Άγνωστη λέξη το αντηλιακό για το 20% των Ελλήνων - Free Sunday
Άγνωστη λέξη το αντηλιακό για το 20% των Ελλήνων

Άγνωστη λέξη το αντηλιακό για το 20% των Ελλήνων

Έκθεση εικόνων

«Δείτε τον ήλιο σαν φίλο, αλλά ποτέ χωρίς το αντηλιακό σας» είναι το μήνυμα που στέλνει η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ), η οποία στη φετινή Εβδομάδα Υπεύθυνης Συμπεριφοράς Απέναντι στον Ήλιο μας καλεί να τον δούμε SUN FILO, όπως είναι ο τίτλος της εκστρατείας. Από τις 3 έως τις 7 Ιουνίου οι δερματολόγοι προσφέρουν δωρεάν εξετάσεις για τον δερματικό καρκίνο, με τον πρόεδρο της ΕΔΑΕ, καθηγητή Δερματολογίας Δημήτρη Ρηγόπουλο, να τονίζει πως η αυτοεξέταση και η κλινική εξέταση είναι απαραίτητες για την πρόληψη των δερματικών καρκίνων, ενώ η ακριβή ψηφιακή εξέταση χαρτογράφησης σπίλων δεν αποτελεί «τεστ ΠΑΠ», συνεπώς δεν είναι για όλους.

Από τη μεριά του, ο αναπληρωτής καθηγητής Δερματολογίας Αλέξανδρος Κατούλης τονίζει πως η UVB ακτινοβολία είναι αποδεδειγμένο καρκινογόνο και πως η χρήση αντηλιακού μειώνει κατά 40% τον κίνδυνο για μελάνωμα. Στην Ελλάδα καταγράφονται ετησίως 220 νέα περιστατικά μελανώματος, με τα επαναλαμβανόμενα εγκαύματα κατά την παιδική ηλικία (πέντε εγκαύματα ή και περισσότερα) να διπλασιάζουν τον κίνδυνο για μελάνωμα και το σολάριουμ να τον οκταπλασιάζει.

Την ίδια ώρα οι έρευνες φανερώνουν πως ένας στους πέντε Έλληνες δεν έχει βάλει ποτέ στη ζωή του αντηλιακό και πως το μελάνωμα, η πιο επιθετική μορφή δερματικού καρκίνου, έχει χειρότερη πρόγνωση στους άνδρες ηλικίας 60 ετών και άνω, ενώ τα νέα φάρμακα που μπήκαν τα τελευταία χρόνια στη φαρέτρα άλλαξαν το τοπίο στην αντιμετώπισή του, χαρίζοντας ελπίδες ακόμη και σε ασθενείς με μεταστατική νόσο. Το πιο νέο εύρημα, πάντως, αφορά την κατάρριψη του διαδεδομένου αστικού μύθου που θέλει τη χρήση αντηλιακού να ευθύνεται για την παγκόσμια «επιδημία» της έλλειψης βιταμίνης D, με τον καθηγητή κ. Ρηγόπουλο να επισημαίνει πως ο καλύτερος τρόπος πρόσληψης βιταμίνης D είναι μέσα από τη διατροφή και όχι από την ηλιοθεραπεία. Ένας άλλος μύθος είναι πως το μελάνωμα πάντα δημιουργείται σε προϋπάρχοντα σπίλο (δερματική ελιά), ενώ στην πραγματικότητα μόνο 30% των περιστατικών εμφανίζονται σε σπίλο. Γι’ αυτό και η νέα οδηγία είναι να παρακολουθούμε τους σπίλους και να μην τους αφαιρούμε χωρίς λόγο, όπως τονίζουν οι γιατροί της ΕΔΑΕ.