Οι καρδιοπάθειες είναι (και) γένους θηλυκού - Free Sunday
Οι καρδιοπάθειες είναι (και) γένους θηλυκού
«Μετά την εμμηνόπαυση οι γυναίκες παθαίνουν περισσότερα εμφράγματα από τους άνδρες, ενώ και νεότερες γυναίκες κινδυνεύουν, ειδικά αν καπνίζουν και παίρνουν αντισυλληπτικά». Κωνσταντίνος Τσιούφης, καθηγητής Καρδιολογίας

Οι καρδιοπάθειες είναι (και) γένους θηλυκού

Τα νεότερα ερευνητικά δεδομένα διαλύουν τον μύθο που θέλει τη γυναικεία καρδιά να είναι άτρωτη σε σύγκριση με την ανδρική, με τα ετήσια περιστατικά εμφραγμάτων να είναι περισσότερα σε ασθενείς του «ασθενούς» φύλου μετά την ηλικία της εμμηνόπαυσης. Και η θρόμβωση είναι συχνή στις γυναίκες, ενώ, όπως εξηγούν οι ειδικοί, ο συνδυασμός του καπνίσματος με τη λήψη αντισυλληπτικού χαπιού αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβου στο αίμα. Και μάλιστα ανεξάρτητα από το αν η γυναίκα λαμβάνει παλιάς ή νέας γενιάς χάπι, καθώς αμφότερα, μαζί με το κάπνισμα, είναι πολύ βλαβερά για την καρδιαγγειακή υγεία. Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς και στην κατάχρηση φαρμάκων που ενδέχεται να δημιουργήσουν καρδιολογικές ή άλλες επιπλοκές, όπως είναι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, που ανεβάζουν τα λιπίδια του αίματος, τα παυσίπονα, που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, και τα αγχολυτικά/ηρεμιστικά, που δημιουργούν εθισμό. Στη σημερινή κοινωνία, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί μετά τη δεκαετή κρίση, οι γυναίκες έχουν επωμιστεί ένα πολύ μεγάλο βάρος, καθώς συχνά αποτελούν τον μόνο εργαζόμενο στην οικογένεια – χωρίς, ωστόσο, αυτό να τις απαλλάσσει από τις αμέτρητες οικογενειακές υποχρεώσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά την ανατροφή των παιδιών. Έτσι, έχουν αυξηθεί ανεξέλεγκτα το άγχος και η κούρασή τους, δύο παράγοντες που επιβαρύνουν την καρδιαγγειακή λειτουργία, ειδικά όταν συνδυάζονται με ελλιπή ύπνο, ο οποίος οδηγεί σε υπερέκκριση κορτιζόλης και στην ανάπτυξη χρόνιας φλεγμονής στους ιστούς του σώματος, μεταξύ των οποίων και στο αγγειακό ενδοθήλιο (την εσωτερική «φόδρα» των αγγείων).

Ο οδηγός καλής καρδιαγγειακής υγείας για τις γυναίκες, από τους ειδικούς της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και συγκεκριμένα από τον καθηγητή Καρδιολογίας Κωνσταντίνο Τσιούφη, περιλαμβάνει σωστή διατροφή, τακτική άσκηση, τακτικό τσεκάπ μετά τα 40 έτη (μέτρηση αρτηριακής πίεσης, μέτρηση των λιπιδίων του αίματος και μέτρηση σακχάρου), ενώ οι γυναίκες με βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό (έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο) πρέπει να ξεκινούν τις προληπτικές εξετάσεις νωρίτερα και να ελέγχονται και για θρομβοφιλία.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας Βαγγέλης Λυμπερόπουλος καταρρίπτει τον μύθο που θέλει τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ω3 λιπαρά οξέα, που ανεβάζουν την καλή HDL χοληστερόλη, να είναι «αντίδοτο» για την υψηλή κακή LDL χοληστερόλη. Η υψηλή HDL χοληστερόλη δεν μπορεί να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στους δυσλιπιδαιμικούς ασθενείς, γυναίκες και άνδρες, εξηγεί ο κ. Λυμπερόπουλος.