Ο έρπητας ζωστήρας αποτελεί απειλή για την καρδιά - Free Sunday
Ο έρπητας ζωστήρας αποτελεί απειλή για την καρδιά

Ο έρπητας ζωστήρας αποτελεί απειλή για την καρδιά

Εκτός από τους αφόρητους πόνους της μεθερπητικής νευραλγίας, ο έρπητας ζωστήρας αυξάνει και τον κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο και αρρυθμία, με τους ασθενείς που εμφανίζουν οφθαλμικό έρπητα ζωστήρα και πάσχουν και από άλλα υποκείμενα νοσήματα να αντιμετωπίζουν έως και 300% παραπάνω καρδιαγγειακό κίνδυνο.

«Παράλληλα, η χρόνια μεθερπητική νευραλγία οδηγεί στην πολυφαρμακία, με τους ηλικιωμένους να καταναλώνουν επτά χάπια την ημέρα, γεγονός που αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο το ανοσοποιητικό τους σύστημα και απορρυθμίζει τα χρόνια νοσήματα σαν τον διαβήτη.

Η κατάρρευση του ανοσοποιητικού αυξάνει τις πιθανότητες να εμφανιστεί ο έρπητας ζωστήρας ως επενεργοποίηση του ιού της ανεμοβλογιάς, κάτι που συμβαίνει σε ένα στα τέσσερα άτομα διεθνώς» επισημαίνει η λοιμωξιολόγος Γαρυφαλλιά Πουλάκου, επίκουρη καθηγήτρια Παθολογίας.

Λόγω της πολυφαρμακίας και των σύνθετων συνδυασμών αναλγητικών με αντιεπιληπτικά και οπιοειδή, που επιστρατεύονται για την αντιμετώπιση του πόνου, το κόστος φτάνει τα 2.000 ευρώ ανά ασθενή ετησίως σε χάπια. Η καμπάνια της MSD «Εμβολιάσου σήμερα» συστήνει σε όλα τα άτομα 60 ετών και άνω να κάνουν το εμβόλιο δωρεάν και να αγκαλιάσουν τα εγγόνια τους, να ζήσουν τη ζωή τους, χωρίς να υποφέρουν.