Καρκίνος του πνεύμονα: Μια νόσος που δεν αφορά μόνο τους καπνιστές - Free Sunday
Καρκίνος του πνεύμονα: Μια νόσος που δεν αφορά μόνο τους καπνιστές
Η επιστήμη έχει κάνει σημαντικά βήματα και πλέον η ασθένεια δεν θα πρέπει να αποτελεί ταμπού.

Καρκίνος του πνεύμονα: Μια νόσος που δεν αφορά μόνο τους καπνιστές

Η ανάγκη για ενημέρωση του κοινού για τον καρκίνο του πνεύμονα είναι μεγάλη, καθώς αποτελεί την πιο συχνή μορφή καρκίνου στους άντρες και την τρίτη συχνότερη στις γυναίκες, ενώ καταγράφονται περισσότερες από 7.000 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο στη χώρα μας. Την ίδια ώρα έχουν σημειωθεί σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά τις θεραπευτικές επιλογές, ειδικά την τελευταία τριετία, που μπορούν να προσφέρουν καλύτερη ζωή σους ασθενείς και σημαντική αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης.

Με κεντρικό μήνυμα «Φοράμε λευκό» η εταιρεία Roche Hellas δημιουργεί μια πρωτότυπη καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού στην Ελλάδα για τον καρκίνο του πνεύμονα. Η καμπάνια τελεί υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ), της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου και της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, ενώ συμπαραστάτες και πρεσβευτές από τον χώρο του πολιτισμού και του αθλητισμού σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια είναι η Σμαράγδα Καρύδη, ο Μάριος Φραγκούλης και ο Παναγιώτης Γιαννάκης.

Κατά την παρουσίαση της καμπάνιας, ο Ιωάννης Μπουκοβίνας, πρόεδρος Δ.Σ. ΕΟΠΕ, διευθυντής Ογκολογικής Μονάδας «Βιοκλινική» Θεσσαλονίκης, μεταξύ άλλων τόνισε ότι «στην εποχή της άκρατης πληροφόρησης, όπου οι μύθοι και η αλήθεια συνυπάρχουν δυσδιάκριτα, είναι πολύ σημαντικό να αναπτύσσονται καμπάνιες που ενημερώνουν αποτελεσματικά και αξιόπιστα το ευρύ κοινό για σοβαρές νόσους, σαν τον καρκίνο του πνεύμονα. Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αξιοσημείωτες εξελίξεις στη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου, με την ανοσοθεραπεία και τις στοχευμένες θεραπείες να βελτιώνουν σημαντικά την επιβίωση και ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα».

Στις τρέχουσες εξελίξεις και στην αντιμετώπιση της νόσου με ακτινοθεραπεία αναφέρθηκε αναλυτικά ο Γεώργιος Πισσάκας, συντονιστής-διευθυντής Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», σημειώνοντας ότι «η ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για όλες τις ειδικότητες που αναλαμβάνουν ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα. Στο πλαίσιο αυτό, η ακτινοθεραπεία έχει κομβικό ρόλο σε όλα σχεδόν τα στάδια της νόσου και αυτό κάνει κάτι παραπάνω από επιτακτική την ανάγκη για βελτίωση των διαθέσιμων υποδομών ακτινοθεραπείας και για την πρόσβαση των ασθενών σε αυτές».

Γεγονός που επιβεβαίωσε με τη σειρά της η Καίτη Αποστολίδου, πρόεδρος European Cancer Patient Coalition, πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, αναφερόμενη τόσο στην αξία της ενημέρωσης και έγκαιρης διάγνωσης όσο και στα θέματα πρόσβασης των ασθενών όχι μόνο σε υπηρεσίες αλλά και σε νέες θεραπευτικές επιλογές. «Αγκαλιάζουμε την πρωτοβουλία “Φοράμε λευκό”, που αναδεικνύει τη σημασία της σωστής ενημέρωσης του κοινού. Από την πλευρά του ασθενή, θα θέλαμε να τονίσουμε άλλη μια φορά την επιτακτική ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα σε θέματα έγκαιρης και ορθής διάγνωσης, αλλά κυρίως πρόσβασης σε εξατομικευμένη ιατρική με νέα διαγνωστικά μέσα και καινοτόμες θεραπείες που μπορούν να βελτιώσουν την επιβίωση αλλά και την ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα» ανέφερε χαρακτηριστικά.