετάξει ένας πιλότος όταν όλα γύρω του είναι θολά; Πώς θα αγορεύσει ένας δικηγόρος όταν δεν μπορεί να συντάξει τα επιχειρήματά του; Πώς θα χτίσει ένας οικοδόμος όταν τρέμουν τα πόδια του και δεν μπορεί να περπατήσει σταθερά; Σκληρά ερωτήματα, σκληρές απαντήσεις.

Η ανεργία χτυπά ιδιαίτερα σκληρά τα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση και η ΠΟΑμΣΚΠ χαιρετίζει –κάλλιο αργά παρά ποτέ– την εισήγηση του υπουργείου Εργασίας για την ένταξη της πρωτοπαθούς και δευτεροπαθούς προϊούσας μορφής της σκλήρυνσης κατά πλάκας στη λίστα των δυσίατων μη αναστρέψιμων παθήσεων. Αναμένεται να εκδοθεί και να υπογραφεί εντός των ημερών η νέα κοινή υπουργική απόφαση που θα περιλαμβάνει τις τροποποιήσεις, οι οποίες έγιναν με καθυστέρηση και μετά από θύελλα αντιδράσεων για την άδικη στάση του υπουργείου Εργασίας.